Intervju: Andreas Pettersson

Intervju: Andreas Pettersson

Vi tog tillället i akt och träffade Hammarbys assisterande tränare Andreas Pettersson för en intervju där han pratar om ledarskap, förebilder och nycklar inför 2008.

Jag hörde av Tony att han hade varit här förut med Degerfors, har du också varit med då?
– Ja, jag har varit här två år i rad, första året bodde vi på det hotellet (pekar en bit bort), andra året bodde vi en bit längre bort där (pekar i en annan riktning). Vi håller oss i samma kvarter, men det är bra här.

Då visste du hur standarden på planer och annat såg ut?
– Ja, vi vet hur det ser ut här. Första året var standarden kanske lite ojämn men andra året var det riktigt bra. Det är skönt att veta vad man kommer till, hur det ser ut och att det är lugnt runtomkring planerna och at det funkar med hämtning och allt sådant.

För att återknyta till Degerfors då, hur har ditt och Tonys samarbete utvecklats med tiden?
- Visst har det utvecklats sedan vi började jobba ihop 2006, jag tror det har blivit än mer samspråkigt. Det blir väl mer och mer så att vi delar på fler och fler uppgifter. När jag kom till Degerfors hade jag ett större ansvar för bland annat individuell träning och Tony hade mer lagkollektiv träning. Det har nu luckrats upp och vi är båda mer inriktade på laget som helhet. Vi delar på fler uppgifter ju mer vi har lärt känna varandra och vet vad vi har för olika specialområden samt vad vi gör varandra bra på, så visst är det en utveckling.

Hur är det då på själva träningarna, delar ni upp träningen så att du exempelvis tar försvarsträningen eller hur ser den biten ut?
– Nej, så är det inte utan det är faktiskt väldigt olika hur vi gör. Vi brukar dela upp oss, också för att låta spelarna höra olika röster och för att berika spelarna med lite olika idéer och synpunkter. Generellt på träningarna så leder väl jag många utav de övningar som är allmänna Hammarbyövningar som handlar om vårat passningsspel framför allt, medan Tony leder de övningar som är mer inriktade på det taktiska laget många gånger, men där jag är med och förstärker. Vi jobbar mycket på det sättet, om en driver övningen så är den andra med och förstärker och hjälper till. Precis som ni kanske såg på träningen idag så ledde ju Tony övningen medan jag var med i övningen och förstärkte och jobbade extra med backlinjen. Det är ett sådant sätt som vi jobbar på.

Hur mycket tid lägger ni på planering på en sån träning som idag?
– Vi lägger mycket tid på planering, det gör vi. Jag har ju också ett planeringsansvar för träningarna. Tony tittar på sina detaljer medan jag tittar på träningarna generellt och grovt. Vi lägger mycket tid på planering och sedan är vi så samkörda så vi vet var vi vill att den här skutan ska tas. Vi vet vilken målbild vi har, var vi ska nå med det här laget, vad vi vill göra med den här säsongen. Vi har diskuterat fotboll och diskuterat spelet så många gånger så att vi vet var vi har varandra, så att vi säger samma saker. Det är förstås en trygghet och det gör ju också att man kan dela på uppgifterna, att man säger liknande saker till spelarna.

Det måste vara skönt att ni har en sådan relation.
– Ja men visst är det det, överhuvudtaget tycker jag att vi har en jättebra ledarstab, vi trivs otroligt bra ihop. Om man ska göra det här optimalt, så är det inget enmansjobb. Man kan göra det själv, men man kommer inte att göra det så bra som man skulle kunna göra det. Just därför tror jag det är väldigt viktigt att man är en stab som hjälps åt och drar lasset och växeldrar som vi brukar prata om. Ibland så är det Tony som går in med energi, ibland är det jag och ibland är det Janne eller Mille. Man hjälps åt att föra skutan åt det mål som man vill at det ska leda till.

Det är match på lördag. Hur ser ni på den, är det fortfarande så att det är en form av träning eller är det nu resultatbiten börjar komma på allvar?
– Alla matcher som vi spelar vill vi prestera så bra som möjligt. Presterar vi så bra som möjligt så kommer ett bra resultat automatiskt. Det spelar ingen roll om det är en träningsmatch eller en match i allsvenskan. Vi vill prestera så bra som möjligt. Summan blir ju den att om vi gör det så kommer resultatet att bli bra. Det är därför som prestationen ligger i fokus. Vi kan inte påverka något annat än vår egen prestation, så enkelt är det. Vårt mål är alltid att vara på post.

Ni har ju varit väldigt nedtränade en period. Kommer det att ligga kvar i under lördagens match?
– Ja, det kommer säkert att märkas till en viss del. Vi släppte inte på träningen förrän vi kom hit då vi tränade ganska hårt så sent som i onsdags. Om vi tittar på hur det såg ut i USA dit vi kom med fyra veckors tung träning i kroppen så tog det nästan en hel vecka innan vi såg att det började lätta i spelarnas ben. Nu har vi inte varit lika djupt nedtränade den här gången plus att spelarna i sig är mer vältränade vilket gör att de snabbare kommer att nå formtoppen. Vi får helt enkelt se, det är ju dessutom så att det finns en individuell faktor i det här också då det spelar in hur man svarat på den hårda träningen samt vilken träningsbakgrund man själv har. Jag skulle tro att vi mot slutet av det här lägret börjar se lätta ben igen. Den där riktiga känslan kommer nog inte komma förrän efter påsk och när det är dags för genrepet.

Hur gör du som tränare för att hitta inspiration till att utveckla träningen av fasta situationer?
– Återigen vill jag trycka på lagarbetet. Jag är ansvarig för att driva den processen men jag tar alltid hjälp av andra. Mille till exempel är väldigt duktig på det området. Sen anser jag att det är väldigt viktigt att titta på de spelare vi har tillgängliga. Vilka är deras styrkor? Utifrån dessa så hittar vi en organisation som känns trygg och som vi kan utnyttja på ett bra sätt. Det finns otroligt många sätt att utveckla det här arbetet och det gäller ju att ha så många idéer som möjligt i huvudet att utgå ifrån. Självklart är det även så att jag hämtar mycket inspiration från all den fotboll jag själv tittar på. Det vore dumt att inte göra det eftersom jag hela tiden strävar efter att berika laget och göra det så bra som möjligt.

Finns det spelare i dagens trupp som är mer sugna än andra på att medverka i den här utvecklingen?
– Jo, det finns det men det handlar mest om att var och en tar ansvar utifrån vilken roll man själv har. Det finns vissa spelare som har till uppgift att slå frisparken medan andra kan ha som uppgift att vara inne i straffområdet, några som har uppgift att komma på andra boll och utifrån den uppgift man har så visar spelarna intresse av att lösa den på bästa sätt. Vi som ledare är måna om att ge spelarna stimulansen och intresse av att göra det på ett bra sätt och kittla dem till att själva ta ett ansvar. Jag tycker att vi har väldigt engagerade spelare på så sätt för jag ser ett väldigt engagemang i just sina uppgifter. Utöver den egna förmågan måste vi naturligtvis titta på hur motståndarna formerar sig, deras styrkor och svagheter. Det är en viktig del i att nå bra resultat i fasta situationer.

Finns det en komplett, färdig fotbollsspelare där ute?
– Jag tror inte att det finns några kompletta fotbollsspelare men det finns definitivt spelare som har en bra bas kryddat med fantastiska spetsegenskaper. En sådan spelare som Cesc Fabregas i Arsenal är jag imponerad över. Även Adebayor och Sagna, som kanske inte fått så mycket uppmärksamhet än så länge, men det är spelare som jag känner stor beundran för. Henrik Larsson är en annan spelare jag tycker är väldigt duktig.

Har du några förebilder på ledarsidan?
– Absolut! Det här intressant för det finns så många. Tony har säkert nämnt John Wooden någon gång, en amerikans basketcoach som vann 10 mästerskap med UCLA. Jag måste få säga att det var jag som introducerade John Wooden för Tony (skratt). Jag har läst väldigt mycket av och om honom och är mycket influerad av Wooden. Nils Arne Eggen i Rosenborg är en annan fantastisk ledare som jag tycker är spännande. Arsene Wengers senaste biografi läste jag precis ut och kände att jag kunde hämta inspiration ifrån. Sacchi är en annan jag följt och sett hur han jobbade med italienska landslaget. Jag älskar att gå på kurser och lära mig mer.

Vår sista fråga handlar om allsvenskan 2008. Plocka ut tre stycken nyckelfaktorer som måste fungera för att vi ska vara nöjda med resultatet när årets allsvenska summeras. 
– Vi måste lyckas med att behålla tydligheten i vårt anfallsspel. Vi måste lyckas göra det vi vill göra när det gäller anfallsspelet. Att inte frångå det vi arbetet så konsekvent med under försäsongen. Vi måste lyckas med ett bra försvarsspel. Klarar vi av det så vet vi att vi tack vare det kommer att få det vi kan kalla några "enkla segrar". Sen så vill jag att vi ska fortsätta att var bra på och utveckla det som varit vårt signum. Det hör ju ihop med det jag sa om anfallsspelet; att vårt passningsspel fungerar

– Jag vill även nämna att en viktig nyckel är att vi klarar av att fokusera på prestationen. Att vi orkar återhämta oss mellan matcherna. Som alla vet kommer vi att ställas inför ett väldigt tajt matchande här i början av serien. Vi måste vara väldigt professionella för att kunna återhämta oss mellan matcherna för att därefter kunna leverera optimalt utifrån de förutsättningar som vi har. Återhämtning kommer att vara en viktig nyckel under 2008.

Pernilla Olsson och Mattiaz Lundkvist2008-03-15 10:40:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö