Fotbollsfans gör gemensam sak
Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, – så heter den nationella supporterorganisation som bildades i helgen. – Vi vill vara en röst som talar för supportrarna och bli en part mot Svenska Fotbollsförbundet, klubbar och myndigheter, säger Andreas Toll som valdes till föreningens ordförande.
Supportrar till 15 av landets största klubbar, däribland Hammarby, IFK Göteborg, Malmö FF, AIK och Djurgården närvarade i helgen vid ett supporterkonvent i Stockholm. Efter två dagar av föreläsningar, workshops och diskussioner bildades Svenska Fotbollssupporterunionen.
”Tanken är att fungera som en intresseförening för alla svenska supporterföreningar inom svensk fotboll” skriver Svenska Fotbollssupporterunionen i ett pressmeddelande.
– Andreas Toll, nyvald ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, varför behövs det en nationell supporterorganisation?
– Det är svårt att få förbund och klubbar att lyssna som enskild supportergrupp. Svenska Fotbollsförbundet för samtal med Föreningen Svensk Elitfotboll och de enskilda klubbarna men ingen part representerar supportrarna. SFSU är en konsumentorganisation för de miljoner människor som besöker svenska fotbollsarenor varje år. Vi vill leda frågor på en väg som blir bäst ur ett supporterperspektiv. Samtidigt behövs ett forum där supporterorganisationer kan prata gemensamt på ett bra sätt.
Varför kommer ni bli en viktig samtalspartner?
– Medlemsantalet är vår styrka. Eftersom alla större klubbar var representerade hoppas vi inom kort företräda 25 000-30 000 medlemmar. Även andra supporterorganisationer som inte var på plats vid konventet har gett signaler om att de vill gå med. Förhoppningen är att man kommer bli tvungen att lyssna på oss.
– Det har gjorts liknande försök tidigare utan att lyckas. Rivaliteten mellan de olika supportergrupperna är väldigt stark. Vad talar för att det går bättre denna gång?
– Det finns en stark rivalitet, fotboll är en kampsport och det går ut på att vinna. Grupperingarna är motståndare men samtidigt är det samma problem vi alla ställs inför. Det här är ett sätt att göra situationen bättre för alla.
– Du har varit ordförande i IFK Göteborgs supporterklubb Änglarna under tre år och sagt att du hatar AIK:are och Djurgårdare. På internetforum har ni redan kritiserats för att socialisera med era värsta fiender. Hur ska du kunna ena de olika grupperna?
– Risken för konflikter finns alltid i frågor där många har väldigt starka åsikter. Passionen och engagemanget är enormt. Man måste lägga den egna prestigen åt sidan, lägga undan de egna tankarna om andra. För att det ska bli bättre för mig på läktaren måste jag samarbeta med mina värsta rivaler. Vi hoppas att supportrarna kommer att tycka att det positiva överväger det negativa, det märktes inte minst i helgen.
– Vad är det ni upplever? Vilka är problemen?
– Det handlar om allt från mottagandet vid bortamatcher och service på arenan till frågan om ståplatsläktare. Även när det gäller nybyggnationer kan vi vara med och påverka, inte minst när det gäller just ståplats.
– Varför är ståplatsläktare viktigt?
– Det är där supporterkulturen i grund och botten kommer från, de flesta som går på fotboll har stått där en gång i tiden. Ståplats är en viktig del av den stämning och atmosfär som finns på arenorna. I ärlighetens namns spelas det inte den bästa fotbollen i Allsvenskan men stämningsmässigt är vi väldigt långt fam. Det är något att hjälpa och utveckla.
– Vad händer nu?
– Stadgarna i unionen är inte satta ännu. På konventet valdes en interimsstyrelse som jag är ordförande i. Målet nu är inte att agera i sakfrågor utan att sätta formen för hur man ska kunna verka framöver. Det är viktigt att bygga en bra grund och göra grovjobbet ordentligt från början istället för att hafsa fram en organisation som inte vet vart den ska. Arbetet ska vara klart till hösten då vi väljer den första ordinarie styrelsen.
– Har du någon hälsning till Svenska Fotbollsförbundet?
– Jag hoppas att dom välkomnar oss med öppna armar och är fantastiskt glada över att deras kunder organiserar sig och vill diskutera hur man ska kunna göra helheten ännu bättre.