Inf&ouml;r Allsvenskan:<br>Finska herrar &Ouml;rebros r&auml;ddning?

Inför Allsvenskan:
Finska herrar Örebros räddning?

De allsvenska redaktionerna på SvenskaFans har nu sagt sitt om årets säsong. De har tippat sluttabellen, de har värderat det egna lagets möjligheter, de har granskat nyförvärv och spelarförluster, de har listat värsta motståndarna… Steg för steg tar vi oss från botten till toppen, och vi fortsätter med det lag som enligt förhandstipsen gör Ljungskile sällskap ner i Superettan efter seriens slut: Örebro SK.



I er egen tabell tippar ni er på en tionde plats. Någon kommentar till det?

– Det blir en kombination av tips och önskning. Med tanke på omständigheterna är 10:a helt OK även om det i sig är för lågt sett till klubben och staden som helhet men tålamod och långsiktighet i det hårda arbetet kan ta oss uppåt i framtiden. De lag jag tippar bakom oss är 3 nykomlingar varav, på pappret, bara Norrköping har lite tänder. Bakom oss har jag även två lag på G som jag tycker överpresterat ett par säsonger och kanske kommer verkligheten stormandes nu? Att titta högre än 10:e plats känns tyvärr väldigt orealistiskt då alla lagen där ovan har åtskilligt som vi saknar.

Vilka spelare har kommit och vilka har lämnat inför årets säsong?

Spelare in:
Peter Rosendal (målvakt)
Oskar Johansson (back)
Bertin Zé Ndille (back)
Joakim Green (back)
Magnus Kihlberg (mittfältare)
Samuel Wowoah (mittfältare)
Eric Magloire Bassombeng (mittfältare/forward)
Roni Porokara (forward/mittfältare)
Michael Jidsjö (forward)

Spelare ut:
Joel Riddez (back)
Fredrik Jansson (back)
Fredrik Samuelsson (back)
Magnus Samuelsson (back)
Lars Larsen (mittfältare)
Abgar Barsom (mittfältare)
Anton Dedaj (mittfältare)
Ian Jeffs (mittfältare)
Johan Pettersson (mittfältare/forward)
Jon Lundblad (forward)

Har din klubb värvat rätt inför 2008?
– Nja. Vi tappar ett par väletablerade namn och ersätter med en mix av unga talanger, rutinerade hemvändare och oprövade kameruaner. Det kan bli både fågel och fisk. Personligen hade jag gärna sett en vass anfallare för den centrala rollen då vi idag inte har någon notorisk målskytt. Jag hade också gärna sett ytterligare någon back med lite rutin.

Vilken/vilka spelare får sitt stora genombrott den här säsongen?
– Potential för genombrott finns på flera håll men för genombrott krävs speltid och hur det blir med den för ej redan genombrutna spelare vet man inte. Svaret får bli James Frempong även om konkurrensen på hans position är stenhård den här säsongen. På försäsongen har Joakim Green, uppflyttad från ÖSK Ungdom, imponerat så kanske blir det han som slår igenom. Tiden får utvisa. I nuläget håller dock ingen av ungtupparna en plats i startelvan så det måste bli genombrott via inhopp.

Hur har försäsongen sett ut?
– Knappa segrar, uddamålsförluster och lite oavgjort. Inte vid något tillfälle har det verkligen brakat till och blivit stora siffror åt något håll, och det oavsett om spelet gått fint eller varit uselt. Defensivt är det positivt då vi förra året läckte på tok för mycket i defensiven men offensivt ser det inte så ljust ut då snittet på gjorda mål nätt och jämnt når vad vi hade i Allsvenskan 2007.
– Ny tränarduo med nytt spelsystem (4-3-3) är antagligen förklaringen. Det kommer ta, och måste få ta, en del tid i anspråk att ställa om truppen till ett annat tänk. Och inte minst att ingjuta mod och självförtroende i spelare som delvis fått nya roller.

Vilket lag vill ni absolut INTE förlora mot i år?
– Det finns fullgoda anledningar till varför man inte vill förlora mot något av de andra lagen... Rangordna smärtan kan man göra när serien är färdigspelad och man vet hur matcherna sett ut.

Lista lagets…

…lirare
– James Frempong. Om lirare innebär läckrast bollbehandling så är James rätt man för titeln. Han ser vägar ut ur trängda lägen som andra varken ser eller kan använda sig av. Han har tuff konkurrens av Nordin Gerzic om den här titeln. Båda är av en speltyp som traditionellt fått rätt lite utrymme i ÖSK.

…klippa
– Sebastian Henriksson. Kan spela på i princip varje position och ger alltid järnet. Ett föredöme genom sin löpvilja att finnas med både framåt och bakåt.

…viktigaste spelare
– Roni Porokara. Jag tror vårt finska nyförvärv kommer bli väldigt viktig. ÖSK köper sällan spelare för annat än monopolpengar men här har man betalat för sig för den spelare som nye tränaren verkligen ville ha. Då är det viktigt att han levererar. Dessutom är hans roll den att vara kreatör på kanten och kommer bli viktig om det ska hända något framåt.

…överskattade
– Jag tycker vi vet rätt väl vad vi kan förvänta oss av spelarna. Läget här är ju inte som med exempelvis Stockholmslagen att media skapar hyper kring vissa spelare som sen kan punkteras under en sådan här rubrik. Måste jag ändå säga någon blir det Nedim Halilovic. Tyvärr men hjälten från Superettan har inte levt upp till förväntningarna på länge. Korta perioder har vi sett att han sett piggare ut och genast brister alla ut i ett unisont ”nu är han på G” men hittills har det inte blivit så värst mycket mer än just G och lite filmningar.

…underskattade
– Robert Walker. Tycker att Robert levererat bra insatser rätt frekvent utan att få särskilt mycket uppmärksamhet. Bra spelsinne och fint skott. Dessutom 3 allsvenska mål i fjol trots mycket mindre speltid än övriga i interna skyttetoppen (4 mål...).

…mest fåfänga
– Vem som nallar frisyrgelé av vem, vem som har mest rätt pressveck på skorna och vem som har bäst koll på sjalar är alla ämnen för Sportbladet & Co.

…vilken spelare skulle du vilja ha med på en barrunda i stan?
– Den rundan får ske när guldet är bärgat, innan dess är det ju naturligtvis bara vitkålsjuice och avslappning som gäller för killarna när de kommer hem efter dagens träning. Och den dan får de alla följa med.

- - - - -

Vi tackar Örebroredaktionens Klas Hedström för hans medverkan.

- - - - -

Reds. kommentar
Förra året klarade sig Örebro kvar i Allsvenskan med två poängs marginal. Med nya tränare, nytt spelsystem och rokader inom laget kommer det att bli svårt även den här säsongen för ibland lite trötta Örebro.
Å andra sidan kan just nye tränaren Sixten Boström vara den injektion laget behöver för att lyfta sig ett par snäpp. Värvningen av den finske landslagsmannen Roni Porokara kan också visa sig vara det som krävs för att ge spets åt ÖSK:s haltande offensiv.  

SvenskaFans.cominfo@svenskafans.com2008-03-25 17:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans