Inf&ouml;r Allsvenskan:<br>Gefle kl&auml;ttrar vidare
Med rutinerade Hasse Berggren som anfallspartner finns det mycket som tyder på att Johan Oremo kan upprepa succén från i fjol.

Inför Allsvenskan:
Gefle klättrar vidare

De allsvenska redaktionerna på SvenskaFans har nu sagt sitt om årets säsong. De har tippat sluttabellen, de har värderat det egna lagets möjligheter, de har granskat nyförvärv och spelarförluster, de har listat värsta motståndarna… Steg för steg tar vi oss från botten till toppen. Vi har kommit till tiondeplatsen där vi hittar Gefle som gör sitt fjärde år på raken i Allsvenskan. Ett Gefle som dessutom har en av seriens mest intressanta anfallskonstellationer i sitt lag.



Det blir en åttondeplats i år för Gefle enligt ert eget tips…

– Gefle har på papperet det bästa laget sedan klubben tog steget tillbaka i Allsvenskan.
En placering runt 8-11 plats känns troligt, dock hänger mycket på samarbetet mellan anfallsparet Oremo/Berggren. Lyckas Berggren hålla sig skadefri och att försvaret håller en jämn nivå så är det inte omöjligt att man lyckas ta en åttondeplats.

Vilka spelare har kommit och vilka har lämnat inför årets säsong?

Spelare in:
Amadou Jawo, Yussif Chibsah, Hasse Berggren

Spelare ut:
René Makondele(under säsongen 07), Petter Österberg, Daniel Ytterbom och Joel Stillmark

Har din klubb värvat rätt inför 2008?
– Ja det måste man väl säga. Att ersätta Makondele är en tuff uppgift. Amadou Jawo är en trolig ersättare men kan behöva ett år för att vänja sig med det höga tempot. Yussif Chibsah och Hasse Berggren är två andra tunga namn som värvats som definitivt kommer stärka truppen.

Vilken/vilka spelare får sitt stora genombrott den här säsongen? Jonas Lantto.
– Han gjorde en helt okej säsong i fjol, detta trots att han konkurrerade om en vänstermittfältsplats med René Makondele. Stod för ett par bra insatser under slutet av säsongen och har även fått debutera i U21. 2008 kan bli Lanttos genombrottsår.

Hur har försäsongen sett ut?
– Försäsongen har både varit upp och ned. Bra spel har blandats med dåligt spel och framförallt dåligt försvarsspel. Ett utropstecken till nyförvärvet Yussif Chibsah som ser ut att kunna bli en viktig spelare under årets säsong.

Vilket lag vill ni absolut INTE förlora mot i år?
– Vi är Norrlands bästa lag, så vi får INTE förlora mot GIF Sundsvall.

Lista lagets…

…lirare
– Yannick Bapupa. Efter att Makondele försvann har Bapupa fått tagit över rollen som spelaren med det ”lilla extra” och bör göra en bättre säsong i år.

…klippa
– Anders Wikström. En stark och stabil mittback som efter ett par säsonger i Gefle tagit en ordinarie plats i backlinjen.

…viktigaste spelare
– Mattias Hugosson. Stod för en riktigt bra säsong i fjol och får lite press på sig i år då han anses vara en av de viktigaste spelarna.

…överskattade
– Jonathan Hellström. Media verkar tro att han är självklar i startelvan. I nuläget känns det inte så utan Hellström har blandat hyfsade insatser med sämre insatser.

…underskattade
– Daniel Bernhardsson. Får sällan utrymme i media, men står ofta för ett riktigt bra defensivt jobb.

…mest fåfänga
– Daniel Westlin. Visst han har stått för en del mål och många framspelningar. Han bör dock kunna prestera mer än så, och då tänker jag mer på prestationerna i matcherna och inte bara i poängprotokollet.

Vilken spelare skulle du vilja ha med på en barrunda i stan?
– Spelare? Tränaren Pelle Olsson så klart. En kväll och ett par kalla med herr Olsson skulle inte sitta helt fel.

- - - - -

Vi tackar Gefleredaktionens Niclas Pettersson för hans medverkan.

- - - - -

Reds. kommentar
När Gefle rykte upp för spel i Allsvenskan 2005 var det ingen som trodde att laget skulle ha någon chans. Men Gefle stretade emot och gör nu sin fjärde raka säsong i högsta serien.
En stor del av förtjänsten skall tränaren Pelle Olsson ha som med små medel och långsiktigt arbete lyckats sy ihop ett lag som i sina bästa stunder kan knäppa vilket lag som helst i Allsvenskan på näsan (minns fjolårets seger över Helsingborg med 4-0).

Kollektiv styrka är Gefles kännetecken samtidigt som de har ett av Allsvenskans mest intressanta anfallspar i den unge kometen Johan Oremo och rutinerade Hasse Berggren.

SvenskaFans.cominfo@svenskafans.com2008-03-27 07:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans