Rapport ifrån Vulkanmötet med Tony Gustavsson. Del 1

I lördags hade Vulkanerna en träff med DIF-tränaren Tony Gustavsson. Tony gav en mycket utförlig rapport på läget och sin syn på allt.

Till dagens möte, 26/2, med DIF:s tränare Tony Gustavsson kom 14 Vulkaner.
Vulkanerna hade i förväg fått skicka in frågor till Tony och han gav svar på dom flesta frågorna i sin genomgång.

Även på denna Vulkanträff gjorde Tony ett mycket proffsigt intryck. Han framförde sin tränarfilosofi och övriga idéer på ett mycket övertygande sätt och han har efter vad det verkar fått truppen med sig. Ett dilemma är väl att han inte fått de etablerade nyförvärv han önskade, men det kanske banar väg för några andra ur befintliga truppen som är mogna för det steget.

Tony började med att redogöra för treårsplanen där DIF från nuläge till nyläge skall bli ett etablerat stabilt superettanlag. Det gäller både organisatoriskt, ekonomiskt och fotbollsmässigt. Han gick bara in på den fotbollsmässiga eftersom dom övriga två är styrelsens ansvar.

Han har delat in försäsongsträningen i tre block för att förbättra nedanstående fem delar och fyra huvudfrågor. Block ett och två är på sex veckor och det sista är dom tre sista veckorna innan seriestart.

Vad gäller spelarna ser Tony det ur ett helhetsperspektiv som består av fem delar som han jobbar med.
- Karaktär
- Taktik
- Fysik
- Teknik
- Social kompetens

Dessutom har Tony även fyra huvudfrågor vad gäller laget som tränas i blocken. Dom består av hur man skall:
. vinna boll
. starta anfall
. skapa avslut
. genomföra avslutet

Tony gjorde därefter en mycket detaljerad och imponerande redovisning av detaljer i ovan nämnda viktiga frågor. Utan att vara för specificerad sammanfattas synpunkterna i en helhet.

Tony påpekade att det krävs mer teknik nu än i tvåan och det har dom tränat i Stora Halla i block ett. Dom har också kört skadeförebyggande och grundkonditionsträning. Vad gäller den taktiska biten har vi tränat på hur vi skall starta anfall så gott det går inomhus, men det är svårare att göra på en hård vintrig grusplan. När vi nu börjat ute har vi kört försvarsövningar som lämpar sig bättre där än inne.

Alla spelare har träffat fystränaren Jan Mian och fått ett eget individuellt program att träna efter i skadeförebyggande syfte.

Varje sexveckorsblock är indelat i tre * två delar vad gäller konditionsdelen. I del ett blir spelarna ganska hårt nerkörda och i del två helt nedkörda i skiten för att sedan i del tre få en lugn återhämtningsvecka. Efter den är dom då ett steg högre än när man började och sedan körs en likadan del och efter den är spelarna uppe på ytterligare en högre nivå.
Efter dessa två hårda sexveckorsblock återstår det sista på tre veckor som är en toppningsperiod. Den första veckan börjar på Cypern och då är truppen tränade för 90 minuter vilket dom inte är och inte skall vara i dagsläget. På Cypern kommer träningen i första hand att fokuseras på den sociala och taktiska biten.

Dom två sista veckorna kommer att likna den veckocykeln som råder under säsongen. Det innebär att kroppen vänjs vid samma cykel = toppa formen.

Tony redogjorde för hur och vad DIF tränar på. Vad gäller tekniken måste spelarna bli bättre på ett-tillslagspassningar. För många tar emot bollen först och håller den "en stund", det håller inte i ettan. Även om en spelare inte har någon att passa kan han lägga bollen direkt till sig själv på en annan bättre yta. Vi jobbar otroligt mycket på att det och att passningar skall gå till spelare i rörelse, framför allt i djupled.
Oavsett plats i laget måste alla ha en grundteknik, men dessutom tränar vi individuell resp. positionsanpassad teknikträning.

I den fysiska biten jobbas det på uthållighet, styrka, snabbhet, rörlighet och koordination-fotarbete. Sistnämnda påverkar tekniken, man skall vara rörlig som en boxare.
Vi har inte samma förutsättningar som t.ex. AIK, Trelleborg, Norrköping eller ÖSK som har möjlighet till betydligt mer träning än oss. Våra spelare kompenserar till viss del detta med att träna fysik själva efter ett program dom fått. Tony påpekade att han har 7.5 timmar i snitt per vecka vilket innebär att han måste välja bort något av det han skulle vilja träna/göra.

Vad gäller taktiska delen tränar vi ett grundspel för all lagdelar. Vi kör mycket spelmoment med snabba omställningar från försvar till anfall och mycket positionsspel.

Två viktiga saker i karaktärsbiten. Vi måste öka den mentala tuffheten där vi varit för dåliga tidigare. Vi måste också få in en vinnarinstinkt i truppen. Vi har alltid tävlingsmoment på träningarna och en prestigefylld poängliga som är uppsatt i omklädningsrummet. Dom fem sista kommer att bli "matrialare" på träningslägret och det är ingen som vill bli.

I morgon, 27/4, skall vi till Loka Brunn och där kommer vi bl.a. att träna teambuildning och koppla av vilket är nödvändigt efter en hård träningsperiod.

En fråga kom under genomgången: - Har du sett någon förbättring på det du gått igenom? Tony svarade att det har gett resultat på det dom tränat på.

Tony redogjorde mer detaljerat i det viktiga att vinna boll, starta anfall, skapa avslut och genomföra avslutet. Det är viktigt att tappa bollen så sent som möjligt, och det bästa är naturligtvis ett avslut i mål och det sämsta om man vunnit bollen längst bak och tappar den i nästa steg.
Huvudfokus på träningarna har hittills varit på hur och var vi vill vinna boll och starta anfall. Givetvis skapas och genomförs avslut men jag går inte och styr det, det kommer senare.

Tony hade varit på en tränarträff förra året med Stuart Baxter som bl.a. talade om dom kritiska faserna under en match.
1. Omställningar. I senaste EM gjordes 41% av målen på omställningar.
2. Fasta situationer. På dom gjordes 37% av målen vilket innebär att 78% av målen gjordes på dessa två sätt.
3. Han pratade vidare om kritiska moment, bl.a. första resp. sista fem minuterna och direkt efter mål.
Man måste träna på alla tre faserna och dom två första är inga problem, men det sista är svårare. Vi skapar på olika sätt dessa situationer på träningarna.

Tony avslutade sin långa och mycket intressanta genomgång med synpunkter på resultat. Han tycker resultatet i nuläget är ointressant, det är viktigare att det laget tränat på fungerar. Resultat skall vara ett resultat av ett arbete laget gjort/tränat på.
Tony tog matchen mot VSK som ett exempel. Vi gjorde utifrån det vi tränat på en jättebra match. Dom kom inte in på ytorna bakom backlinjen vilket ÖSK gjorde gång på gång.
Vi hade också tränat på att vinna boll på rätt yta när vi är rättvända. Vi vann boll 18 gånger varav hälften var på rätt yta. Rätt yta är en ganska stor rektangel från mitten och bakåt mot straffområdet.

Läs del två

StigOve Nilsson2005-02-27 19:46:00

Fler artiklar om Degerfors