Inf&ouml;r Allsvenskan 2008:<br>Elfsborg suktar efter guld
Anders Svensson - guld värd för Elfsborg.

Inför Allsvenskan 2008:
Elfsborg suktar efter guld

De allsvenska redaktionerna på SvenskaFans har nu sagt sitt om årets säsong. De har tippat sluttabellen, de har värderat det egna lagets möjligheter, de har granskat nyförvärv och spelarförluster, de har listat värsta motståndarna… På sjunde plats hittar vi Elfsborg som tänker blanda sig i guldstriden på allvar igen.



I ert eget förhandstips har ni dragit till med en andraplats. Hur vill ni kommentera ert detta?

– IF Elfsborg kommer hamna högt upp i år, även om man har skadeproblem i dagsläget. Skulle man behöva värva har man kapital till det och allsvenskan är inte körd om man har någon ny spelare till efter EM-uppehållet. I år har man mer rutin och kommer klara av Intertotocup och Allsvenskan samtidigt som man har breddat truppen för att ha fler komplementspelare som Helgi Dánielsson som gjort ett mycket bra intryck. I år är man med och slåss om guldet igen!

Vilka spelare har kommit och vilka har lämnat inför årets säsong?
Spelare in:
Joakim Sjöhage, f, Brann, Helgi Valur Danielsson, mf, Öster, Teddy Lucic, b, Häcken.

Spelare ut:
Daniel Alexandersson, f, IFK Göteborg, Fredrik Björck, b, Esbjerg

Har din klubb värvat rätt inför 2008?
– Jag tycker att Elfsborg har värvat rätt. Många hoppades att stora namn skulle förstärka truppen efter fjolårets resultat. Men man har istället för att slänga iväg pengar på dyra spelare som inte passar in i spelidén, värvat smart och efter de behov som fanns i truppen. Istället för att slänga ut många miljoner på någon forward som man inte vet så mycket om tog man istället möjligheten och gav Joakim Sjöhage en nystart i klubben. Skulle det inte bli succé så har man inte slängt pengar i sjön.

Vilken/vilka spelare får sitt stora genombrott den här säsongen?
– Denni Avdic kommer få mycket speltid i och med den skada James Keene har samt att Mathias Svensson lade skorna på hyllan. Men Denni är en spelare som har oerhört stor potential att bli en stor spelare, till och med Sanchez Flores i Valencia tyckte att han var den ende i Elfsborg som stack ut som spelare, det säger en hel del. Om Emir Bajrami får speltid kan även han bli mycket intressant under årets säsong.

Hur har försäsongen sett ut?
– Tycker det har sett bra ut. Man öppnade med tre veckors fokus på försvarsspel, något som resulterade i att man har blivit mycket mer stabila bakåt. Johan Wiland och Abbas Hassan har stått varannan match och de har båda fått chansen, men jag tror att Wiland kommer få stå i premiären. Man har spelat bra matcher och producerat mål, särskilt kul då för Sjöhage som fått sätta några stycken, samtidigt som man haft ett bra försvarsspel. Många har hängt upp sig på 0-4 förlusten mot CSKA Moskva, men då ska man samtidigt veta att man spelade jämnt och CSKA hade 7-4 i målchanser, men var mycket effektivare. Det var samtidigt deras genrep så det var inte något dåligt lag utan fyra brassar bland annat. Men jag tycker det ser bra ut inför kommande seriepremiär!

Vilket lag vill ni absolut INTE förlora mot i år?
– Det är alltid prestige att spela mot IFK Göteborg och i år blir det väl lite extra laddat när de är regerande mästare. Supportrar tycker det är extra skönt med segrar mot IFK.


(Elfsborgsredaktionen har tillsammans sammanställt nedanstående lista, red)

Lista lagets…

…lirare

– Emir Bajrami - bjuder på allt och bländande teknik

…klippa
– Andreas Augustsson. Kliver aldrig undan, ger smällar för laget, alltid bra längst bak. Oumbärlig i den gula defensiven!

…viktigaste spelare
– Anders Svensson. Med sin teknik, förmåga och briljans kan han avgöra matcher, vända hopplösa underlägen och underhålla folket. Är alltid värd entrépengen!

…överskattade
– Fredrik Berglund – Kom och skulle göra succé men han levererar inte

…underskattade
– Jari Ilola. Alltid felfri, men arbetar i det tysta. Många gånger har han burit laget på sina axlar. Kan vända defensivt underläge till målchans på nolltid.

…mest fåfänga
– Stefan Ishizaki - Inte ett klädesplagg under tusenlappen

Vilken spelare skulle du vilja ha med på en barrunda i stan?
– Ingen, de ska inte ägna sig åt såna dumheter! Det sköter supportrarna, det är det vi är till för...

- - - - -

Vi tackar Jocke Johansson och resten av Elfsborgsredaktionen för er medverkan.

- - - - -

Reds. kommentar
Att följa upp ett guld är svårt, men ändå lyckades Elfsborg, som enda lag bland fjolårets tippade Topp 4-kandidater, infria förväntningarna och knipa en medalj. Nu siktar Knallelands hjältar lite högre och frågan är om de inte kan lyckas.
Förstärkningarna har varit vettiga och så har laget Anders Svensson. Säga vad man vill om denne man, men det finns få spelare i Allsvenskan som kommer upp i hans nivå. Han ensam kan avgöra en match till Elfsborgs fördel. Och vaknar Berglund till liv kan vad för något som helst hända.

SvenskaFans.cominfo@svenskafans.com2008-03-27 20:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans