Bokslut 2004

Alltid Blåvitt tar sig en närmare titt på Bokslutet för 2004 som inom kort distribueras till medlemmarna i IFK Göteborg genom medlemstidningen Änglabladet.

Vare sig man gillar det eller inte är en välskött ekonomi ytterst viktig för att nå sportslig framgång i dagens fotbollsvärld. IFK:s styrelse tog i veckan och bankade igenom bokslutet för 2004 som inom kort distribueras till medlemmarna. Alltid Blåvitt har tagit sig en titt på siffrorna och gör ett försök att både analysera och förklara de samma.

Det finns två ekonomiska begrepp som är särskilt viktiga när man skall analysera en fotbollsklubbs ekonomiska situation: omsättning och likviditet.

Det första begreppet, omsättning, visar hur stor försäljning som klubben haft under året och hur mycket pengar det har genererat i intäkter till klubben. Här räknas allt från sponsor och biljettintäkter till spelarförsäljningar och bidrag från Svenska Fotbollsförbundets in. En hög omsättning är alltid önskvärd då det leder till att man kan skaffa sig högre kostnader (som förhoppningsvis innebär bättre spelare och större sportslig framgång) utan att riskera att förblöda ekonomiskt.

Det andra begreppet, likviditet, behandlar vilken betalningsförmåga klubben har på kort sikt och är det absolut viktigaste för att avgöra i vilken mån klubben har möjlighet att förbättra spelartruppen eller om man tvingas sälja spelare för att klara sin ekonomi. Likviditetssiffrorna får man fram genom att jämföra de s.k. omsättningstillgångarna (de pengar man som privatperson har på lönekontot, samt exempelvis pengarna man har lånat ut till kompisen) med de kortsiktiga skulderna (som privatperson: elräkningen samt pengarna du är skyldig mamma - glöm inte att betala Årskortet!). Något förenklat kan man säga att likviditeten visar "plånbokseffekten" för föreningen.

En likviditet kan vara "för god", men detta är helt beroende på vilken situation man befinner sig i. En privatekonomisk jämförelse kan exempelvis vara att ibland kan det vara bra att ha 50.000 kr på bankkontot, men ibland gör pengarna bättre nytta på annat håll. Att ha massa pengar på banken samtidigt som kylskåpet har gått sönder är kanske inte så smart, men om man sparar till en ny bil är det bra att ha en slant över. För fotbollsklubbar handlar jämförelsen om att kortsiktigt skaffa en ny spelare eller långsiktigt "spara ihop" till exempelvis en bättre träningsanläggning. Lagom med pengar på banken är dock alltid bra, så att inte kylskåpet "går sönder" för att man inte har råd att betala elräkningen.

Nog om begreppen, nu tar vi oss en titt på siffrorna:

Omsättning
Klubben har haft en omsättning på 70,6 mkr under 2004 vilket är en ökning med 19,7 mkr (eller 39%) från 2003.

Av ökningen på nästan 20 mkr kommer 6,7 mkr från souvenirförsäljningen som klubben har tagit över från Supporterklubben Änglarna. Den andra stora plusposten jämfört med 2003 är matchintäkterna som ökat med 7,2 mkr (från 13,8 mkr till 21,1 mkr). Detta hänförs dels till något ökade biljettpriser men främst för att IFK lockade nästan 40.000 fler åskådare i Allsvenskan än året innan. Även spelarförsäljningarna ger en extra intäkt jämfört med 2003. En sak värd att notera är att sponsorintäkterna har minskat något (från 24,6 mkr till 23,2 mkr) jämfört med det sportsligt sett sämre 2003.

En hög omsättning ger som tidigare sagts bättre möjligheter att öka kostnadsmassan utan att riskera ett ekonomiskt bakslag. Den största förändringen på kostnadssidan är posten "Fotbollens elittrupp" som har ökat med 4,8 mkr (från 23,7 mkr till 28,5 mkr). Denna kostnadsökning var väntad då IFK sedan några år tillbaks har infört ett prestationsbaserat lönesystem där bra sportsliga prestationer i större utsträckning än tidigare skall märkas även i spelarnas lönekuvert.

De andra kostnadsposter som har ökat påtagligt under 2004 jämfört med 2003 är dels "kostnaderna för varuförsäljning" som helt torde vara hänförliga till att IFK-shoppen numer sköts av föreningen själva samt kanslikostnaderna som har ökat med 2,0 mkr (från 2,7 mkr till 4,7 mkr). Ovan beskrevs att sponsorintäkterna minskat något, men även sponsorkostnaderna har minskat vilket inneburit att nettointäkten från sponsorerna i stort sett har varit oförändrat.

Analys:
En omsättningsökning på nästan 40% är helt enkel sketbra. Optimisten hoppas naturligtvis på att omsättningsökningen kan fortsätta även kommande år, medans realisten skulle vara väldigt nöjd om klubben kan hålla sig på den nuvarande nivån.

MFF-matchen på Ullevi drog ensam nästan 30.000 fler åskådare än vad som budgeterats (130.000 på Allsvenskans 13 matcher) och att få en så rafflande slutspurt lär inte hända varje år. En lyckad utveckling av nystartade Royal League kan betyda mycket omsättningsmässigt då det utökar antalet matchdagar (och därmed intäktstillfällen) betydligt. Det är väsentligt lättare att spela fler matcher än att höja publiksnittet från 2004 års respektabla 14.617 (för Allsvenskan).

Att sponsorpengarna minskat en aning var förvånande, men man skall ha klart för sig att sportslig framgång rimligtvis har en fördröjd effekt på sponsorintäkterna. Om våra problemsupportrar kan hålla sig i skinnet så bör denna post kunna öka de närmaste åren. För att få en rejäl "boost" av sponsorpengarna krävs det dock bättre faciliteter (läs: ny arena).

Likviditet
Vid 2003 års utgång hade IFK en pressad situation då likviditetsunderskottet var ungefär 3,1 mkr. Ett år senare visar man upp ett litet, men ack så välbehövligt likviditetsöverskott på 130.000 kr. På ett år har man således förbättrat den s.k. kassalikviditeten (Omsättningstillgångar exkl. varulager minus kortfristiga skulder) med 3,3 mkr och dessutom har klubben investerat drygt 1,1 mkr i ett varulager (hos IFK-shoppen). Summan av dessa båda poster - 4,4 mkr - är en avsevärt "riktigare" siffra än resultatet (som "bara" visar på en vinst på 2,3 mkr) för att visa hur IFK presterat ekonomiskt under 2004.

Vid årskiftet 2004/05 hade IFK 7,7 mkr på banken (mot 2,9 mkr vid utgången av 2003) och de totala omsättningstillgångarna uppgick till 23,2 mkr (15,5 mkr för 2003) varav 1,1 mkr avser det lager som IFK-shoppen har. De kortfristiga skulderna uppgick vid årsskiftet till 22,0 mkr.

Analys:
Den likviditetsförbättring som IFK har lyckats med under 2004 är både bra och nödvändig. Under en rad år har pengarna runnit ur föreningen, men denna trend har under 2004 definitivt vänts till att IFK istället skapar ett visst överskott. Etableringen av IFK-shoppen i klubbens egen regi har sannolikt kostat en del i form av såväl lokaler som reklam och det är glädjande att shoppen redan under sitt första år genererar ett visst överskott. Detta överskott kan förhoppningsvis ökas de närmaste åren.

IFK har lyckats ekonomiskt under 2004, men det är alldeles för tidigt att slå sig till ro (vilket jag inte tror att man har gjort). Likviditeten är visserligen kraftigt förbättrad gentemot tidigare år, men den mår bra av att ytterligare förstärkas med ett par miljoner. Det skulle skapa en ökad möjlighet för att göra oplanerad värvningar om tillfälle och behov finns.

Läs vidare i del 2.

Kristoffer Norén2005-02-27 20:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel