Inför Superettan: Åtvidaberg

Inför Superettan: Åtvidaberg

Åtvidaberg tänker visa upp ett effektivt och snabbt passningsspel. Man vill inte förlora mot Jönköping Södra samt håll ögonen på Kristian Bergström

1.
2.
-----------------------------
3.
-----------------------------
4.
5.
6.
7. Åtvidaberg
8.
Assyriska
9. Enköping
10. Bunkeflo
11. Degerfors
12. Falkenberg
-----------------------------
13.
Jönköping Södra
14. Qviding
-----------------------------
15.
Väsby
16. Ängelholm

Tabellen är en sammanräknad tabell utifrån de tips som alla SE-redaktioner här på svenskafans.com har lämnat in. Därefter publiceras lagen i förmodad, sammanräknad slutordning.


Spelare in:

Ricardo Santos lån från Kalmar, Erik Moberg ny mittback från Motala, Christoffer Karlsson lån från Djurgården, Martin Ekström, flyttas upp i A-truppen från tipselitgruppen. 

Spelare ut:
Per Karlsson tillbaka till AIK, Örjan Bäckstrand slutar med fotbollen, Martin Jönsson till Linköpings FF, Kjartan Finnbogason – Sandefjord, Emil Nilsson – Klubb inte klar

Har din klubb värvat rätt inför 2008? 
Ja, i och med det ekonomiska läget har vi inte haft råd med några utsvävningar. Erik Moberg har dock köpts från Motala och ser ut att fylla luckan efter Per Karlsson på ett fint sätt. Christoffer Karlsson är denna säsong ett bättre alternativ än flyktade Martin Jönsson och längst fram får vi en fin konkurrenssituation med tillkomsten av Ricardo Santos.

Vilken/vilka spelare får sitt stora genombrott den här säsongen?
Haris Radetinac och Oscar Möller gjorde båda kanonsäsonger ifjol. Under slutet av säsongen så var dessa två spelare inte lika bra som i början. Men i år tror jag att båda två kommer att göra en hel kanonsäsong. Dessutom tror jag att Erik Moberg kommer att få en del rubriker och att Christoffer Karlsson äntligen visar vilken klasspelare han är. Ges utrymme kan även Amir Suljic och Alexander Zaim ta stora steg framåt denna säsong.

Vilka är ditt lags starka respektive svaga sidor?
Starka sidor är mycket hög högstanivå genom ett snabbt och effektivt passningsspel, samt ett bra försvarsspel. Svagheten har tidigare varit att lägstanivån har varit alldeles för låg, delvis beroende på en ung och orutinerad trupp. Men i år hoppas vi på färre lågvattenmärken och att laget kan ”kötta” till sig fler poäng när spelet inte riktigt stämmer.

Hur har försäsongen sett ut?
Vi har hela tiden legat betydligt längre fram än förra året, med klart färre skador på tongivande spelare och har på så sätt kunna bygga i lugn och ro. Det har givit kvalitet, vilket också har visat sig i träningsspelet. ÅFF har spelat bra i de matcher där vi har ställt upp med ordinarie manskap. Bästa matchen både resultat- och spelmässigt måste vara mot Enköping där vi utöver de fyra målen (seger med 4–0) skapade ytligare fyra – fem jättechanser.

Vilket lag vill ni absolut inteförlora mot i år?
J-Södra eftersom det är ett litet derby för oss.

Trolig startelva i premiären?
Henrik Gustavsson
---
Daniel Johansson
Johan Niklasson
Erik Moberg
Jesper Arvidsson
----
Haris Radetinac
Christoffer Karlsson
Kristian Bergström
Pontus Karlsson
-- 
Ricardo Santos
Oscar Möller 

Lagets:
Lirare:
Kristian Bergström (Presentation överflödig) 

Klippa:
Johan Niklasson (fantastiskt följsam och brytningssäker mittback) 

Viktigaste spelare:
Kristian Bergström 

Roligaste:
Mats Haglund (Alltid glimten i ögat och tar skämten från läktaren på rätt sätt) 

Överskattade:
Pontus Karlsson (Har ofta fått nya chanser trots att han har spelat dåligt, men han ser vassare ut i år) 

Underskattade:
Jesper Arvidsson (Fantastiskt duktig vänsterback både defensivt och offensivt, håller god allsvensk klass) 

Tippad sluttabell för Superettan 2008
1. Häcken
2. Åtvidaberg
3. Landskrona
4. Mjällby
5. Örgryte
6. Sirius
7. Bunkeflo
8. Väsby Utd
9. BP
10. Assyriska
11. Enköping
12. Qviding
13. Ängelholm
14. J-Södra
15. Degerfors
16. Falkeneberg

Häcken och Åtvidaberg är de hetaste aspiranterna på att ta hem direktplatserna till allsvenskan. Häcken har tappat några starka kort men verkar ha fyllt luckorna på ett hyfsat sätt och de har en bra grund sedan förut. Åtvid har också en bra grund och spelaromsättningen är låg vilket innebär trygghet och stor utvecklingspotential. 

Landskrona har också haft en relativt låg spelaromsättning och kanske är det dags för skåningarna att åter lyfta i tabellen. Inte heller Mjällby har förändrat väldeliga i sin trupp. Laget visade i fjol att de var riktigt bra i sina bästa stunder och kan den höga nivån hållas blir de att räkna med. Örgryte har haft en mycket stor spelaromsättning och det kan ta tid att få alla bitar på plats. Tillkommer Marcus Allbäck blir det naturligtvis ett jättelyft, men annars tror jag inte att sällskapet räcker till för den absoluta toppstriden. 

Sirius har också haft en stor förändring i sin trupp och får svårt att blanda sig i toppstriden. Fjolårets andra succénykomling, Bunkeflo, har haft en låg spelaromsättning men räcker inte heller till. Väsby försöker spela fotboll och kan lyckas kravla sig upp på den övre halvan, goda resultat i träningsmatcherna tyder på det. Brommapojkarna har massor av spelare, men genom den goda ungdomsverksamheten ska de kunna klara sig kvar. Det bör även Assyriska göra, även om det inte kommer att gå så lätt som många kanske tror. Enköping ser svagare ut i år och får finna sig i att balansera vid de nedre strecken. 

Qviding lyckades inget vidare vid förra Superettanbesöket, men kommer bättre förberett nu och kan rädda sig utan kval. Men via kval får nog Ängelholm försöka rädda kontraktet. Detsamma gäller för Jönköping där Patrik Elmanders flykt tillbaka till ÖIS kan bli ödesdigert. Riktigt dystert ser det ut att bli för Degerfors och Falkenberg. Båda lagen har tappat flera tongivande spelare och ser inte ut att ha fyllt luckorna. 

Tack Almer och Tobbe på Kopparslagarna för svaren på frågorna!

svenskafans.com2008-04-08 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans