Inför Superettan: Assyriska

Inför Superettan: Assyriska

Kommer Martin Åslund att lyckas i Assyriska? Ska Aziz Corr-Nyang finta upp motståndarna på läktaren även denna säsong? Göran Marklund är lagets viktigaste spelare.

1.
2.
-----------------------------
3.
-----------------------------
4.
5.
6.
7.
8. Assyriska
9.
Enköping
10. Bunkeflo
11. Degerfors
12. Falkenberg
-----------------------------
13.
Jönköping Södra
14. Qviding
-----------------------------
15.
Väsby
16. Ängelholm

Tabellen är en sammanräknad tabell utifrån de tips som alla SE-redaktioner här på svenskafans.com har lämnat in. Därefter publiceras lagen i förmodad, sammanräknad slutordning.

Spelare in:
Martin Åslund, mittfältare/anfallare, Viborg FF
Jon Rytterbro, målvakt, Sirius
Fredrik Samuelsson, ytterback, Örebro SK
Alessandro Silva Perreira, ytterback, Brasilien
Marcos Ferreira, anfallare, Brasilien

Spelare ut:
Malak Wartan, anfallare, Gröndal
Charles Sampson, mittfältare, Boden BK
Andreas Haddad, anfallare, allsvenska klubbar
Aluspah Brewah, anfallare, Boden
Gerald Forschelet, mittfältare, erbjuds inget nytt kontrakt
Christian Frealdsson, målvakt, Syrianska
Stojan Lukic, målvakt, Falkenberg

Har din klubb värvat rätt inför 2008?
Svårt att svara på nu på förhand, men målvakten Rytterbro känns hyfsat rätt då han övertygat under försäsongen. Då man tappar båda sina målvakter var man illa tvungen att värva en ny.

Fredrik Samuelsson är en optimal lösning i defensiven. Inte bara på grund av sin erfarenhet med många allsvenska matcher och flera superettansäsonger bakom sig, utan på grund av att Assyriska är hans moderklubb. Den sociala biten är väldigt viktig, ”Fredde” blir en viktig kugge i försvaret.

Martin Åslund är lite av en chansning trots att det är årets värvning i superettan. Första svenske landslagsmeriterade spelaren i Assyriskas historia. På pappret är det en grym värvning, men man ska inte blunda för att han varit skadedrabbad senaste åren. Helt klart givande för ledarskapet inom laget.

Precis innan transferfönstrets stängning värvade man brassarna ”Alex” och ”Dinho”, den förstnämnde är vänsterback med en ruggig vänsterfot och den sistnämnde anfallare med god teknik och snabbhet.

Alla fem värvningar man gjort verkar i dagsläget gå in i startelvan och det är glädjande.

Vilken/vilka spelare får sitt stora genombrott den här säsongen?
Jag tror starkt på två spelare. Båda fick egentligen sitt genombrott ifjol, men det var i division 1. Sitt stora genombrott får de om de fortsätter på den vägen även i år. Det handlar om Andi Toompuu och Martin Lorentzon.

Toompuu är en evighetsmaskin i sin roll som defensiv mittfältare och vinner oerhört mycket boll. Lorentzon var kanske seriens bästa högerback ifjol, står alltid rätt defensivt och en oerhörd offensiv tillgång längs kanten.

Sen vill jag höja ett varningens finger för anfallaren ”Dinho”. Väldigt intressant spelare.

Vilka är ditt lags starka respektive svaga sidor?
De starka sidorna är att i princip startelvan är intakt sen ifjol vilket innebär att man är samspelta. Två år av degradering har inneburit stor spelaromsättning, men nu har man äntligen hittat en fin stomme. Stor variation av individuell skicklighet och egenskaper av krigarmentalitet bland spelarna. Även tränarparet är en fin kombination av defensiv- och kollektivtänkande Michael Borgqvist och offensiv- och individorienterade Edmond Lutaj. Tillsammans kompletterar de varandra bra, precis som de gjorde i sin defensiva respektive offensiva roll på Assyriskas mittfält för några år sedan. Sedan har man spelare som Marklund, Östlundh och Åslund, det är inte dåligt med erfarenhet det, varvat med en del unga och hungriga spelare.

Om man skall lyfta fram någon svaghet i år kan det var att truppen inte är konkurrenskraftig nog. Man har en väldigt bra startuppställning men sen är det hyfsat tunt. Man har tappat fler än man lyckats värva, i en längre och tuffare serie än ifjol. Dock ser det lite bättre ut nu efter de två sena värvningarna av ”Dinho” och ”Alex”.

Hur har försäsongen sett ut?
Lite sisådär hittills. Man har varvat vinster med förluster. Dock skall man inte stirra sig blint på resultaten, spelmässigt har det sett helt okej ut och sen skall man inte glömma att många av de yngre spelarna luftats rätt flitigt. Men historiskt sett brukar AFF göra en stark säsong efter en resultatmässigt svag försäsong, så det bådar gott, hehe.

Vilket lag vill ni absolut inte förlora mot i år?
Det finns ju ingen klar rival i serien men däremot två lag som man väldigt gärna revanscherar sig mot. Örgryte som man föll så tungt emot i det allsvenska kvalet 2004 samt Bunkeflo som körde ner oss till träsket 2006, trots massivt övertag från Assyriskas sida. De fyra mötena vill nog många fans gärna slippa att förlora.

Trolig startelva i premiären?
Just nu
4-4-2
Rytterbro
Lorentzon, Samuelsson, Bengtson (Conateh), ”Alex”
Åslund, Toompuu, Östlundh, Corr-Nyang
Marklund, ”Dinho”

Lista lagets:
Lirare: Aziz Corr-Nyang, man vet aldrig vad han gör med bollen. Det är på gott och ont. Mer irrationell spelare får man leta efter.

Klippa: Andi Toompuu, hans oändliga kämparvilja och perfekta brytningar gör honom livsviktig i sin understödjande roll till Östlundh.

Viktigaste spelare: Göran Marklund, främst på grund av sin oerhörda förmåga att hitta målet och sin spelintelligens. Absolut viktigaste anfallsvapnet. Stor ledare.

Roligaste: Eddie Moussa, trots sin kortvuxna kropp går han in stenhårt i varje duell och hans aggressivitet, i duellerna och temperamentet, går inte att undvika. Det är samtidigt roligt och skönt att se honom spela, härlig inställning.

Överskattade: Filip Bergman, visserligen får han inte spela och ingen begär väl det längre, men värvningen av honom (3-års kontrakt) var den största överskattningen i klubbens moderna historia.

Underskattade: Pierre Bengtsson, visst han är inte stora matchernas man, men gör sitt jobb väldigt bra i 28 av 30 matcher, och det skall han ha cred för. Gjorde en stark höstsäsong och var grym i sista derbymatchen. 

Tippad sluttabell för Superettan 2008
1. BK Häcken
2. Örgryte
3. Sirius
4. Mjällby
5. Assyriska
6. Åtvidaberg
7. Degerfors
8. Brommapojkarna
9. Landskrona Bois
10. Väsby United
11. Bunkeflo
12. Qviding
13. Enköping
14. Falkenberg
15. Jönköping Södra
16. Ängelholm

BK Häcken var ytterst nära att avancera ifjol men föll på mållinjen. Häcken är en klubb som har åkt upp och ner som en jojo mellan superettan och allsvenskan. I år tar man åter klivet upp, mycket tack vare rutin, vinnarmentalitet och stark ekonomi. Örgryte fick ifjol smaka på hur svårt det är att direkt gå upp efter en degradering, men klubben har i stort behållit sin trupp intakt, med undantag Ken Fagerberg. Sen har man hämtat hem rutinerade Anders Prytz och Dennis Jonsson (ex. ängel) som kommer att förstärka backlinjen. Lyckas man även locka hem Marcus Allbäck finns det inte mycket som kommer att hålla tillbaka ÖIS.

Sen tror jag starkt på Sirius och Mjällby. Sirius gjorde en stark debutsäsong ifjol och har lyckats behålla viktige Andreas Eriksson. Redan till debutsäsongen värvade man friskt och rutinerat och därifrån bygger man vidare. Se upp, för Uppsala är på gång. Mjällby avslutade väldigt starkt ifjol och är ett av de mest rutinerade superettanlagen. Ekenberg på topp kommer att kamma hem många poäng åt Mjällby.

Assyriska, Åtvidaberg och Degerfors kommer att skugga den absoluta toppen. Assyriska som gör comeback efter två års degradering är på uppgång. Har fått behålla viktiga kuggar som Marklund och Toompuu samt lyckats värva Martin Åslund och Fredrik Samuelsson. Det finns en trygg stomme och man slår från underläge, det bäddar för en fin säsong för Assyriska. Inte färdigvärvat där. Åtvidaberg var med och krigade ifjol men lyckades inte hela vägen, så kommer det att se ut i år också. Degerfors gjorde en kanonhöst efter att länge varit nere i bottenträsket. Den starka upphämtningen blir också vändningen för klubben.

BP, Bois och Väsby blir stabila mittenlag. BP kommer att möta de svårigheter det innebär att tappa uppemot tio spelare och det faktum att man inte var redo för allsvenskan. Bois borde skärpa sig, men jag känner inga positiva vibbar från klubben och det blir ytterligare en medioker säsong. Väsby kommer att bli en stabil nykomling då samarbetet med AIK kommer att generera en del spelare under säsongens gång.

Bunkeflo och Qviding kommer hålla till i botten men klarar sig precis. Bunkeflo kommer att tappa efter den starka debutsäsongen, detta tror jag då de enligt min mening överpresterade ifjol. Ifjol var man total underdog, i år är man det inte, och jag tror inte de klarar av att prestera under press. Qviding gör sitt andra försök nu och kommer med en hyfsat stark trupp den här gången med nyförvärv som Mathias Gravem och Mattias Bulun från Ljungskile.

Enköping och Falkenberg får kvala för att hålla sig kvar. Enköping har gått riktigt trögt under försäsongen och senaste säsongerna har man legat illa ute, till slut spricker bubblan. Falkenberg har varit i en liknande situation och man har även tappat viktiga spelare som Emir Kujovic och veteranen Peter Vougts.

Åker ur gör Ängelholm och Jönköping. Ängelholm har inte värvat något spektakulärt och gjorde även en svag höst då man tappade en solklar ledning, i avsaknad av en stark trupp kommer orutinen fälla dem. Jönköping har också levt farligt ett par säsonger och för att vara ärlig imponerar inte truppen.


Stort tack till Kantro, Assyriska red.

svenskafans.com2008-04-07 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans