Inför Allsvenskan 2008: Är det AIK:s år i år?

Inför Allsvenskan 2008: Är det AIK:s år i år?

De allsvenska redaktionerna på SvenskaFans har nu sagt sitt om årets säsong. De har tippat sluttabellen, de har värderat det egna lagets möjligheter, de har granskat nyförvärv och spelarförluster, de har listat värsta motståndarna… Vi har nu kommit till den absoluta tabelltoppen, och på tredjeplatsen hittar vi AIK – klubben som definitivt står för de hetaste värvningarna inför säsongen.



I ert förhandstips lägger ni er på tredjeplats. Någon kommentar?

– AIK har tillsammans med IFK Göteborg den bredaste truppen i Allsvenskan. Kan AIK få ut den kvalité som finns på pappret till planen så kan det bli guld. Mittfältet är troligen seriens bästa, frågetecken för målproduktionen, kan Óbolo, Valdemarín eller Burgic kliva fram? Men allt annat än topp-3 vore ett stort misslyckande för Gnaget.

Vilka spelare har kommit och vilka har lämnat inför årets säsong?
Spelare in:
Jorge Anchén, Bojan Djordjic, Walid Atta, Saihou Jagne, Jorge Ortíz.

Spelare ut:
Per Verner Vågan Rönning, Pablo Monsalvo, Nicolas Escobar, Bernt Hulsker, Nicklas Carlsson, Jimmy Tamandi

Har din klubb värvat rätt inför 2008?
– AIK har tänkt till och värvat smart inför denna säsong. En skadefri Bojan Djordjic kan bli en av Allsvenskans stora stjärnor. Sydamerikanerna Jorge Ortíz och Jorge Anchén kommer från fina meriter och den förstnämnda sägs vara minst lika bra som Dulee Johnson. Walid Atta är en stabil försvarare som fortfarande kan utvecklas mycket medans CH Jagne med sin snabbhet kan bli en rätt obehaglig uppgift för många försvarar i Allsvenskan. Jag skulle dock bli mer än glad om AIK lyckas värva en riktigt stark mångsidig försvarare till, gärna en mittback som även kan användas till höger. Men i det stora hela så är jag väldigt nöjd med AIK:s silly-season.

Vilken/vilka spelare får sitt stora genombrott den här säsongen?
– Jag tror och hoppas på en kille som Pierre Bengtsson, i mina ögon en mångsidig spelare som gör sig bäst längst med vänsterkanten. Bengtsson har bra blick för spelet och en känslig vänsterfot. Sedan höjer jag ett varningens finger för Viktor Lundberg (född 1991), han har med sina inhopp i träningsmatcherna visat prov på en riktigt stor talang och och kan bli aktuell för ett inhopp redan denna säsong.

Hur har försäsongen sett ut?
– Den har väl inte imponerat speciellt mycket på någon av oss AIK:are. Det har ”bara” blivit segrar mot svagare motstånd, Sundsvall, Vasalund och Sirius. Men jag är inte den som blir gråhårig utav det – jag kan känna att en skadefri försäsong är en bra försäsong och det oavsett resultat i matcherna. Så om Gabriel Özkan hinner återhämta sig så har det således varit en bra försäsong.

Vilket lag vill ni absolut INTE förlora mot i år?
– Behöver jag ens svara på denna fråga? Djurgårdens IF ska AIK hålla bakom sig i tabellen samt ta sex poäng mot i dubbelmötet i Allsvenskan.

Lista lagets…

lirare
– Bojan Djordjic är en riktig lirare, teknisk och med stort AIK-hjärta.

…klippa
– Daniel Tjernström, vem skulle inte vilja hålla Tjerna i handen när det blåser kallt?

…viktigaste spelare
– Dulee Johnson, spelaren som styr det mesta, framförallt i den offensiva fasen.

…överskattade
– I skrivande stund Khari Stephenson som inte spelar i paritet med sin prislapp.

…underskattade
– Daniel Arnefjord får ibland oförtjänat mycket skit. Arnefjord är en snabb och brytsäker back som säkerligen skulle platsa i de flesta Allsvenska lagen.

…mest fåfänga
– Miran Burgic ska enligt uppgift vara den stora flickfavoriten.

Vilken spelare skulle du vilja ha med på en barrunda i stan?
– Nicklas Bergh är en mycket sympatisk och trevlig människa, dessutom är han lång och stor – han kan dricka bira.

- - - - -

Vi tackar Christopher Kviborg och resten av AIK-redaktionen för ert bidrag.

- - - - -

Reds. kommentar
AIK har onekligen fått ett lyft under Rikard Norlings ledning. 2005 tog laget hem Superettan och nu, bara någon säsong senare, är laget en av favoriterna till SM-guldet.
Förra året gick det lite grus i maskineriet, men i år står Solnaklubben bättre rustad än någonsin. Och med ett gäng rejäla kvalitetsvärvningar i Djordjic, Anchén och Ortíz så har laget spetsat truppen ytterligare inför årets säsong.
Inför förra året sa Norling att ”SM-guld 2007 känns rimligt”. Nu blev det inte så, men jag skulle inte bli förvånad om guldet landar i AIK-land 2008.
Om inte, ja då får nog Norling packa trunken och se sig om efter ett annat jobb.

SvenskaFans.cominfo@svenskafans.com2008-03-28 20:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans