Inf&ouml;r Allsvenskan 2008:<br>&Auml;nglarna har hittat tillbaka
IFK Göteborg firar guldet 2007. Det är inte omöjligt att det blir en guldfest i år igen.

Inför Allsvenskan 2008:
Änglarna har hittat tillbaka

De allsvenska redaktionerna på SvenskaFans har nu sagt sitt om årets säsong. De har tippat sluttabellen, de har värderat det egna lagets möjligheter, de har granskat nyförvärv och spelarförluster, de har listat värsta motståndarna… Vi har nu kommit till den absoluta tabelltoppen, och på andraplatsen hittar vi IFK Göteborg – laget som siktar på att försvara titeln från förra året.



Ni tippar er själv som etta säsongen 2008. Någon kommentar?

– Självklart kommer vi att försvara guldet i år. Vi har behållit nästan alla ordinarie spelare från förra säsongen. Den enda ordinarie förlusten är Bengt Andersson men han har vi ersatt med Kim Christensen som kan bli en riktigt bra värvning. De unga spelare har också fått ett år till på sig vilket gör att vi får räknas som en av de stora favoriterna till att ta hem guldet.

Vilka spelare har kommit och vilka har lämnat inför årets säsong?
Spelare in:
Nicklas Carlsson (AIK), Daniel Alexandersson (Elfsborg), Sebastian Eriksson (IFK U), Oskar Gustavsson (IFK U), Kim Christensen (FC Nordsjælland)

Spelare ut:
Bengt Andersson (Slutar), Magnus ”Ölme” Johansson (Slutar), Andres Vasquez (FC Zürich), George Mourad (Willem II), Ali Gerba (FC Ingolstadt 04), Bastian Rojas Diaz (Klubb ej klar), Alexander Nadj (Jönköpings Södra)

Har din klubb värvat rätt inför 2008?
– Svårt att säga, man litar mycket till de unga spelarna. Nicklas Carlsson är en bra karaktärsvärvning som kommer bli nyttig. Daniel Alexandersson kommer bidra med mycket speed och kan spela både anfall/mittfält.
– Det är svårt att vara kritisk till Håkan och övriga ledare då vi har ett guld i bagaget. Det enda som kändes lite skakigt kanske under försäsongen, det var väl målvaktspositionen och där har man förstärkt med en bra pjäs i Kim Christensen. Många fans har ropat efter en playmaker eller en målskytt av rang. Men som sagt, vi måste lita till vår ledarstab och jag tror det blir bra.

Vilken/vilka spelare får sitt stora genombrott den här säsongen?
– Sebastian Eriksson och Mathias Ranégie. Sebastian är en modern ytterback med mycket speed och bra teknik. Har sett otroligt taggad ut på försäsongen. Kan stundtals ställa lite väl höga krav på sig själv men han kommer flåsa Hjalmar Jonsson rejält i nacken redan i år. Ranégie är lite av en oslipad diamant. Fick förra säsongen totalt förstörd av en skada med operation som följd. Har sett väldigt stark och svårstoppad ut på försäsongen och kan bli en joker.

Hur har försäsongen sett ut?
– Lite blandat, anfallsspelet har stundtals sett väldigt bra ut. Spelidén som introducerades under förra året sitter hos de flesta spelarna. Detta gör att laget ligger längre fram än vid samma tid förra året. Fystränare Jonas Hellberg nämner också detta beträffande den fysiska statusen, just att spelarna ligger längre fram. Det som har sviktat stundtals har varit försvarsspelet där främst kommunikationen har varit svagheten. De har förvisso varit ganska stor differens i backlinjen under de olika matcherna. Laget har vid flera tillfällen vänt underlägen till oavgjort eller vinst. Starkt att ha den viljan i laget att man orkar vända men samtidigt inte bra att alltid hamna i underläge tidigt i matcherna.

Vilket lag vill ni absolut INTE förlora mot i år?
– Det är i vanlig ordning Stockholmslagen med AIK och Djurgården i spetsen. Sen är det aldrig roligt att förlora mot Elfsborg.

Lista lagets…

…lirare
– Stefan Selakovic. När ”Sella” är på topp är han lagets lirare. Han vänder, vrider och är alert i spelet. Behöver självförtroende men när han har det är han grym att skåda.

…klippa
– Ragnar Sigurdsson. Allsvenskans bästa back förra året och kanske den bästa spelaren i hela Allsvenskan sett till hela säsongen. Otroligt stabil, bra med bollen och en riktig krigare. Vinnarskalle.

…viktigaste spelare
– Thomas Olsson. Thomas blandar en riktig vinnarskalle, ett hårt tufft mittfältsspel med att vara lagets offensiva passningsmotor. När Thomas är hel och på topp spelar Blåvitt riktigt bra anfallsspel.

…överskattade
– Tar emot att säga det men hittills har det nog varit Tobias Hysén. Sett till de förväntningar som ställdes på honom förra året och mot vad han presterade så var det väl sådär. Kommer nog bli en helt annan Tobbe vi får se i år när han nu har fått vara med en hel försäsong med laget.

…underskattade
– Hjalmar Jonsson. ”Hjalle” får ofta skit för att han tjongar iväg bollen och är oteknisk. Förra säsongen gjorde veteranen kanske sin bästa säsong hittills i den blåvita tröjan. Viktig i det defensiva spelet och riktig duktig på fasta situationer.

…mest fåfänga
– Så värst fåfänga är nog inte de flesta.. men till exempel Jonatan Berg och Niclas Alexandersson vill gärna ligga bra till med frisyren.

Vilken spelare skulle du vilja ha med på en barrunda i stan?
– Pontus Wernbloom. Pontus är en underbar person. Fullt ös på planen och det kan inte vara annat på en barrunda.


- - - - -

Vi tackar Tomas Ericson och resten av Göteborgs-redaktionen för ert bidrag.

- - - - -

Reds. kommentar
Förra året tippade SvenskaFans allsvenska redaktioner IFK Göteborg som sjua i den slutliga tabellen. Vi vet alla hur det gick.
I år hamnar Göteborg på en andraplats i förhandssnacket, och enligt en omvänd logik borde de då sluta på åtta eller nia. Men så blir det självfallet inte.
Göteborg har återhämtat sig efter en massa turbulenta år, och återfunnit den harmoni och kollektiva styrka (andan och kulturen om ni så vill) som är så viktig för ett lags framgång. Laget IFK Göteborg har hittat tillbaka, och det göteborgska kollektivet är så starkt att de kan köra över sina motståndare på ren vilja och inställning.
Det lyckades i fjol och kan lyckas i år igen. Det finns dock ett hinder på vägen. Och det är ett annat starkt kollektiv en bit i sydöstlig riktning…

SvenskaFans.cominfo@svenskafans.com2008-03-29 07:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans