Fans i Fokus comebackar med Hallands stolthet

Fans i Fokus comebackar med Hallands stolthet

Efter ett litet uppehåll är Fans i Fokus nu tillbaka igen på allvar, lagom till den Allsvenska säsongens upptakt. Denna vecka träffar vi Jonas Börjesson från Halmstadredaktionen som berättar om den uteblivna rivaliteten i Halland och avslöjar varför lagets supportrar bär det smaklösa namnet Kvastarna.

Hur kom det sig att du blev HBK-supporter?
- Både farsan och storebror höll på HBK när jag var riktigt liten - det var ju en självklarhet att hålla på "Bollklubben" - det lag som representerar staden i elitfotboll. När jag blev tio år gammal började jag och en kompis gå på allt fler hemmamatcher med hans farsa, och till slut var vi medlemmar i klacken - sittplats var ju så tråkig! Vi åkte med på bortamatcher och tyckte HBK var det bästa som fanns. Just att stödja laget i den stad man är uppväxt i tycker jag är väldigt viktigt, support your local team!

Antar att du är på plats på hemmamatcherna men åker du även på bortamatcherna? Hur följer du dem annars?
- Självklart är jag alltid på plats på hemmamatcherna. Bortamatcher åker jag på så många som jag kan, och då främst i Göteborg och Skåne. Förr åkte jag väldigt ofta med supporter-bussarna, men på senare dar har jag börjat ta bilen lite oftare faktiskt. Det är verkligen väldigt sällan jag missar en match helt och hållet, så spelas det en bortamatch lite längre upp i Sverige blir det till att beställa matchen och kolla framför TV:n.

Hur laddar du upp för en viktig match?
- Jag brukar faktiskt inte ladda på något speciellt sätt, men jag är alltid väldigt fokuserad innan jag cyklar till Örjans Vall. Jag brukar lyssna på lite HBK-musik, läsa några gamla matchprogram, skriva på några forum och kolla in lite gamla mål på Youtube. Jag brukar komma till arenan en timme innan match ungefär, köpa någon dryck och ett matchprogram, och läsa igenom lite för att minska på nervositeten. Förr besökte jag även HBK-shoppen inne på området innan matchstart.

Varför har Halmstads supportrar ett sådant - ursäkta mig men - fult smeknamn som Kvastarna? Självironi eller någon kul anekdot?
- Haha, bra fråga. Jag erkänner själv att jag inte är så förtjust i namnet, och jag är inte heller speciellt kunnig om hur det historiska namnet uppkom. Men det sägs att HBK-supportern länge har kallats just en "kvast" och detta skulle då hållit i sig väldigt länge, och för den som kan hela historien är namnet fullkomligt självklart på en supportgrupp till HBK.

Hur kommer det sig att Halmstad lyckas spotta fram mittbacksproffs efter varandra? Hur bra tror du Peter Larsson kan bli?
- Jag tror inte det finns någon speciell förklaring till det fenomenet, men det är nog en speciell och hård träning för just mittbackarna, år efter år har vi alltid lika tuffa och hänsynslösa sådana. Även tuffingen Peter Larrson har ju sett alldeles för klen ut. Men idag känns det som att han kan bli hur bra som helst. Jag gissar på att han om något år spelar i Holland, för att senare säljas vidare till Premier League.

Det finns Stockholmsderbyn och Skånederbyn men det närmsta vi kommer ett Hallandsderby måste väl vara Halmstad-Falkenberg? Vilka är era värsta rivaler? I Allsvenskan och bland övriga lag?
- Det är ju faktiskt det tråkiga med att HBK är det enda halländska laget i Allsvenskan. Det närmsta vi kommer ett derby är väl Helsingborg, och visst känns det lite extra när lagen möts, men derby kan man väl inte kalla det. Inte heller matcherna mot IFK Göteborg räknas till derby, även om vi lite skämtsamt brukar kalla dem för just "Halmstad Norra". Förr i tiden var det några heta derbyn mellan HBK och Halmia, men idag är Halmia alldeles för dåliga helt enkelt. Halmstad - Falkenberg är mycket riktigt det närmsta vi kommer ett riktigt derby.

Halmstad tippas i mitten i årets Allsvenska efter förlusten av Dusan Djuric. Vad tror du själv om årets säsong?
- Inledningen av säsongen har sett helt okej ut, och jag tycker inte heller att något annat lag har imponerat så värst mycket. Jag tror att det blir en väldigt jämn serie, och att HBK kan sluta på en placering bland de fyra främsta. För mig är ett SM-guld aldrig speciellt främmande. Jag är optimist.

Vilken spelare i Halmstad är fansens stora favorit?
- Peter Larsson gör ju nästan aldrig ett misstag och är så resolut som man kan bli, därför hyllas han ofta av fansen. Han är den mest givna spelaren i startelvan, och är ingen man bara flyttar på. Annars brukar nyförvärven ofta bli nya favoriter, och det är många som redan gillar Alexander Prent.

---
Nästa vecka möter vi Pontus Glimsand från Ljungskile-redaktionen.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2008-04-09 18:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans