Allsvenska h&ouml;rnan:<br>AIK, keepers & tajt program

Allsvenska hörnan:
AIK, keepers & tajt program

Allsvenska hörnan fortsätter sin bevakning av Allsvenskan 2008, och denna gång blir det några ord om AIK:s debacle mot Elfsborg. Hörnan funderar också kring alla mål som trillade in under den andra omgången, och så dryftar vi det täta spelschemat. Bland annat.

I den Allsvenska hörnan hittar ni den här gången Youssef Bennani – Gnagarforum, Kristoffer Stenlund – Himlen är blå och Jocke Hjortsberg – med full koll på ÖSK.
(Frågor & protokoll: Micke Möller.)

- - - - - - - - - -

Andra omgångens kanske mest överraskande resultat var Elfsborgs utskåpning av AIK. 3-0 till boråsarna och AIK såg inte så lite vilsna ut i sitt agerande. Är Norlings AIK ett överskattat lag? Och betyder det något att Solnaklubben inte lyckats göra mål i Allsvenskan sedan 24 september förra året? Vad säger du, Youssef? Och vad tycker ni andra?

Youssef (AIK)
– Jag sitter här och vill verkligen svara nej på den första frågan. Men det förvånade mig verkligen att AIK fick så många guldtips inför säsongen – även om det fortfarande kan bli verklighet – och det känns som att de tipsen mycket baserar sig på träningssegern mot Djurgården nere i Portugal. Det är egentligen enda gången på hela försäsongen AIK fått ihop spelet.
– Det som betyder mer än att det inte gjorts ett allsvenskt AIK-mål sedan i september är det faktum att det knappt blev några mål i träningsmatcherna. Anfallsspelet har hackat betänkligt det senaste halvåret, undantaget matchen mot Djurgården, och jag är genuint orolig. Samtidigt krävs det så lite för att komma igång, och ska det komma en ketchupeffekt är Sundsvall med sitt läckande försvar det perfekta motståndet.

Kristoffer (HBK)
– AIK är i grunden ett bra lag som säkerligen kommer sluta på en hyfsad placering när 30 omgångar är spelade! Men att de skulle få problem under början av säsongen är jag inte överraskad av. De förlorade ju även med 3-0 mot Halmstad under försäsongen och även där verkade de vilsna. ”Dulee Johnson-affären” är omöjlig att inte nämna som ett orosmoln som säkerligen bekymrar en del i truppen.

Jocke (ÖSK)
– Jag undrar om det egentligen så överraskande? Jag tror snarare att det är Elfsborg som är underskattade. Även om de inte slutade högst förra säsongen så var de regerande mästare. Fast å andra sidan är väl AIK alltid överskattade som Stockholmslag?



Hela 30 mål fick vi skåda i andra omgången. Säger det något om nivån på våra målvakter? Eller har vi plötsligt fått ett gäng skarpa målskyttar i Allsvenskan? Eller är det tillfälligheter, helt enkelt?

Kristoffer (HBK)
– Många mål betyder inte nödvändigtvis att vi har dåliga målvakter eller grymma anfallare. Kollar man på vilka matcher det blivit flest mål i så ser vi att Sundsvall har släppt in åtta, samtidigt har Ljungskile fått tre i baken mot Kalmar och Örebro fyra mot IFK. Klasskillnad mellan lagen är min enkla förklaring. Sundsvall och Ljungskile är nykomlingar och har inte anpassat sig till Allsvenskan. IFK är helt enkelt ett mycket bra lag och ÖSK släppte in en hel del mål redan förra säsongen.

Jocke (ÖSK)
– Här kan jag bara gå till vår egen insats i Göteborg. Bedrövligt. Man spelar tills domaren blåser och när det är Stålhammar som håller i pipan måste man vara beredd på usla domslut.

Youssef (AIK)
– Jag måste nog säga att det har varit en hel del tveksamma målvaktsingripanden hittills. Rami Shaaban och Fredrik Sundfors har stor del i målfesten på Söderstadion, Daniel Örlund var ingen stjärna direkt på Borås Arena och Peter Westman lyssnar tydligen på domarnas signalsystem istället för att spela tills pipan ljuder. Okej att planerna inte är de bästa för tillfället, men målvakterna måste hålla bättre klass än så här.



Nu fortsätter serien redan idag, och överlag så är det ju ett tajt program fram till EM-uppehållet. Är det bra eller dåligt med så pass intensiv matchning?

Kristoffer (HBK)
– För oss i publiken är det underbart. För lag med tunnare trupper kan det bli kännbart med småskador eller kanske avstängningar. För HBK med en relativt bred trupp är det nog inga större problem, även om cupmatchen borta mot Luleå lär kännas av en aning.

Jocke (ÖSK)
– Jag ser det också som positivt med täta matcher eftersom jag anser att det borde vara 20 lag i allsvenskan. Det finns inget som säger att vi efter 3 månaders försäsong skall vara så dåligt tränade att vi inte klarar två matcher per vecka. Om Lagrell och co dessutom tillät sju avbytare skulle vi få se större rotation i trupperna och fler unga skulle ges chansen.

Youssef (AIK)
– Det är så mycket allsvensk fotboll just nu att man omöjligen hinner med att kolla på allt även om man har Säsongskortet. Jag tycker att 30 matcher är en ganska rimlig nivå vad gäller totalt antal matcher, men när det spelas fotboll fem av sju dagar i veckan blir till och med jag less. Det är solklar hockeyvarning för tillfället. Men så är det ju detta man har väntat på i ett halvår…



Slutligen, vad tror ni om er kommande match?

Kristoffer (HBK)
– IFK är som sagt ett mycket bra lag - med betoning på lag. Deras fasta situationer är ökända på Örjans Vall och det blir av yttersta vikt att inte släppa till något på dessa. Får vi med oss en poäng är det godkänt även om man givetvis hoppas på seger!

Youssef (AIK)
– Matchen mot Sundsvall är något fruktansvärt viktig. AIK slog Giffarna med 1-0 i en träningsmatch den 2 mars, men det krävs större siffror än så för att snacket om kris ska lägga sig. AIK bör helst göra fyra-fem mål och hålla nollan för att harmonin ska återkomma. Och för att kunna göra det så behöver vi ett fungerande kantspel, något som jag ser som nyckeln till att vi ska börja få igång anfallsspelet igen. Vi behöver yttrar som både kan agera offensivt och vet hur man rör sig i defensiven. Kenny Pavey, where are you?!?
– Om AIK inte får ordning på spelet nu är jag rädd för att derbyt mot Hammarby kommande måndag kan bli en slakt…

Jocke (ÖSK)
– Jag hoppas att vi kan komma visa att de individuella misstagen mot Göteborg var en engångsföreteelse. För oss som, till skillnad mot Glenn Hysén, sett matchen gjorde vi en ok första halvlek där individuella misstag av Stålhammar och Westman förstör dagen. Dock är Kalmar ett bra lag så ett oavgjort resultat vore ok. 2-2 kanske?  

SvenskaFans.com // MMinfo@svenskafans.com2008-04-09 14:20:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans