AIK är tillbaka – heja Sydamerika!

AIK är tillbaka – heja Sydamerika!

Allsvenska hörnan rullar vidare med ett snack om nykomlingarnas dåliga inledning av serien. Panelen diskuterar också Rami Shaaban och hans trevande start, liksom Rolle Nilssons MFF som inlett med tre 1-1-matcher på raken. Och så är det Stockholmsderby på gång.

I den Allsvenska hörnan hittar ni den här gången Niklas Jogsten – Forum 1891, Ingvar Thell – Ståplats, Niclas Pettersson – Himlen är ljusblå och Marcus Toremar – med full koll på IFK Göteborg. (Frågor & protokoll: Micke Möller.)

- - - - - - - - - -

Nykomlingarna i serien brukar alltid inleda serien hyfsat för att sedan successivt tappa mark. I år har det inte alls blivit så, och så här långt har de tre nykomlingarna bara lyckats skrapa ihop en ynka poäng. Är det tillfälligheter eller är skillnaden mellan Allsvenskan och Superettan så pass stor?

Niclas (Gefle)
– Både och skulle jag tro. Skillnaden mellan Allsvenskan och Superettan är ganska stor, men samtidigt har det bara spelats tre omgångar. Att Sundsvall och Ljungskile skulle stå på noll poäng efter tre omgångar känns ganska väntat, däremot är jag lite förvånad över att Norrköping bara tagit ett poäng.

Niklas (Djurgården)
– Lagen är helt klart sämre än jag förväntat mig. Jag har visserligen bara sett Norrköping och Ljungskile spela men det har inte sett bra ut. Ljungskiles fotbollsplan måste dessutom vara bland det värsta Allsvenskan skådat.

Marcus (IFK Göteborg)
– Skillnaden är stor mellan Allsvenskan och Superettan, men det handlar mer om tillfälligheter så här långt. Nykomlingarna bör få det svårt även om förstås någon kan hänga kvar. Den långa och stundtals intensiva serien lär ge utslag. Den kvävande jämna Allsvenskan vi haft på senare år kommer inte jag att sakna, det finns stryklag i alla stora ligor, det får vi acceptera i Sverige också.

Ingvar (Trelleborg)
– Precis som Marcus säger så är skillnaden mellan Superettan och Allsvenskan väldigt stor. Det fick jag själv uppleva på nära håll med ett TFF som vann Superettan storstilat ena året, för att året efter hänga kvar i Allsvenskan på målskillnad. Tror dock att det finns en ganska så enkelt förklaring till Norrköpings, Sundsvalls och Ljungskiles svaga inledning i år: de är helt enkelt inte bättre än så här.



Hammarbys 2-0-förlust borta mot GAIS tycker jag är lite anmärkningsvärd. Framförallt eftersom de båda baklängesmålen kan förklaras av taffligt målvaktsspel av Rami Shaaban. Samme Shaaban som också släppte in ett billigt mål i matchen mot Sundsvall. Vad tror ni, är han en överskattad målvakt? Eller har han bara haft ett par dåliga dagar på jobbet?

Ingvar (Trelleborg)
– Rami Shaaban har i och för sig slarvat rätt mycket i de senaste matcherna, men att döma ut hela hans karriär efter några misslyckade ingripanden är lite att ta i. Alla målvakter gör misstag ibland, Rami har haft oturen att göra många och stora misstag några matcher i rad bara. Så länge han inte gör sina misstag när han spelar i landslaget är det åtminstone underhållande för oss motståndarsupportrar att titta på i alla fall.

Niklas (Djurgården)
– Shaaban har inte lyckats leva upp till förväntningarna. Konstiga ageranden mot GAIS senast. Underbart roligt att Bajen har använt sig av ”Shaaban-effekten” i sin reklam.

Niclas (Gefle)
– Att ha släppt in fyra mål mot två lag som tippas hamna i den nedre delen av tabellen kan inte kännas bra för Hammarby och Rami Shaaban. Ska Hammarby ha chans att slåss i toppen i år så behöver man en stabil målvakt som kan rädda laget i svåra stunder. Det är för tidigt att påstå att han är en överskattad målvakt, men nog har han stått för ett par tveksamma ingripanden.

Marcus (IFK Göteborg)
– Det är några år sedan Shaaban spelade för Arsenal, och att spela i Fredrikstad kan knappast ha gjort honom bättre. Ju högre nivå man har i sitt spel, desto mer färskvara är det. Kolla på Anders Svensson, väldigt bra i Allsvenskan, men när han är med i landslaget ser man en liten skillnad mot förr i att han tillåter sig själv gå och drälla med bollen någon extra tiondels sekund – det hade han antagligen inte gjort om han spelat i en bättre liga. Shaaban har nog tappat lite, men hans rutin bör jämna ut det över tiden.



1-1, 1-1 och 1-1. Så lyder MFF:s inledning av serien i år under nye tränaren Rolle Nilsson. Tre poäng är måhända inte mycket att hänga i julgranen, men nere i Malmö verkar de flesta ändå vara ganska nöjda. Laget har ju inte förlorat, liksom. Nåväl, hur ser ni på årets upplaga av MFF och vad tror ni Rolle Nilsson kan åstadkomma med laget?

Marcus (IFK Göteborg)
– Roland kan nog åstadkomma en hel del, under förutsättning att han hanterar Hasse Borg. Det är nog mer där än i truppen som problemet ligger. Roland är minst lika fotbollskunnig och om Hasse låter honom bedöma vilket material som måste värvas eller säljas så blir Malmö att räkna med.

Niklas (Djurgården)
– Jag för min del är tveksam till årets upplaga av Malmö, men kanske ännu mer tveksam till organisationen bakom laget. Hur många miljoner har klubben fått in på spelarförsäljningar de senaste åren? Och vad har de presenterat för nyförvärv? Jeffrey Aubynn… Kanske inte det vi hade förväntat oss.

Ingvar (Trelleborg)
– Som jag ser det känns dagens MFF mer som ett lag nu än vad det gjort på många år. Roland Nilsson är en klok tränare som tillfört något som länge saknats i Malmö FF: långsiktigt tänkande. Det var lite chockerande att se att MFF släppte så många etablerade spelare utan att ersätta dem. MFF har gjort det oväntade och omprövat sin värvningstaktik och låter Rolle få bygga upp den spelartrupp som han vill ha i lugn och ro. Det tror jag kommer att gagna MFF i många år framöver.
– Tre oavgjorda i säsongsinledningen till trots, så håller jag, om än motvilligt, MFF som guldfavoriter i år.

Niclas (Gefle)
– Roland Nilsson kan definitivt fixa en bra placering med Malmö i år, betydligt bättre än fjolårets nionde placering. Av det jag hunnit sett av MFF i år så ser det intressant ut, det gäller bara att laget blir mer effektiva på de målchanser som man skapar.



Slutligen så vankas det derby i Stockholm mellan ett revanschsuget Hammarby och ett AIK som sent omsider lyckats göra mål i Allsvenskan igen. Hur går det tror ni? Eller hur vill ni att det skall gå?

Niklas (Djurgården)
– Hammarby kommer att vinna. AIK har börjat på ett underbart sätt för alla djurgårdare. Det trixas med klackar och spektakulära långbollar som sällan leder till något konstruktivt. Individualismens AIK är tillbaka – heja Sydamerika!

Niclas (Gefle)
– Svårtippat. AIK har som sagt haft stora svårigheter att göra mål och gjorde lagets första senast mot Sundsvall. Hammarby kommer från en 0-2 förlust mot Gais på bortaplan, så det känns en aning ovisst. Men det lutar åt ett oavgjort resultat, 1-1 känns troligt.

Marcus (IFK Göteborg)
– Kryss i Stockholmsderbyn är alltid bra ur blåvit synvinkel. Hammarbys facit är inte så starkt, och segern mot LSK måste räknas som mer tur än skicklighet.
– Utan Dulee Johnson är AIK ett mittenlag som lever mycket på en jävla motivation som kan göra de flesta avundsjuka. Förra året var de spelmässigt starka, med högt tempo och effektivt passningsspel. Mycket av detta var Johnsons förtjänst. Förresten, börjar inte vissa AIK-spelare kännas efter sitt bäst-före-datum?

Ingvar (Trelleborg)
– Skåning som jag är har jag en naturlig aversion mot Stockholmslag så det här är en svår fråga för mig att besvara. Dock måste jag erkänna att jag sedan många år har ett horn i sidan till Hammarby efter en incident på Vångavallen för många år sedan som bland annat involverade barn som skrek ”Hammarby, Hammarby” på bred Trelleborgsdialekt och ett mål som borde ha underkänts.
– Därför väljer jag AIK som segrare i årets första Stockholmsderby. Det hade jag nog gjort om jag hade varit tvungen att göra en objektiv analys också.

SvenskaFans.com // MMinfo@svenskafans.com2008-04-11 20:45:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans