Ett resonemang kring svenska avstånd
Hur långt är det kvar, egentligen?

Ett resonemang kring svenska avstånd

I ett avlångt land som Sverige kan ett derby handla om en resa på allt ifrån ett par kilometer till upp emot 58 mil tur och retur. Och mer ändå. Gästkrönikören Martin C Johansson utvecklar.

Den geografiska spridningen i rikets näst högsta serie blir allt sämre. Norrlandslag som GIF Sundsvall, Umeå FC och Bodens BK återfinns numer i antingen högre eller lägre serier och resesträckorna blir allt kortare vilket säkerligen glädjer superetta-klubbarnas kassörer.

Den dyraste resan sett till sträcka blir Limhamn/Bunkeflos resa till Uppsala och mötet med Sirius och förstås tvärtom med studentlagets resa söderut. Den resan går på 69 mil, och säkerligen kommer det suckas bland Bunkeflo-spelarna inför den långa resan norröver, men de suckarna är inget mot de som Bodens BK:s kassör gör när han ska planera inför bortamatcherna kommande säsong. Till bortamötet med Sylvia kommer spelarna färdas nätta 109 mil, enkel resa. Om några supportrar för de gröna färdas med på den sträckan så lovar jag att applådera dessa.

Bunkeflo sitter säkert och hoppas att Trelleborg åker ur Allsvenskan för att få en närmare derbymotståndare än Landskrona som ligger mastodontiska 43 kilometer bort. Skulle Trelleborg åka ur skulle man kunna kapa en mil i avstånd till närmaste motståndare i Superettan. Det ultimata vore förstås om Mabi eller IFK Malmö skulle ta steget upp i Superettan för att få ett riktigt derby. Ja, suckarna ligger tunga över Bunkeflo.

I den betydligt mer geografiskt spridda Norrettan väntar spännande derbyn för Boden. När möte med lokalkonkurrenterna Umeå FC och Ersboda SK (också från Umeå) väntar måste laget bara färdas 58 mil, tur och retur. Invasionsresa månne?

Den totala resesträckan för Bodensarna uppgår till 2120 mil för bortamatcherna. För brofästetlaget uppgår densamma till 1132 mil och då har de 15 bortamatcher till skillnad mot norrbottningarnas 13. Snittsträckan till bortamatcherna för Boden blir således drygt 164 mil, medan Bunkeflo har 74 mil i snitt. Inte långt ifrån det avstånd som Boden har till sina ”derby”-motståndare.

Ännu intressantare blir Bodens sträckor om man tittar på Söderettan som förutom att vara koncentrerad till de allra sydligaste delarna av landet, också är väldigt västkustkoncentrerad. Nykomlingen Motala AIF, vid vätterns strand får finna sig att vara det mest östliga laget i serien. Laget passerar med ett par gradkommateringar Växjö och Värendsvallen på den longitudinella skalan. Att förbundet valt att ha Carlstad United i den södra serien men att lägga Sylvia i den norra är märkligt med tanke på att Karlstad latitudinellt ligger norr om såväl Norrköping som Stockholm, där flertalet lag i Norrettan spelar. Troligen slog inte Sylvias kassör några frivolter av glädje efter denna indelning. Att Carlstads ordförande gör detta råder det dock ingen som helst tvekan om, då mötena med Mabi och Kanariefåglarna nu får finna sig i att vara de längsta resmålen, den kommande säsongen, med 53 mil i resavstånd. Detta sätts i paritet med avståndet till Boden som uppgår till skrämmande 115 mil. Kanske var det avståndet till Boden, och inte graderna, som avgjorde indelningen av norr- och söderserier?

Vad samtliga superetta-lag kan vara överens om är dock vikten av att Boden inte tar steget upp i Superettan. Om så skulle bli fallet och om Landskrona BoIS skulle ta steget upp eller ur Superettan skulle reseavståndet för Bunkeflo öka med 300 mil, då avståndet mellan Malmö och Boden är 154 mil. Den resan skulle i så fall motsvara drygt en fjärdedel av det totala resavståndet för Bunkeflo under en säsong.

Vid en framgångsrik säsong för Boden, med uppflyttning i oktober, bör Boden njuta av derbyna mot Ersboda och Umeå, då nästa säsongs derbyn i så fall skulle innebära matcher mot Sirius. 87 mils enkel resa...

Martin C Johanssoninfo@svenskafans.com2008-04-14 16:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans