Fans i fokus: Superettan-säsongen sammansvetsade Örebro

Fans i fokus: Superettan-säsongen sammansvetsade Örebro

Pontus Glimsand lämnar vidare stafettpinnen till Örebros Juha Väisänen som får ge sin syn på Örebros framtidsförhoppningar, tvångsdegradering 2005 och vändningen i Superettan som följde därefter.
- Med facit i hand känns det lite som att omstarten i Superettan var nödvändig för klubbens överlevnad.

Juha, hur och när började du följa Örebro SK?
- De flesta blir ju introducerade på något sätt men jag kan inte minnas att det hänt mig. Jag har alltid varit intresserad av fotboll och för mig blev ÖSK det naturliga valet när jag var runt 7-8 år. Första fasen var nog nyheterna, eller snarare sporten, jag kände en viss stolthet när laget vann. Senare fick jag med mig folk till matcherna och intresset har vuxit successivt. För något år sedan ställde jag mig i klacken och började följa med på bortamatcherna och nu skriver jag för Svenska Fans i mån av tid.

Hur gick tankarna när Örebro degraderades 2005 pga ekonomin?
- Det var ju inga roliga tankar man hade i huvudet den tiden. Jag trodde verkligen att Riksidrottsnämnden skulle fatta ett förnuftigt beslut med tanke på all bevisning och alla experter som fanns på ÖSK:s sida. Man var minst sagt bitter och förbundets pampar var inte direkt några personliga idoler.

- Jag håller än idag fast vid att det var ett justitiemord av sällan skådat slag och det vore ju inte helt fel om jag skulle kunna bevisa det en vacker dag.

Vilket är ditt absolut bästa ÖSK-minne? Varför?
- Jag hör ju till den yngre skaran supportrar och skulle väldigt gärna vilja säga silvret från 94, Kubisztals eller Gudjohnsens stormatcher på 90-talet men jag har inga tydliga minnen.

- Uppflyttningen 2006 får nog bli mitt svar på frågan. Hur tragiskt det än låter så känns det som att det är den största sportsliga framgången som jag kan komma ihåg och då handlar inte om att vi kom 2:a i Superettan. Justitiemordet förändrade klubben radikalt och uppflyttningen blev pricken över i:et. Under sejouren i Superettan utvecklades klubben organisatoriskt och blev mer professionell samtidigt som vi blev ett mer spelande lag under Patrick Walkers vingar.

- Med facit i hand känns det lite som att omstarten i Superettan var nödvändig för klubbens överlevnad. En starkare vi-mot-dem känsla skapades och intresset i staden växte. Nu andas vi positivism i gnälliga Närke och ska inom en snar framtid vara ett av lagen som är med och slåss i den absoluta toppen av Allsvenskan.

När du går på hemmamatcherna, var någonstans brukar du sitta/stå? Långsidan eller möjligtvis ståendes i klacken?
- För mig finns det bara ett alternativ och det är klacken. Kalla mig gärna naiv men jag tror verkligen på spelare 12. Tillsammans kan vi hjälpa laget men i dagsläget är vi tyvärr inte överdrivet många i Örebro.

Degerfors antar jag är ett lag som ni alltid vill slå, men finns det något annat lag som ni tycker vore extra skönt att vinna över i Allsvenskan?
- Det är alltid skönt att vinna över IFK Norrköping, det är väl det närmsta derbystämning man kommer i de här trakterna.

Vem håller du som din absoluta favoritspelare genom tiderna i Örebro, och varför?
- Thomas Andersson. Attityd, lagkänsla och en förbaskat härlig mittback.

Vad är det bästa med Örebro SK?
- Det är världens vackraste sportklubb. Synd vi är så få som har insett det.

Hur ser förhoppningarna ut framöver? Dvs vad har du som supporter för förväntningar att Örebro SK ska ha uppnått inom de närmast de närmaste 5-10 åren?
- ÖSK har som målsättning att 2012 vara ett topp 4 lag för att senast tre år senare vinna Allsvenskan och spela ute i Europa. Jag skulle inte gråta om de lyckas påskynda den processen med några år. 

---
Nästa vecka möter vi Mattias Denkert från Sundsvall-redaktionen.

Pontus Glimsandlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-04-23 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans