”Rubarth gör sig bättre med en Caffe Macchiato i vårsolen”

”Rubarth gör sig bättre med en Caffe Macchiato i vårsolen”

Allsvenska hörnan kastar ett granskande öga på serieledarna Kalmar FF. Vidare konstaterar panelen att det är lite deppigt i Sundsvall och Norrköping, medan MFF sprudlar av glädje. Och sen kan man fråga sig vad Daniel Andersson, Mats Rubarth, Mattias Thylander, Kristoffer Björklund och Mikael Eklund har gemensamt.

I den Allsvenska hörnan hittar ni den här gången Lars Nylin - Norrlandsfönstret, Jakob Kjelldén - med full koll på MFF, Stefan Kappers - Röda bröder och Göran Åberg - Parkens Vita Hjältar. (Frågor & protokoll: Micke Möller.)

- - - - - - - - - -

Så har vi avverkat sex omgångar och helt i linje med förhandstipsen så är det Kalmar FF som parkerar på förstaplatsen efter fem vinster och en oavgjord. Elva mål framåt (ett mindre än Göteborg som gjort flest mål så här långt) och ett enda bakåt. Hur pass bra är Kalmar egentligen?

Lars (Sundsvall)
– Mycket bra. Klart mest imponerande av de lag vi har mött. Det är svårt att peka på vad som egentligen gör dem så bra. Men det är väl just det som är storheten, detaljerna är så djävulskt genomförda, lägstanivån så hög, och så Santin som krydda.

Göran (Peking)
– Jag håller med – de är precis så bra som resultaten visar. Det kommer att bli svårt att rå på KFF i år, såvida inget drastiskt inträffar. De spelar med en trygghet och ett självförtroende som är grymt.

Stefan (Kalmar)
– För tillfället bäst i Sverige om man tittar på tabellen. Bättre än Ljungskile, Örebro, GAIS, Sundsvall och Hammarby – eller lika bra som AIK om man tittar på resultaten.

Jakob (MFF)
– Kalmar är bra, men kanske inte riktigt så överlägset bra som tabellen visar just nu. De har mött två tippade topplag (AIK och Hammarby) och båda de matcherna har varit riktigt jämna, utan Hammarbys skadekaos hade det inte blivit mer än en poäng i söndags. Men det är såklart starkt att vinna de ”givna” matcherna också. Kalmar kommer vara med i guldstriden in i det sista men det är långt ifrån säkert att de når ända fram.



Kalmar har som sagt bara ett mål i baken, och målvakten Petter Wastå har bäst räddningsprocent bland de allsvenska målvakterna. Stefan, hur skulle du beskriva er keeper? Vilka är hans styrkor? Svagheter?

– Petter Wastå har varit odiskutabel etta i Kalmars mål sedan mitten av 90-talet och har väl missat, vadå…? En match? Wastå är reaktionssnabb, stark i sitt straffområde, mycket bra på frilägen och straffar och så har han grymma utkast. Svagheter? Glöm det, sånt bjuder man inte på…



Kalmar och Helsingborg är två av seriens tippade topplag, och ikväll så möter de varandra på Fredriksskans. Jag vet att ni inte är några spågubbar men vill ändå fråga: hur går det i matchen, och varför?

Göran (Peking)
– Jag tippar på Kalmarseger. Helsingborg är skadedrabbat och kan inte Henke Larsson spela, så tappar de mycket av sin kvalitet.

Lars (Sundsvall)
– Helsingborg är det andra laget av de som vi mött som imponerat mest. Men efter premiären – 0-3 i Sundsvall, då vi dessutom var brutalt usla, bör tilläggas – har HIF haft sjukt svårt med effektiviteten. Jag får för mig att de lyckas med det på Fredriksskans. Och att HIF – trots att KFF troligen imponerar även nu – vinner med 1-3.

Jakob (MFF)
– Liksom Lars tror jag att Helsingborg vinner. Jag tror att Kalmars försvar kan få problem med HIF:s snabba anfallsspel – och någon gång måste ju oflytet ta slut för Henke och hans lagkamrater.

Stefan (Kalmar)
– För min del hoppas och tror naturligtvis på sjätte raka segern. Vi har revansch att utkräva. Har för mig att förra mötet lagen emellan slutade 0-5 eller något i den stilen. Sedan dess är vi obesegrade i Allsvenskan.



Eftersom vi nu mest snackat Kalmar vill jag höra med er andra vilka intryck ni har av era respektive lag efter de inledande sex matcherna?

Jakob (MFF)
– Det första ordet jag tänker på när det gäller MFF just nu är glädje. Genuin jävla glädje. Främst så speglas det såklart i Labinot Harbuzis ansiktsuttryck efter hans avgörande superdupermål mot Halmstad i måndags, men på något sätt kännetecknar det allt kring MFF just nu. Glädje framkallad av det fina spelet. Glädje framkallad av alla ungdomar som får chansen. Glädje framkallad av Rolle/Grens ledarskap. Glädje framkallad av halvfärdiga Swedbank Stadion som börjar se riktigt mäktig ut nu. Glädje framkallad av…, ja, jag skulle kunna fortsätta en bra stund till. Men jag nöjer mig med ett ord till. Glädje.

Lars (Sundsvall)
– Skrämmande blygt uppträdande i matcherna mot Helsingbor och Elfsborg. En serie rejäla individuella misstag, tyvärr bland annat av målikonen Fredrik Sundfors, som sabbat möjligheterna till bonuspinnar i några av de andra, i synnerhet mot magra AIK. Men ändå en gryende känsla av att vi har ett ”riktigt” allsvenskt spel på gång bara klubben behåller tålamodet.
– Enda ”måste-matchen” – Ljungskile hemma – vanns också komfortabelt. På torsdag har vi den andra, TFF hemma. Vinst där och vi har vunnit ”vad vi ska”. Men i långa loppet räcker givetvis inte det, vi får t ex hoppas på att vi även i år är bogey team för MFF och IFK Göteborg.

Göran (Peking)
– Tyvärr allt annan än positiv. Att bara stå på 2 poäng efter 6 omgångar är definitivt inte godkänt. IFK har spelat bra korta perioder i matcherna, men slarvat bedrövligt i försvarsspelet och dessutom bjudit på 3 självmål.



Avslutningsvis: vilken spelare bland de lag ni mött hitintills skulle ni absolut INTE vilja ha i ert eget lag?

Lars (Sundsvall)
– Sittande fågeln Dulee Johnson hoppar vi över, alright? Jag har svårt för tuffingar som inte har så mycket att komma med, egentligen. Så jag pekar ut Mikael Eklund i Kalmar, inte ens tatueringarna är kaxiga, och Mats Rubarth i AIK, som numera bara är en ful efterslängare och gör sig bättre med en Caffe Macchiato i vårsolen på Odengatan.

Jakob (MFF)
– Mattias Thylander såklart. Alla snackar om att han är en så fin kille och har ett så stort hjärta och gulligull. Wake up! Thylander är en übersvikare som övergav sitt lag, sina lagkamrater och sina fans när han behövdes som bäst i MFF. Om det hade funnits ett ord till i uttrycket ”pest eller kolera” hade han haft det tatuerat i pannan.

Stefan (Kalmar)
– Kristoffer Björklund, Hammarby. För då skulle Rami Shaaban bli nummer ett i Bajen och uttagen till landslaget. Det känns inte riktigt bra för svensk fotboll.

Göran (Peking)
– Daniel ”Sidleds-Andersson”. Kommentarer överflödiga.  

SvenskaFans.com // MMinfo@svenskafans.com2008-04-23 11:10:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans