Fans i fokus: Sundsvall vinner hellre i Superettan

Fans i fokus: Sundsvall vinner hellre i Superettan

Fans i Fokus tar sig vidare och Juha Väisänen har passat vidare frågor till GIF Sundsvalls Mattias Denkert, som följt laget troget i flera år men har Zidane som favoritspelare. Han berättar bland annat om varför publiken hellre ser laget i Superettan.

Hej Mattias! De flesta blir på något sätt introducerade till en viss förening, t ex av en förälder. Hur kommer det sig att GIF Sundsvall är "ditt" lag?
- Här i Sundsvall fungerar det inte riktigt som i storstäderna, där man i allmänhet håller på ett lag. Jag, liksom många med mig, hoppas att det ska gå bra för alla lag från distriktet. Nu är det dock så (och har länge varit), att GIF Sundsvall är det enda fotbollslaget som spelar i eliten och därför blir det också dem som tar det största engagemanget. Den stora anledningen är alltså att det är stadens bästa fotbollslag. Sedan förstärktes nog banden lite när jag levde i exil i Uppsala, och GIF Sundsvall blev något som bidrog till den norrländska identiteten. 

Vilket är ditt bästa respektive sämsta minne relaterat till GIF Sundsvall?
- Det bästa minnet är helt klart Ljungskilematchen i höstas, då laget gjorde den omöjliga vändningen. Jag stod på O'leary's i Sundsvall och var väldigt nära att gå hem i halvtid, men höll mig som tur var kvar. Sämsta minnet måste nog bli matchen mot Landskrona borta 2005, då det stod klart att laget åkte ur Allsvenskan. Alternativt hemmapremiären mot
Helsingborg i år. Alla var ruggigt laddade och trodde på en kanonsäsong, men GIF blev totalt utspelade i första matchen. 

2005 åkte laget ur Allsvenskan och vistelsen i Superettan blev tvåårig, och hur tror du det har påverkat klubben och supportrarna?
- Det finns tyvärr något av en losermentalitet i Sundsvall, inte bland de mest hängivna supportrarna, men hos marginalpubliken. Många ser hellre att laget vinner matcher i Superettan än förlorar i Allsvenskan, vilket kan vara en förklaring till att publiksnittet inte är så mycket högre nu. Jag har inte så bra koll på Patronerna, men det känns som att även klacken blev mindre då laget ramlade ur Allsvenskan. 

- Klubben har alltid haft problem med att värva etablerade spelare, och inte blev det bättre av att hamna i Superettan. En hel del misslyckade värvningar, som engelsmännen Cleaver och Price, höll på att skicka ner klubben i ettan. Men det senaste året verkar klubben ha tagit tag igen. Det känns (eller kändes åtminstone inför säsongen) som att det finns en optimism och en framtidstro som det var längesedan man kände. Och vad gäller fansen så är Sundsvallssupportrar
vana vid besvikelser och kommer alltid igen.

Det första norrlandsderbyt går av stapeln den 8 maj, hurdan är stämningen supportrarna emellan?
- Patronerna har väldigt goda relationer med de allra flesta supporterklubbar i Sverige. Gefles fans är heller inte direkt kända som några bråkstakar, utan stöttar sitt lag på ett hedervärt och bra sätt. En god stämning som bäddar för ett fint "derby". 

Jag läste i din presentation på Norrlandsfönstret att du har Zinedine Zidane som favoritspelare. Mig veterligen har han inte spelat i Sundsvall så varför just han?
- Han är den mest komplette spelare jag någonsin sett. Han hade gärna fått spela i GIF Sundsvall när som helst för min del, men så vitt jag vet var det aldrig aktuellt. Det brukar talas om två olika typer av fotboll, resultatfotboll och underhållningsfotboll. När jag går på GIF vill jag se resultat i första hand. Spelet får se ut precis hur som helst, så länge poängen trillar in. Ser jag däremot en match mellan t.ex. Real Madrid och Barcelona bryr jag mig inte om resultatet; då är det underhållningen jag vill åt, och på den punkten var Zidane grym! En riktig showman. 

Finns det någon gammal profil som ligger Sundsvallspubliken varmt om hjärtat?
- Leif Forsberg är och kommer alltid att bli den störste för publiken i Sundsvall. Han var klubben trogen i så många år och levererade nästan alltid. 

Vad har du för förhoppningar om Giffarna om vi tänker både långsiktigt och kortsiktigt?
- Med tanke på årets säsongsinledning kan jag nog inte ha någon annan kortsiktig förhoppning än att laget ska klara sig kvar i Allsvenskan. Långsiktigt hoppas jag att GIF ska kunna bli ett etablerat allsvenskt lag som ska kunna vara med och slåss om UEFA-cupplatserna. Dessutom hoppas jag att klubben ska kunna få fram några fler egna produkter, eller spelare från distriktet, som utvecklas till stabila Allsvenska, eller till och med internationella spelare. Det som till stor del banade väg för Elfsborgs framgångar var ju att de kunde få hem gamla spelare som Svensson och Berglund, samma med Henke Larsson i Helsingborg.

Om du fick vara sportchef för en dag, vad skulle du göra då?
- Jag skulle troligen göra exakt samma saker som Cain Dotson gör nu. Han gör
ett bra arbete sett till förutsättningarna. 

Har du avslutningsvis någon kort anekdot som rör en viss spelare, klubben eller supportrarna som du vill dela med dig av?
- Det är nog tyvärr dåligt med det. Jag har en del historier, men då de kan
ställa enskilda spelare i dålig dager så behåller jag dem helst för mig
själv.

Juha Väisänenlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-05-03 11:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans