Landskrona och Åtvidaberg toppar Superettan

Sammanfattning från alla matcher, statistik och annat hittar ni här.

Den fjärde omgången började med matchen mellan Ängelholm och Åtvidaberg. Inför matchen var frågan om nykomlingen skulle ta sin första seger, eller om Åtvidaberg skulle ta sin fjärde raka seger. Det blev det sistnämnda. Hemmalaget Ängelholm öppnade matchen bra, men Åtvidabergs försvar spelade mycket bra. Mitt i den första halvleken så började hitta rätt, och laget började skapa även chanser framåt. Det var framförallt Kalmar lånet Ricardo Santos som hade två bra lägen i den första halvleken. Ängelholms målvakt storspelade och höll nollan i den första halvleken. I den andra så tog Åtvidaberg över matchen helt, och under en period så var det spel mot ett mål. Rcardo Santos och Christoffer Karlsson var närmast att ge Åtvid ledningen i matchen. Istället så blev det Haris Radetinac som gav ÅFF ledningen. Efter en fin slagen hörna, så nickade Radetinac bollen i mål. Hemmalagets försvare agerade statister, då Radetinac slapp markeringen helt. Åtvidaberg hade sedan två jätte lägen att utöka ledningen, men både Radetinac och Mats Haglund missade frilägen. I matchens sista minut så var hemmalaget nära att kvittera, men Björn Westerblad nickade bollen över från nära håll.
Åtvidaberg har nu släppt in ett mål på fyra matcher.

Enköping hade inför matchen mot Qviding inte tagit någon poäng i årets serie, och laget jagade sin första seger i årets serie. Qviding som stod för motståndet var på jakt efter sin första tre poängare. Hemmalaget öppnade matchen avvaktande och försiktigt. Enköping har haft stora problem med både offensiven och försvarsspelet. Laget har gjort bara fyra mål framåt inför matchen mot Qviding. Bortalaget tog ledningen i matchen genom Tomas Eriksson i den 14:e minuten. ESK gjorde bort sig i försvaret och det gav Eriksson läget. Han chippade mycket elegant bollen över ESK-s målvakt. Efter målet så var bortalaget nära ett par gånger att öka på sin ledning, men Ludwig Bergström i målet storspelade under den första halvleken. ESK hade svårt att skapa målchanser och lagets första skott på mål, kom i den 19:e minuten. Laget hade bara två avslut på mål under den första halvleken. I den andra halvleken så gjorde ESK ett par byte som gjorde att man tog sig in i matchen på ett bättre sätt. I den 63:e minuten så lyckades man kvittera, när Tobias Forsberg nickade in en fin slagen frispark av Viktor Sokal. Qviding var sedan på jakt att avgöra matchen, och man saknade inte chanser. Med tio minuter kvar av matchen så sköt Mauricio Lopez i stolpen. Matchen slutade 1-1, och det innebar att ESK tog sin första poäng, och att Qviding inte har någon seger i serien.

J-Södra tog emot Falkenberg på hemmaplan, och även här var det hemmalaget som jagade sin första seger. Matchen saknade inte chanser, men slutade mållöst efter stort spel av båda lagens målvakter. J-Södra hade det mesta av spelet i den första halvleken, men tappade spelet och Falkenberg tog över spelet i den andra halvleken. Som sagt trots många bra chanser kunde ingen av laget få till avgörandet. J-Södra är fortfarande utan seger i årets serie.

I måndagens tredje match så möttes Bunkeflo och Mjällby. Det blev Marcus Ekenberg show på Malmö IP. I den 13:e minuten så fick hemmalaget en man utvisad. Minuten senare så passade Ekenberg fram Erton Fejzullahu som öppnade målskyttet. I den 24:e minuten så fick Mjällby straff, och Ekenberg gjorde sitt första mål för kvällen. Fyra minuter senare så hittade Daniel Ivanovski fram till Ekenberg som satte 3-0. Daniel Svensson reducerade för LB07 i den 33:e minuten. I den 76:e minuten så gjorde Daniel Löfwvist 4-1 för MAIF. Sedan klev Ekenberg fram igen. I den 84:e minuten satte han sin andra straff för kvällen. Bara minuten senare så höll han sig framme igen, och satte dit sitt fjärde och lagets sjätte mål i matchen. I och med segern så klev MAIF tillfälligt upp på en andra plats.

I tisdagens första match så möttes Örgryte och Degerfors. Degerfors hade innan matchen tagit bara en poäng och frågan var om man kunde störa hemmastarka ÖIS. Degerfors började matchen ganska bra, och laget skapade en del halvchanser. Något mål blev det dock inte för bortalaget under den första halvleken. Istället tog hemmalaget över matchen under den sista kvarten. Med fyra minuter kvar av den första halvleken tog man även ledningen i matchen genom Marcus Dahlin. Båda lagen hade under större delen av matchen att skapa heta chanser. Det blev bara fyra avslut totalt på mål. I den 73:e minuten avgjorde Björn Anklev matchen, och säkrade tre nya poäng för Örgryte. Degerfors är fortfarande utan seger i årets serie. Laget har stora problem att göra mål, och man har gjort bara tre mål på fyra matcher. Örgryte i sin tur ser bra ut, inte minst försvarsmässigt då man har släppt in bara ett mål så här långt.

I tisdagens andra match så jagade Landskrona serieledning på bortaplan mot Sirius. Efter ett något avvaktande inledning så började BoIS ta över matchen. Laget visade framförallt stor effektivitet i den här matchen. Laget hade exempelvis sju avslut på mål under matchen. I den 29.e minuten tog man ledningen i matchen genom Calle Genberg. Bara tre minuter senare så slog Per Cederqvist till och ökade på till 2-0. Mikael Dahlgren stod för förarbete. Det var just Dahlgren som var mannen bakom BoIS seger. Fem minuter in i den andra halvleken satte han själv 3-0 då han slog in en straff. I den 78:e minuten så hittade Dahlgren fram till Matthias Eklund som fastställde slutresultatet. I och med segern så övertog BoIS serieledningen från Åtvidaberg på bättre målskillnad.

Väsby Utd var ute att bryta Assyriskas fina svit. AFF var innan matchen obesegrade i serien. Det började bra för hemmalaget Väsby som i den 36:e minuten tog lednigen i matchen genom Mikael Thorstensson. Båda lagen skapade en del framåt, och det var Väsby som var lite bättre i den första halvleken. I den andra så tappade hemmalaget en del av det fina spelet som man hade i den första halvleken. I den 58:e minuten så kvitterade Assyriska genom Göran Marklund. Efter det så var det AFF som jagade en seger. I den 73:e minuten så slog Dennis Östlundh in en frispark, och det gjorde att AFF kunde ta hem segern. Assyriska är ännu obesegrade i serien, och laget ligger bara två poäng efter BoIS och Åtvidaberg.

På förhand så var matchen mellan Brommapojkarna och Häcken en toppmatch. Men det blev ingen toppmatch. Dåligt tempo, och få målchanser bjöds publiken på. Hemmalaget började matchen bra och Christer Youssef skaffade sig ett skottläge i den 13:e minuten. Han fick dock ingen vidare bra träff, och Häckens målvakt räddade enkelt. Båda lagen väntades ligga i toppen av serien, men båda lagen har haft svårt i det offensiva spelet. Det såg man inte minst idag. I slutet av den första halvleken så slarvade BP på mitten, och det gav Vinicius friläge, men han avslutade med ett svagt skott som gick utanför. Matchen slutade mållöst, och Brommapojkarna har på fyra matchen spelat in bara två poäng. Häcken i sin tur är fyra poäng från toppen.

Den fjärde omgången bjöd inte på några stora överraskningar. Imponerande är dock att Landskrona och Åtvidaberg har fyra raka vinster, och att nykomlingen Assyriska är fortsatt obesegrad. Omgångens kanon måste var Marcus Ekenberg som gjorde fyra mål när Mjällby krossade Bunkeflo på bortaplan med hela 6-1. Den fjärde omgången bjöd på bara en hemmaseger, och fyra matcher vanns av bortalagen. Tre matcher slutade oavgjort, och två matcher blev mållösta. Hemmalagen gjorde fem mål, och det gjordes sammanlagt 19-mål. Fjärde omgången sågs av 11 456 personer. Publiksnittet var 1432 personer. Matchen mellan Sirius och Landskrona drog mest publik, där 2555 tittade på. Minst publik var på matchen Brommapojkarna och Häcken. Där var det bara 747 personer. Tre matcher hade mindre än 1000-personer på plats.