BoIS har fått ett lyft med Linderoth

BoIS har fått ett lyft med Linderoth

Superpanelen dryftar den här gången Assyriskas starka inledning av serien. Panelen resonerar också kring BoIS som tycks ha fått en moralisk injektion sedan Linderoth tog över. Det blir också några ord om vad Marcus Allbäck kan betyda för ÖIS och vem som är Superettans profil så här långt.

Superpanelens består den här gången av Emiliano (Sektion G) och Kantro (Assyriska) samt Almer Ljutika (Kopparslagarna). Frågor & protokoll: Micke Möller.

- - - - -

Nykomlingarna Assyriska har trampat gasen i botten så här i inledningen av serien, och ännu obesegrade ligger laget på en fjärdeplats. Hur länge kan ni fortsätta i samma stil, Kantro?

– Ja du, svårt att svara på, men så länge truppen håller sig tämligen skadefri och i synnerhet nyckelspelare tror jag att Assyriska kan tillhöra toppskiktet av serien. Lagkaptenen Marklund är skadebenägen och samtidig väldigt viktig för anfallsspelet, ryker han uppstår komplikationer. Sen har Assyriska över tio säsongers erfarenhet av Sveriges nästhögsta liga så rutinen och organisationen finns, det är inte många som ser på oss som en nykomling. Vi kommer att avsluta på övre halvan, med all säkerhet. Vi har en stark trupp.

Vad tror ni andra om Assyriska möjligheter i år?

Almer Ljutika (Åtvidaberg)
– Man måste säga att man imponeras av lagets start, och kan man slippa skador så kan man nog blanda sig i toppstriden.

Emiliano (Häcken)
– Tja, man kan ju se två scenarier. Ett är att de gör som Gefle när de gick upp för några år sedan och bara vägrar tappa poäng trots att folk inte trodde det om dem. Ett annat är att de surfar ett tag på sin framgångsvåg för att sedan tappa under hösten som väl är lätt hänt när man är nykomling. Eftersom jag är grinig idag tippar jag på det senare. Nedgången kommer att börja med de två matcherna där serien vänder...



Landskrona BoIS var tre poäng från nedflyttning förra året. I år tronar laget i topp med full pott. Vad är förklaringen till deras framgång i år?

Emiliano (Häcken)
– Det är naturligtvis lätt att peka på Linderoth även om det såklart inte är hela sanningen. De verkar ha hittat moralen ganska bra och lyckas göra mål på sina chanser. Tror spelarna att de verkligen är något och att det är stort det de håller på med så vinner man så mycket mer. Motsatsen mot vad Häcken höll på med under våren-sommaren förra året, alltså och motsatsen till vad Landskrona gjorde under förra året. Börjar man krympa och sjunka ihop så blir man liten, växer man och sträcker på sig blir man stor.

Kantro (Assyriska)
– För att vara ärlig så hade jag inte BoIS som någon förhandsfavorit, men nu inledningsvis av serien har jag ändrat uppfattning lite. Anledningen till att jag inte trott på dem har varit att stämningen kring klubben inte verkat positiv, för truppen finns ju i allra högsta grad för att tillhöra toppen. Förklaringen måste ha att göra med att man omvandlat all negativ energi till positiv anda och vinnarmentalitet. Anders Linderoth kan ha mycket att göra med denna vändning. Titta på Norrköping, det tog dem fem år att få tillbaka vinnarmentaliteten.

Almer Ljutika (Åtvidaberg)
– Ja, BoIS påminner faktiskt lite om Norrköping. Laget har under ett par säsonger haft bra lag på papper men inte fåt t till det. I år verkar alla spelare spela för varandra, det tror jag är förklaringen.



I sommar ansluter Marcus Allbäck till Örgrytes trupp. Kommer det att innebära något för Örgrytes chanser till avancemang?

Kantro (Assyriska)
– Allt hänger på Örgrytes tabelläge. Har man häng på top 3, ja då kommer självklart Allbäck innebära en rejäl injektion för då finns en positiv trend redan och då kommer han kunna lyfta laget ett snäpp. Om man däremot gör en medioker förstahalva kommer hans ankomst mest bli en börda för honom då han får axla ett alldeles för stort ansvar, han kan inte fixa avancemang själv. Blir oftast motsatt effekt då. Dock tror jag på en stark säsong från deras sida.

Almer Ljutika (Åtvidaberg)
– Klart att ”Mackan” kommer att betyda ganska mycket för ÖIS. Han är en spelare som gör att andra spelare blir bättre. Likadant som Henrik Larsson gör i HIF. Man får dock inte glömma att fotboll är ett lagsport, och med bara en bra spelare kommer man inte långt.

Emiliano (Häcken)
– Om jag rackar ner på ÖIS nu så kommer Sektion G att översvämmas av upprörda ÖISare som inte kan ta lite vänskapligt gnabb (tråååkigt), så nu ska jag försöka vara saklig och inte göra dessa känsliga, rödblå existenser upprörda: Självklart kommer det att betyda mycket. Med Allbäck i laget blir chansen stor att man växer till ytterligare i självförtroende. De börjat helt OK i serien hittills, så ytterligare förstärkning kan leda långt. Varnar bara för risken att man, med en stjärna i laget, lutar sig tillbaka och väntar på att han ska göra jobbet.



Avslutningsvis: Vi har förvisso bara spelat fyra omgångar, men finns det någon spelare som ni skulle vilja utnämna till Superettans profil så här långt?

Emiliano (Häcken)
– Här på hemmaplan är det Jonas Henriksson, med fem mål på de tre första matcherna och med en enastående kämpainställning. Med lite för dålig koll på andra lag svarar jag väl för övrigt Ekenberg i Mjällby. Gör man fyra mål i en match förtjänar man att vara kung åtminstone tills nästa omgång börjat.

Almer Ljutika (Åtvidaberg)
– Det är svårt, men jag skulle vilja framhålla ÅFF:s målvakt Henrik Gustavsson. Gustavsson har öppnat säsongen på ett mycket bra sätt, och han har svarat för en del avancerade räddningar. Hans spel har gett ÅFF två segrar.

Kantro (Assyriska)
– Jag måste nämna en Assyriskaspelare. Vår nye brasilianare med artistnamnet ”Dinho” har imponerat stort med fyra mål så här långt. En spelare med härlig inställning, teknik och snabbhet.

SvenskaFans.cominfo@svenskafans.com2008-05-10 11:43:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans