Fans i Fokus: Assyriska har återfunnit harmonin

Fans i Fokus: Assyriska har återfunnit harmonin

Fans i Fokus rullar på, och är nu tillbaka på den ordinarie onsdagstiden. Denna vecka möter vi skribenten Michel Hanna som berättar om sitt nyreformerade Assyriska som har återfunnit harmoni och struktur i laget efter tvångsnedflyttningen.
- Majoriteten av aktörerna runtom Assyriska FF numera drar åt samma håll, menar skribenten Michel Hanna.

Michel, efter två säsonger av bedrövelse och en säsong utanför riksserierna är Assyriska nu tillbaka i Superettan. Hur har de här säsongerna påverkat supportrarna och föreningen?
- Det finns bara ett ord som förklarar degraderingen från allsvenskan till division ett, och det är smärta. Men det som inte dödar en gör en starkare, right? Supportrarna tog det hela väldigt hårt. Bortsett från "löparen" i kvalmatchen som gav AFF negativ PR i media, höjdes många röster också för styrelsens avgång. Styrelsen avgick således och man kan säga att föreningen reformerades. Vid det läget hade vi två val, antingen kunde vi acceptera vår plats i svensk fotboll eller så kunde vi knyta nävarna och klättra upp i hierarkin. Och här är vi nu. Följden av degraderingarna är att majoriteten av aktörerna runtom Assyriska FF numera drar åt samma håll.

Anser du att det är i Superettan Assyriska hör hemma, eller håller klubben för att ställa upp med ett lag i Allsvenskan? Vilken målsättning tycker du att klubben bör ha den här säsongen?
- Denna säsong anser jag att Assyriska FF:s målsättning bör vara att etablera sig i Superettan. Att sträva till allsvenskan på direkten är hybris. När man gapar efter mycket mister man oftast hela stycket... Eller hur den nu går.

Assyriskafansen har tvingats stå ut med mycket de senaste åren. Förutom de sportsligt dåliga resultaten har media översvämmats av skandaler med hotade tränare och diktatoriska klubbledningar. Vilken är din bild av klubben jämfört med den som givits i media?
- Ja, det fanns ju fog för medias skandalrapportering om AFF när vi spelade i allsvenskan eftersom det då var av allmänintresse. Däremot kan jag tycka att sådana rapporter tog oproportionerligt mycket plats i media när vi lirade i Superettan. Min bild jämfört med det som givits i media är att det är stor skillnad på AFF då och nu. Idag är det en större harmoni inom och runt laget. Huruvida det beror på att det går bra för AFF återstår att se.

Vilken spelare i Assyriska kommer att bli fansens favorit i år?
- Det är svårt att säga. Göran Marklund är ju redan en favorit i mångas ögon. Brassarna lär väl bli favoriter om de fortsätter att leverera. Dennis Östlundh är min favorit eftersom han ger allt, alltid.

Assyriska har på grund av sin etniska koppling fans över hela världen. Kan det här även drabba klubben så till vida att Södertäljebor som inte är assyrier har svårt att ta laget till sitt hjärta? Eller är Assyriska hela Södertäljes lag?
- En bra fråga. Assyriska FF:s etniska koppling är en naturlig följd av namnet på föreningen och assyrierna som grundade den. Den nationella prägeln är påtaglig och majoriteten av fansen är assyrier. Laget i sig består av många nationer, där svenskarna är överrepresenterade. Jag kan inte se någon anledning till varför Södertäljebor inte kan heja på AFF. Några av våra trognaste supportrar är svenskar. Det är trots allt fotboll det handlar om. Assyriska är hela Södertäljes lag.

Varför är du just Assyriskasupporter?
- Det började när jag var snorunge. Bårsta IP. Lukten av grill. Alla bar mysbyxor och hade hockeyfrilla. För mig handlade det aldrig om fotboll när jag var liten. Jag gick bara omkring där och betraktade alla främlingar. Dessa främlingar visade sig senare vara min familj.

Om du fick värva tre spelare från svenska serier till klubben. Vilka skulle du värva då?
- Assyriska FF är komplett. (självförtroende)

Får ni mycket skit för att ni spelar på konstgräs? Vilken är din egen inställning till detta underlag?
- Vanligt gräs är det mest optimala. Skönare, mjukare och mindre skador till följd av underlaget. Det värsta med konstgräs är att folk har en tendens att skada sig på det under träningar och matcher. Av egen erfarenhet av konstgräs kan jag säga att glidtacklingarna inte riktigt blir vad man hade tänkt sig, men detta kommer man på mitt i satsningen. Någon större skit har nog inte AFF fått för att vi lirar på konstgräs eftersom det numera finns flera lag som spelar på det.

---
Nästa onsdag möter vi Mike Budak från Valsta Syrianska-redaktionen

Mattias Denkertlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-05-14 13:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans