Sammanfattning av den femte omgången

Sammanfattning från alla matcher, statistik och annat hittar ni här.

I den femte omgången så tappade både Landskrona och Åtvidaberg poäng. BoIS fick nöja sig med en poäng på hemmaplan mot J-Södra, och Åtvidaberg föll på bortaplan mot Degerfors efter ett självmål. Nykomlingen Assyriska är efter fem spelade omgångar fortsatt obesegrade. Enköping som har startat serien tveksamt förlorade ännu en match. Ängelholm blev för svåra den här gången. Frågan är hur länge sitter Bosse Pettersson kvar som ESK-s huvudtränare. Det stora besvikelse den här omgången är publiken. På tre av matcherna var det under 1000-personer på plats.

I omgångens första match så tog Degerfors emot Åtvidaberg på hemmaplan. Degerfors jagade sin första seger, medan Åtvidaberg var ute efter femte raka seger. Den första halvleken började avvaktande från båda lagen. I mitten av halvleken så började bortalaget ta över spelet, och Oscar Möller fick två frilägen. Båda gångerna så stod DIF-s målvakt i vägen, men man ska även säga att Möllers avslut inte var allt för bra. Degerfors hade inte många chanser under den första halvleken. Laget valde att satsa på snabba omställningar, och vid ett par tillfällen så var man nära att hota ÅFF-s målvakt på allvar. Åtvidaberg trampade gasen i botten i inledningen av den andra halvleken. Laget hade mycket spel på Degerfors planhalva, men hade svårt att skapa dem riktigt heta lägen. I den 67:e minuten var DIF nära att ta ledningen i matchen. ÅFF-s försvaret missade att ställa Shpetim Hasani som kom till avslut, men ÅFF-s målvakt Henrik Gustavsson räddade. I anfallet efter så tappade Åtvidaberg bollen på mitten. DIF-s Markus Karlsson satte fart på kanten och spelade bollen i straffområdet. Där dök ÅFF-s mittback Erik Moberg som styrde in bollen i det egna målet. Efter det så orkade inte Åtvidaberg resa sig. Laget fick i slutet ett bra läge att kvittera men bollen rensades på mållinjen av Degerfors försvaret. ÅFF inkasserade sin första förlust, och Degerfors sin första vinst.

I söndagens första match så möttes Qvidinq och Brommapojkarna. Endast 346 personer kom till matchen, och de fick se bortalaget ta ledningen i den 44:e minuten genom Philp Haglund. I den andra halvleken så jagade Qviding en kvittering, och den kom med fyra minuter kvar av matchen Inhopparen Matias Balun som hade varit på plan i några minuter ordnade en poäng för Qviding.

I den andra matchen så tog obesegrade Assyriska emot Sirius. I den 27:e minuten fick hemmalaget straff och Dennis Östlundh gjorde inga misstag. Innan den första halvleken var över, så ökade hemmalaget på til 2-0 genom Silva Perriera. I den andra halvleken så var Assyriska klart det bättre laget, men trots många bra lägen dröjde det fram till 94:e minuten innan nästa mål kom. Det var Marcos Ferreira som fastställde slutresultaten 3-0. I och med seger tog Assyriska över serieledning. Man måste säga att laget har öppnat serien på ett imponerande sätt, och det är säkert många som inte trodde att laget skulle vara obesegrad efter fem omgångar.

I måndagens första match så tog Häcken en ganska enkel seger mot Väsby Utd på hemmaplan. I den 29:e minuten tog Häcken ledningen i matchen genom Lopes Souto. Den första halvleken var jämn spelmässigt. Bortalaget bjöd på bra fotboll, men hade svårt att skapa några klara målchanser. Häcken började den andra halvleken tveksamt, och Väsby hade en del halvchanser. Trots det så kunde Häcken öka på sin ledning efter en konstring i den 51:a minuten. Jonas Henriksson var mannen som slog in lagets andra mål i matchen. Sju minuter senare så reducerade Väsby genom Mikael Thorstensson. Jonas Henriksson gjorde sitt och lagets tredje mål i den 71:a minuten. Efter det så kunde inte Väsby komma tillbaka, och Häcken tog hem en väntad seger.

Enköping jagade sin första seger i måndagens match mot Ängelholm. Även bortalaget var ute efter sin första seger i serien. Det började bra för ESK, som tog ledningen i den 3:e minuten genom Mikael Andersson. Bortalaget kom dock tillbaka och i den 14:e minuten kvitterade Mattias Adelstam. Motgångarna fortsatte sedan för Enköping. Laget tappade all sitt spel, och Ängelholm tog över matchen. I den 66:e minuten gav Antonio Rojas Ängelholm ledningen i matchen. Efter det så rasade ESK ihop, och i den 73:e minuten ökade Marcus Holgersson på till 3-1 för bortalaget. Fem minuter senare så fastställde Patrik Åström slutresultaten. ESK har nu efter fem spelade omgångar tagit bara en poäng, och har 6-16 i målskillnad. Frågan är hur länge sitter Bosse Pettersson kvar som huvudtränare.

Tre matcher spelades klart under tisdagen. Landskrona jagade sin femte raka seger, när man på hemmaplan tog emot Jönköping. BoIS inledde matchen bra och skapade en del farligheter, men det var gästerna som tog ledningen i matchen. I den 33:e minuten hittade Andreas Nilsson fram till Johan Fäger som satte dit 1-0. Bara minuten senare fick J-Södra en frispark, men den sköt Fäger utanför. BoIS jagade sedan en kvittering, och det blev stundtals spel mot ett mål. Kvitteringen kom fem minuter in i den andra halvleken. Christoffer Carlsson spelade fram Johan Persson som kvitterade. J-Södra hade bara ett avslut på mål, och fyra avslut sammanlagt. Hemmalaget som har under inledningen av serien visat prov på effektivitet saknade den i den här matchen. Laget hade 23-avslut mot mål, men bara fem på mål. Matchen slutade 1-1 och det var BoIS första poängtapp den här säsongen.

Mjällby och Örgryte delade på poäng i den andra matchen som spelades under tisdagen. Det var hemmalaget som hade mycket boll, men ofta så fastnade man runt ÖIS straffområdet. Lagets bästa målchans kom på den sjunde hörnan. Robin Cederberg sköt, men ÖIS försvarare blockerade skottet. Innan dess så var Cederberg inblandad i Örgrytes ledningsmål. En lång boll från ÖIS backlinjen skickades mot MIAF straffområdet. Cederborg hamnade i löpduell med ÖIS Boyd Mwila. Cederborg försökte att täcka ut bollen, men Mwila vann närkampen och spelade fram Patrik Elmander som avslutade med en distinkt skott. I den andra halvleken skapades få målchanser. Mot slutet så jagade hemmalaget kvitteringen och det var många långa bollar mot MAIF anfallare. Kvitteringen kom med tre minuter kvar. Johan Svensson kom runt på kanten, och med ett lågt inlägg hittade han fram till Adam Bernern. Bernern kom före sin försvare och skarvade in kvitteringen och slutresultatet.

I den tredje matchen så blev det seger för Falkenberg på hemmaplan mot LB07 (Bunkeflo). Hemmalaget tog ledningen i den 39:e minuten genom Joel Johansson. I den 57:e minuten så slog Joel Johansson till igen och fastställde slutresultatet. Det var Falkenbergs tredje raka seger på hemmaplan. LB07 inkasserade sitt andra raka förslut.

Den femte omgången bjöd på fyra hemmasegrar, och bara en bortaseger. Tre matcher slutade oavgjort, Hemmalagen gjorde 13- mål, och det gjordes sammanlagt 21-mål. Fjärde omgången sågs av 14955 personer. Publiksnittet var 1869 personer. Matchen mellan Landskrona och J-Södra drog mest publik, där 3832 tittade på. Minst publik var på matchen Qviding och Brommapojkarna. Där var det bara 346 personer. Tre matcher hade mindre än 1000-personer på plats.