Gammal skåpmat, Lagerbäck
Lars Lagerbäck väljer tryggheten framför allt. Eller?

Gammal skåpmat, Lagerbäck

”Även om truppen inte skapat någon vidare debatt i svenska medier vill jag ifrågasätta en del beslut, eller oviljan till förändring och föryngring, eller för att tala i klarspråk: oviljan till förbättring!” Gästkrönikören Ninib Staifo ger sin syn på Lagerbäcks EM-trupp.

Vi har två killar i Ajax, en är helt ordinarie och en som spelar till och från samt en målspottare i Groningen. Ingen av dem är uttagen. Istället har vi hela SJU allsvenska spelare i den 23 mannatrupp som presenterades idag. När jag ser Andersson som ett alternativ som defensiv mittfältare istället för Lindgren som spelar varje match i Ajax på samma position förundras jag. Det är ett hån. Likaså när jag ser Alexandersson istället för Kennedy, för att inte tala om Allbäck istället för Berg.

Andersson är i mina ögon en medelmåtta i ett medelmåttsgäng i Allsvenskan, och eftersom den serien inte toppar några listor är det enkel matematik gällande hans register. Alexandersson gör det åtminstone bra i Allsvenskan, men långt ifrån så pass dominant att han skall peta en Ajaxspelare. Allbäck, 35, har inte övertygad i Köpenhamn på sistone medan Berg öser in mål, i en mycket bättre liga. Inte ens Svensson dominerar Allsvenskan såsom Kennedy gjorde 2001, ändå är han självskriven, likaså ”Alex” och Andersson. Det är en gåta för mig.

All heder för rutin, men hur långt skall man springa efter den varan innan man tänker lite förnuftigt och värdesätter kvalitet? Berg och Lindgren är väldigt unga och på frammarsch, men man hämmar deras utveckling till att bli eventuella kuggar i ett framtida landslag genom att nobba dem speltid och viktig erfarenhet. I allt för många år har man förkastat talanger, den svenska modellen förespråkar en 36 årig blåvittspelare framför en läcker talang från ett topplag i Europa. Anledning: han saknar rutin. Uttagningen av Sebastian Larsson är banbrytande, men det räcker inte. Glädjande, men det räcker inte. Vi behöver hungriga spelare som törstar efter framgång och höga personliga mål.

Lagerbäck har alltför länge satsat på sina självklara favoriter utan att de presterat i sina klubblag och gett ytterst få chansen att visa upp sig. Är det kanske på grund av rädslan att de gör det så bra att Lagerbäck försätts i en obehaglig situation där han får välja mellan favoriter och i praktiken bättre spelare som nu även visat det?

Man kan ju inte på fullaste allvar tro att allsvenska föredetteringar kommer prestera bättre än kvalitetsspelare från kontinenten. Visserligen har Kennedy nött en del bänk på sistone och fått sparsamt med speltid, men han har visat i landslaget att han håller och är väldigt nyttig offensivt. Oregelbunden speltid i Ajax måste ändå väga tyngre än Allsvenskan!? Eller gör man bara ett undantag för Isaksson?

Nu har Lagerbäck tämligen lyckats i sina EM- och VM-slutspel, men vid flera av dem har man uttalat sig om att man har kapacitet att vinna, men alltid åkt ut direkt i slutspelen. Senast blev man utspelat av Tyskland. Detta är på grund av den begränsning truppen har då allsvenska spelare nyttjar platserna istället för spelare som ovan nämnt. Till EM har vi enbart tre spelare under 25 år, och det är skrämmande!

Ninib Staifoinfo@svenskafans.com2008-05-14 17:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans