Krönika: Inför proffsdomare i Allsvenskan snarast

Krönika: Inför proffsdomare i Allsvenskan snarast

Förra säsongen diskuterades det en hel del i både supporterled och media om nödvändigheten att införa heltidsanställda domare i svensk fotboll. I år har inte proffsdomardebatten gått särskilt varm, något som jag tycker är konstigt eftersom att domarnas insatser under våren har varit än mer ojämna än tidigare år. Svensk fotboll är i ett desperat behov av en jämnare och mer konsekvent domarbedömning, införandet av heltidsanställda domare skulle vara ett stort steg i rätt riktning för en mer professionell Allsvenska.

För det Svenska fotbollförbundet är i alla fall proffsdomarfrågan högaktuell. Sedan en tid tillbaka drivs förhandlingar mellan förbundet och Domarkommittén (DK är den instans som sköter domarnas intressen) angående proffsdomarnas vara eller icke vara. SvFF (som förövrigt tog initiativ till förhandlingarna) är angelägna om att införa proffsdomare i svensk fotboll så snabbt som möjligt, parterna är dock inte överens om den ekonomiska biten i avtalet och det är på den punkten det diskuteras som mest.

Hur hög lön en proffsdomare kommer att få är svårt att sia om, om man väljer att tro på Sport-Expressen kommer en heltidsanställd domare få ut en lön på runt 100 000 kronor/månad, i korta ordalag en väsentlig löneförhöjning. Vilken instans som ska betala dessa löner är den stora frågan – som det ser ut nu är det antingen SvFF eller SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) som kommer att bli tvungna att öppna plånboken. Hur resonemangen går angående den ekonomiska biten i avtalet är omöjligt att veta eftersom att förhandlingarna sker bakom stängda dörrar.

Jag anser att SvFF bör ta steget fullt ut och stå för den ekonomiska biten i det nya avtalet. SvFF är ett ekonomiskt välmående förbund, Lagrell & Co skulle garanterat inte ha några större problem att stå för de förhöjda kostnaderna som införandet av heltidsanställda domare skulle innebära. Svensk fotboll utvecklas varje år till det bättre, i allt ifrån nya arenor till mer kvalificerade tränarutbildningar. Självklart måste domarna också få chansen till att utvecklas, chansen att på heltid kunna koncentrera sig på att vara just fotbollsdomare – allt för att få en så professionell och attraktiv Allsvenska som möjligt.

Domarnas nuvarande avtal med SvFF löper ut 2010. Enligt det nuvarande avtalet får en huvuddomare i Allsvenskan 6900 kronor/match plus traktamente på några hundralappar. Det nuvarande avtalet kommer inte att påverka det nya proffsdomaravtalet av den enkla anledningen att proffsdomarna inte kommer att ha någon större koppling till domarnas grundavtal. Domararvodet för en match kommer att finnas kvar även om det införs proffsdomare.



Inget krav på att bli proffs

Som det ser ut nu kommer det inte att finnas något krav på att domare som dömer i Allsvenskan ska vara heltidsanställda. Detta ställer jag mig frågande till – självklart är det svårt, snudd på omöjligt, att heltidsanställa alla domare som dömer i Allsvenskan på en och samma gång. För det första så har vi den ekonomiska biten, det kommer inte att bli billigt att heltidsanställa drygt tio stycken domare – för det andra så är det inte alldeles lätt att övertyga dessa tio domare att satsa heltid på yrket. Men (det finns såklart alltid ett men) för att få en så professionell Allsvenska som möjligt, måste det finnas ett uttalat långsiktigt mål från SvFF sida att alla domare som dömer i Allsvenskan ska vara heltidsanställda.

I en artikel i Gefle Dagblad förra hösten fick FIFA-domaren Markus Strömbergsson (förövrigt samme rättskipare som visade ut Rajalakso mot Kalmar) frågan om han skulle vara intresserad av att bli heltidsdomare, Strömbergsson svarade: - Dömeriet är bara en krydda i mitt liv, det är inte hela maträtten.
Om Strömbergsson bara ser sitt dömande som en hobby vill jag inte se honom ta viktiga beslut i Allsvenskan. Visst, Strömbergsson tar garanterat sin domarroll på allvar, men en domare som inte har några särskilda ambitioner i sitt dömande och som bara ser det hela som ett kul extra knäck har ingen trovärdighet i mina ögon. Om fler domare, spelare och förbundspampar har samma inställning och mentalitet som Strömbergsson finns det ingen chans överhuvudtaget att Allsvenskan skulle kunna lyckas etablera sig som den ledande ligan i Norden.
Nästintill alla allsvenska spelare är heltidsanställda av sina klubbar, de andas, äter och sover fotboll. Självklart förtjänar de allsvenska spelarna att bedömas av domare som lever lika mycket för fotbollen som spelarna själva. 



Blir det så mycket bättre bedömning med heltidsanställda domare?

Självklart (!) – för tillfället har samtliga huvuddomare som dömer i Allsvenskan ett tidskrävande yrke vid sidan av fotbollen. Martin Hansson är brandman, Martin Ingvarsson är konsulent och Markus Strömbergsson är socialarbetare – för att lösa sina domaruppdrag tvingas de flesta domare till längre tjänstledigheter från sina vanliga jobb, en stressig vardag som inte är optimal för att fullt ut kunna fokusera på dömandet när det väl är match.
– Som jag håller på nu och jagar mellan mitt vanliga jobb och matcherna går det inte att fortsätta. Det håller inte för mig med familj och småbarn, sade FIFA-domaren Martin Hansson i en intervju med Sportbladet i höstas.

En heltidsanställd domare kommer bl.a. att ha bättre uppladdnings-, utvärderings- och träningsmöjligheter än en "hobbydomare".
Som det ser ut idag anländer domarna allt som oftast till matchorten ett antal timmar innan avspark, proffsdomarna kommer alltid att kunna ha möjlighet att vara på plats kvällen innan, allt för att kunna ha så hög fokusering och så goda förberedelser som möjligt. Denna fokusering och själva grejen med att bara tänka på just fotboll kommer förhoppningsvis att leda till att domarna får en bättre känsla för spelet (jag anser att just själva känslan för spelet inte alltid är på topp inom domarkåren), vilket i sin tur kommer att resultera i en mer konsekvent bedömning.

Vårens domarinsatser i Allsvenskan har varit ojämna, för ojämna. Företeelser som har tillåtits av en domare under en match på lördagen, har exempelvis inte tillåtits av en annan domare under söndagen. Denna ojämna bedömning hämmar spelet i längden.
En del domare i Allsvenskan har också ibland problem med att känna av stämningen på planen, konsekvensen av detta blir att domarna har lätt för att ta förhastade och felaktiga beslut i tuffa situationer. 



"Proffsdomare redan till hösten"
Domarbasen Bosse Karlsson hoppas att det kan införas heltidsanställda domare i någon skala redan till hösten. Som supporter kan man bara hoppas på att SvFF, SEF och DK lyckas lösa de ekonomiska bitarna i proffsdomaravtalet så fort som möjligt, Allsvenskan behöver proffsdomare snarast.

När jag väl hade en frågestund med Karlsson passade jag på att fråga om han hade någon åsikt om Sebastian Rajalaksos tre matcher långa avstängning, om han ansåg att det var rätt av dömande instans att delvis grunda sitt beslut på vad Rajalakso sade i omklädningsrummens korridorer efter att han blivit utvisad. Karlsson stod för ett ganska väntat och diplomatiskt svar:
- Ja det är klart de skall grunda sig på det, det gäller alltid för alla även vad som händer där. Själva bestraffningen har jag aldrig någon synpunkt på om det inte är domaren som blivit utsatt för något hot/slag eller dylikt.



Avslutningsvis vill jag ta tillfället i akt och tacka Bosse Karlsson för att ha hjälp till med att räta ut några frågetecken som jag haft angående den svenska domarkåren.





 

Christian Hildén2008-05-21 10:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården