Fans i Fokus: Valsta Syrianska stjälper stora lass

Fans i Fokus: Valsta Syrianska stjälper stora lass

Onsdag klockan 12:00 betyder Fans i Fokus och denna gång får vi bekanta oss med Valsta Syrianska som krigar för sin överlevnad i Division 1, men gärna spöar Allsvenska lag i träningsmatcher och Svenska Cupen.
- Vi har faktiskt alltid visat att vi spelar bättre mot större lag, menar supportern Mike Budak.

Valsta Syrianska IK är en fusion mellan Valsta IK och Syrianska Föreningen. Klubben bildades 1993 och är relativt ung i förhållande till andra. Vilket är ditt bästa respektive sämsta minne med Valsta Syrianska genom åren?
- Mitt bästa minne med Valsta är helt klart cupsegern mot Helsingborg IF. Den slår nog allt. Träningsmatchen mot AIK var också en liknande upplevelse, underbart att slå ett allsvenskt lag när man spelar två divisioner lägre. Helt osannolikt men sant. Om jag ska ta fram ett av de mindre bra minnena jag har med Valsta så måste jag faktiskt medge att det var säsongen 2002/2003. Vi gör en kanonsäsong men lyckas inte avancera till Superettan p.g.a. att vi kryssar i den sista matchen, vilket jag anser inte var rättvist. Vi blir bortdömda hela matchen och på övertid fick bortalaget en straff.

Valsta Syrianska gör sin tredje säsong i division ett, vad jag vet. Om man ser på Valstas uppgradering genom seriesystemet från 1993 har det enbart gått uppåt. Däremot har division ett inte gått som på räls, men laget hänger kvar. Vilka faktorer tror du fattas för att Valsta eventuellt ska kunna ta klivet upp till superettan?
- Först och främst så tror jag att vi behöver en bredare trupp. Blir någon skadad så måste det finnas en spelare med samma kvalitéer som ska kunna täcka upp honom utan problem. Kollar vi på förra säsongen så fick vi Jakob Haddad skadad ganska tidigt på säsongen vilket gav oss stora problem med målskyttet. Vi förde spelet match efter match men vi lyckades inte göra mål, i år ser det lite ljusare ut. En målskytt av hög kaliber har anlänt till klubben och Jakob är på väg tillbaka. Laget ser starkt ut men fortfarande så har vi vissa spelare som inte håller för division 1.

Valsta Syrianska IK var tippade att få en någorlunda hög placering inför förra säsongen, men det gick inte som det var tänkt. Ändå visade ni att ni kunde spela bra fotboll genom att bland annat vinna över Assyriska FF med 3-1. Vilket var det vinnande konceptet enligt dig, när ni spelade som bäst förra säsongen?
- Vi har faktiskt alltid visat att vi spelar bättre mot större lag. Dels kan man kolla på försäsongen i år där vi slog AIK, Assyriska & Sirius. Nu var det en träningsmatch och förutsättningarna hade sett ut på andra sätt ifall det var en vanlig seriematch. Men jag tycker att vi är ganska bra när det verkligen gäller och det visar vi.

Det finns tre syrianska lag i division ett 2008. Syrianska FC, Arameiska/Syrianska KIF och ni. Blir det kära möten och gemytligt mellansnack eller blir det krig till sista sekunden?
- Relationen mellan oss och SFC och SB är väldigt bra. Under dessa derbyn i år har vi kollat på matchen tillsammans, haft roligt och varit glada. Blickar jag tillbaka två år så kan jag säga att det var krig mellan våra supportrar och deras. Det var nog mer rivalitet då.

Säga vad man vill om Walzta Boyz, men de sätter färg på era matcher. Vilken betydelse anser du att de har för laget?
- Väldigt mycket faktiskt. Spelarna behöver en extra kick, så det är bara bra att en supporterklubb finns vid sidan om planen som ger allt varje match. Spelarna är oerhört tacksamma är stödet och vill ju såklart att supportrarna ska fortsätta utvecklas vilket vi gör.

Bottenplacering i tabellen. Det ser ut att bli en upprepning från förra säsongen, även om det är för tidigt att avgöra saken. Vad anser du om läget?
- Jag tycker att vi har ett duktigt lag, men ibland känns det lite osäkert. Stundtals tycker jag att vi är hur bra som helst, men vi kan få våra nedgångar lätt och det är inte bra. Jag tror med största sannolikhet att vi klarar av att hålla oss kvar i Div. 1 Norra. Men jag säger inte att det kommer bli lätt.

Vem blir fansens favoritspelare i Valsta Syrianska IK 2008?
- Det beror på hur spelarna presterar under säsongen men skulle jag gissa på någon så tror jag att det kommer bli Dragomir Draganov. Kommer han i form så blir han oerhört svår att stoppa.

Varför är just du supporter till Valsta Syrianska?
- Som liten tog min pappa med mig till Valstas matcher varje vecka. Mitt hjärta har sedan dess brunnit för laget.

---
Nästa vecka möter vi Johan Gellerman från Örgrytes redaktion

Michel Hannalinus.sunnervik@svenskafans.com2008-05-21 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans