Oavgjort hemma mot IF Limhamn Bunkeflo
Målskytt...

Assyriska kom till dagens match med revansch i dubbel bemärkelse att utkräva, dels efter senaste seriematchens oavgjorda resultat, och dels efter 2006 års match mot just Bunkeflo som betydde nedgradering till division 1. Tyvärr lyckades inte hemmalaget förvalta sina målchanser och behålla en 2-1 ledning som höll i sig fram till den 87:e matchminuten. Slutresultatet skrevs till 2-2 (0-1).

Det blev en hel del ändringar i startelvan inför dagens match då viktiga kuggar såsom Göran Marklund, Martin Åslund, Aziz Corr-Nyang, Filip Bergman och toppspetsen ”Dinho” saknades. Ovanpå det saknas sedan tidigare Andi Toompuu, Pierre Bengtsson, Sargon Simonsson och Thomas Lekander. Det som ändå får anses vara positivt var att många egna produkter fick chansen att visa upp framfötterna på allvar. Narsai Shaba fick återigen förtroendet att starta på innermittfältet bredvid lagkapten Östlundh. Nahir Besara och Mattias Genc började på bänken med bland annat Gabriel Rhawi. Eddie Moussa fick hoppa in som anfallare bredvid Xhevdet Llumnica och duktige högerbacken Martin Lorentzon flyttades upp som högerytter. Helsingborgsonen Tony Mahr var även han tillbaka i startelvan efter en lång tids frånvaro.

Assyriska började matchen i rasande tempo med 2-3 riktigt vassa målchanser redan efter fem minuters spel. Martin Lorentzon var ytterst nära att sätta dit 1-0 i den tredje minuten efter ett farligt inlägg från duktige ”Alex” på vänsterkanten. Några minuter senare hade Eddie Moussa också ett fint läge att ge AFF ledningen efter förarbete av Llumnica. Bunkeflo-målvakten Ola Svensson hade dock turen på sin sida och stod rätt i samtliga fall. Nästa farlighet kom i den 20:e minuten då Merkes höll sig framme vid en hörna och nickade hårt i ribban. Istället var det, ganska typiskt och orättvist, bortalaget som tog ledningen med 0-1 med tio minuter kvar att spela av första halvlek. Ett passivt försvarsspel av hemmalaget bäddade för Bunkeflo-anfallaren Jens Nordström att sätta dit bollen bakom en chanslös Jon Rytterbro.

Förhoppningarna om att Assyriska-spelarna skulle komma ut mycket mer taggade i andra halvlek grusades relativt omgående efter ett par minuters spel. Innermittfältet med Östlundh i spetsen kom inte upp i normal standard och avståndet mellan lagdelarna var stort. Istället var det bortalaget som hade ett fint läge att punktera matchen med ett 0-2 mål, efter en grov missbedömning av en höjdboll av Rytterbro. Turligt nog nickades bollen strax utanför. Ganska omgående efter hade Lorentzon öppet läge att kvittera från ett par meters avstånd, men lyckades på något sätt med konststycket att missa målet. Kvitteringen kom istället med tjugo minuter kvar att spela genom Llumnica, som höll sig påpassligt framme efter en dålig undanrensning från Bunkeflo-försvaret. Av bara farten skarvar nyinbytte Nahir Besara endast minuten senare fram bollen med yttersidan till Lorentzon inne i straffområdet, som ensam med målvakten inte gjorde något misstag utan satte dit ledningsmålet för AFF. Bunkeflo gav emellertid inte upp utan satsade allt på att bärga med sig en pinne hem. Bortalaget flyttade fram positionerna och blottade sig på försvarssidan, vilket kunde ha resulterat i fler hemmamål om effektiviteten hade varit högre hos Assyriska. Bunkeflos offensiva satsning gick dock hem, och med bara 3-4 minuter kvar av ordinarie matchtid fick bortalagets Anders Ekelund relativt ostört placera in bollen från nära håll.

Sammantaget var det en ganska välspelad match där Assyriska dominerade i bollinnehav mot ett defensivt inriktat Bunkeflo, som säkerligen var ytterst nöjda med en poäng i kvällens drabbning. Assyriska måste kunna förvalta spelövertaget på ett bättre sätt och hitta olika sätt att luckra upp motståndarnas försvarsspel framöver för att bibehålla en topplacering i Superettan. Med några ordinarie spelare tillbaka nästa match finns det hopp om att AFF kommer lyckas göra det.

Glädjande var att hela sju (!) egna produkter (inklusive Fredrik Samuelsson) fick matchtid i kvällens match. Samtliga gjorde bra ifrån sig och kan ses som ett kvitto på den fina ungdomsskola Assyriska bedriver vid sidan av A-lagsfotbollen.

Nästa match är borta mot ex-allsvenska Örgryte på söndag i Göteborg. En stad där Assyriska FF har ett massivt stöd, och vår förhoppning är att AFF satsar för att bärga med sig tre poäng hem.