Stor spänning i Superettan

Sammanfattning från alla matcher, statistik och annat hittar ni här

Den sjunde omgången bjöd på en del överraskningar, och det finns en del frågor som väntar på ett få svar. Här följer sammandrag från alla matcher, och till slut lite tankar om fortsättningen av serien.

Den sjunde omgången började redan den 15/5 då Brommapojkarna och Ängelholm. Det blev välbehövlig seger för hemmalaget som inför 532 personer vann med uddamålet. Det var gästerna som tog ledningen i matchen i den 27:e minuten genom Emil Samuelsson. BP visade stark moral när man först i den 44:e minuten kvitterade. Joakim Hagernäs var som kvitterade för BP. Med fyra minuter kvar av matchen så avgjorde Jon Persson matchen.

Den första skräller i den sjunde omgången kom i matchen mellan Assyriska och LB 07. Assyriska började match bra, och hade ett par bra lägen att ta ledningen i matchen, men skärpan saknades i avsluten. Istället var det bortalaget som tog ledningen i den 39:e minuten. Jens Nordström utnyttjade passiviteten i hemmalagets försvar och satte första målet. I den andra halvleken så kom inte hemmalaget upp i sin normala kapacitet, och LB 07 var nära några gånger att avgöra matchen helt. I den 69:e minuten bjöd bortalaget på ett jätte misstag, när man inte fick undan bollen framför det egna målet. Xhevdet Llumnica höll sig framme och trycke in kvitteringen. I anfallet efter så kom även 2-1 för hemmalaget. Återigen så missade LB 07 i försvarsarbete, och Martin Lorentzson gjorde mål på friläget. Det såg ut som att Assyriska skulle vinna den här matchen, men med tre minuter kvar lyckades LB 07 kvittera, genom Anders Ekelund. Trots att man tappade poäng så gick Assyriska upp i serieledning.

Inför bara 387 personer så tog Qviding emot Sirius. Qviding hade inför den sjunde omgången ingen seger, men laget har bara förlorat en match. Qviding bjöd på fin fotboll i den här matchen och i den 42:a minuten tog man ledningen genom Hennes Stiller. Tio minuter in i den andra halvleken så fastställde Josef Karlsson slutresultaten. I och med segern gick laget upp på en åttonde plats.

Falkenberg och Åtvidaberg bjöd på en riktigt underhållande match. Åtvidaberg kom till match med två raka förluster, och Falkenberg hade inte tappat några poäng på hemmaplan inför den sjunde omgången. Det började bra för hemmalaget som genom David Svensson tog ledningen i matchen med fyra minuter kvar av den andra halvleken. Åtvidaberg har haft det svårt med målproduktionen. I den 54:e minuten fick Åtvidaberg en hörna, och Erik Moberg nickade in kvitteringen. Tio minuter senare så tog Åtvidaberg ledningen. Återigen var det efter hörnan som målet kom. Hemmalaget lyckades inte rensa bollen, och Mats Haglund höll sig framme och tryckte in 2-1. Hemmalaget kom dock tillbaka, och i den 71:e minuten kvitterade Kristoffer Fagercrantz för hemmalaget. Med nio minuter kvar av matchen återtog Åtvidaberg ledningen i matchen efter att Ricardo Santos överlistat hemmalagets målvakt. Slutminuterna bjöd på dramatik. I slutminuten fick hemmalaget en hörna, och efter en rörig situation så lyckades inhopparen Pawel Medel nicka in kvitteringen. På stopptid hade sedan Falkenberg en boll i ribban, men matchen slutade oavgjort.

Degerfors svarade för en jätte överraskning när man på bortaplan besegrade Mjällby. Den första halvleken bjöd inte på många målchanser. I den 32:a minuten tog hemmalaget ledningen efter att David Rehn slagit in en frisparksretur. I mitten av den andra halvleken så fick Mjällby en man utvisad. I lagets senaste match mot Åtvidaberg borta så fick man en man utvisad, och den gången kunde man hålla en ledning. Den här gången gick det inte vägen. I den 75 minuten så kvitterade Degerfors genom Johan Bertilsson. Med en minut kvar så avgjorde Degerfors matchen, och det var Tobias Solberg som blev stormatchvinnare för Degerfors.

Landskrona var obesegrad inför toppmatchen mot Örgryte. Det började illa för BoIS som hamnade i underläge i matchen. I den 10:e minuten tog Örgryte ledningen genom Boyd Mwila. Båda lagen skapade chanser under den första halvleken, men nästa mål kom med två minuter kvar av den första halvleken. Det var hemmalaget som gjorde den, och det genom Johan Persson. I den andra halvleken så tappade BoIS en del av sitt spel, och i den 87:e minuten avgjorde Marcus Dahlin matchen, och gav Örgryte tre poäng. I och med förlusten så tappade BoIS serieledningen.

I måndagens andra match så tog Enköping emot Väsby Utd. ESK som vann i den senaste matchen fick en drömstart. I den 9:e minuten tog man ledningen genom Mikael Andersson. Med bortalaget kom igen i den andra halvleken. Först kvitterade man genom Admir Catovic, och i den 91:a minuten så Mikael Thorstensson segermålet för Väsby. I och med seger så tog sig Väsby över nedflyttningssträcket. Enköping i sin tur är kvar i botten och laget har tagit bara fyra poäng så här långt i serien.

Ikväll avslutades den sjunde omgången med matchen mellan Häcken och J-Södra. Häcken hade chansen att ta över serieledning vid en seger. Laget saknade dock sin kanske viktigaste spelare. Paulinho är nämligen avstängd i fyra matcher, och Jonas Henriksson blev under dagen febersjuk och missade matchen. Matchen bjöd inte på någon vidare underhållning, och båda lagen skapade få klara målchanser. Matchen slutade mållöst, och i och med en poäng klättrade Häcken upp på en andra plats.

Landskrona, Assyriska, Häcken och Mjällby hade chans att ryka lite i den rekordjämna toppstriden. BoIS förlorade mot ÖIS, och Mjällby föll mycket överraskande mot Degerfors. Häcken och Assyriska fick bara en poäng i sina matcher. Lägg där till att Åtvidaberg och Falkenberg spelade oavgjort. Det gör att omgångens vinnare är Örgryte som ligger nu bara en poäng från första platsen. Efter sju spelade omgångar så kan man konstatera att årets serie kommer att bli jämnare än man trodde. Jag vågar inte säga vilka lag som kommer att tillhöra toppen, men efter 10 omgångar borde man se det tror jag. Assyriska leder serien vilket är ganska överraskande med tanke på att laget är nykomlingar i serien. Det skackas dock om en liten svacka i Assyriska. Vi får se hur djup den är. BoIS åkte på sin första förlust, frågan där kan laget ladda om inför nästa omgång. Detsamma gäller Mjällby som mycket överraskande föll på hemmaplan. Häcken saknade två viktiga spelare och fick med sig en poäng mot Jönköping som har en mycket tät försvar. Jönköping har dock ett problem och det är att man inte vinner matcher. Laget har inte vunnit ännu, och har spelat fem oavgjorda matcher. Målskyttet är också ett problem. Laget har gjort bara tre mål framåt. Enköping som jag trodde var på gång efter segern mot Brommapojkarna i den sjätte omgången fortsätter att ha det jobbigt. Även Sirius har en del problem och lär det få svårt under resterande delen av serien. Vi har just nu två saker som kommer att vara mycket spännande under den kommande månaden. Den första är Sveriges äventyr i EM och den andra är Superettan. Vilka lag som kommer att tillhöra toppen, och vilka kommer att kämpa i botten. Jag tror vi får en del svar under den kommande månaden.

Den sjunde omgången bjöd på bara två hemmasegrar, och tre bortasegrar. Tre matcher slutade oavgjort, Hemmalagen gjorde 7- mål, och det gjordes sammanlagt 24-mål. Det är tio mål mer än i den sjätte omgången. Sjunde omgången sågs av 11318 personer. Publiksnittet var 1414 personer. Matchen mellan Landskrona och Örgryte hade mest publik. Där var det 2797 och tittade på. Minst publik var på matchen Qviding och Väsby. Där var det bara 387 personer. Fyra matcher hade mindre än 1000-personer på plats, och tre matcher hade mer än 2000 personer på plats.