Fans i Fokus: Vinna eller försvinna för Örgryte

Fans i Fokus: Vinna eller försvinna för Örgryte

Efter ett litet EM-uppehåll sticker Fans i Fokus in igen mitt emellan matcherna med ett besök hos Örgryteredaktionen och Johan Gellerman. Örgryte har inlett säsongen tveksamt och Marcus Allbäck heter mannen som ska rädda Örgrytes elitsatsning efter sommaren.
- Han kommer vara tungan på vågen när det gäller Allsvenskt avancemang, menar Johan.

Johan, varför är just du supporter till Örgyte IS?
- Bra fråga. Ända sedan jag började skolan så har jag tyckt illa om blåvitt men när jag var sex-sju år så gillade jag inte något lag utan tyckte bara allmänt illa om blåvitt för att alla i skolan sade sig heja på dem. När jag var runt åtta-nio år så började jag tycka om ÖIS men då fotbollsintresset hos min far inte var speciellt stort just då (har gått i vågor hela hans liv) så blev det inte att man gick på några matcher. Så 1999 tog min morbror med mig på vårderbyt mellan ÖIS och ifk och på den vägen är det.

Hur går tankarna inför matchen mot Valsta Syrianska i cupen?
- Första spontana reaktionen var att det var ett skitresmål. Först Sandviken, sedan Väsby och nu detta. Varför kunde vi inte få en nära bortamatch i cupen för en gångs skull? 

- Ser man på det sportsliga planet så känns det som en riktig drömlottning. Man har blivit förvarnade om Valsta Syrianskas kapacitet i och med att man slagit ut både Häcken och Helsingborg och därför ska det inte finnas någon form av underskattning. Vi är ett klart bättre lag och allt annat än avancemang är katastrof då det antingen berott på
underskattning, vilket är totalt oacceptabelt, eller att vi har underpresterat något enormt. Då Valsta Syrianska ligger precis över strecket så borde utfallet bli liknande det som var mot Väsby då vi enkelt vann med 3-0. Det som skulle tala emot är att matchen kommer tryckas in mellan två seriematcher mitt i veckan, vilket kan göra att fokus ligger på annat. Men även om vi skulle lufta alla reserver så borde vi klara oss vidare ändå. 

Hur tror du matchen slutar?
- Jag har ju haft en tendens till att vara lite för kaxig när jag resonerar kring utgången i matcherna men faktum är att allt annat än en seger får ses som ett grovt misslyckande och att prestationen är oaccaptabel hur matchbilden än sett ut.

Vad tycker du om Örgrytes insats i Superettan hittills?
- Fram till matchen mot Assyriska såg försvarsspelet riktigt bra ut men så kom ju den där totala genomklappningen och mot Häcken i torsdags kändes försvarsspelet långt ifrån säkert. Men som helhet så får jag väl ändå vara ganska nöjd, vi har mött alla lag på den övre halvan och har bara fyra poäng upp till strecket. Vi har nu nio "lätta" matcher och utan att låta allt för krävande så får vi ta minst 23 poäng av de 27 det är att spela om för att jag ska vara nöjd. Kan vi bara ta och vinna de fyra matcherna nu fram tills Mackan kommer
hem så ser det riktigt bra ut.

Med en spelare som Allbäck i laget så skrämmer det nog de flesta lagen i Superettan, hur ser du på honom?
- En legend med stort L! Det är svårt att få ner alla positiva tankar man har om honom men han är helt otroligt stor. När man länge tvivlat på om han verkligen kommer välja ÖIS framför alla pengarna i Europa så svarar han på ett sånt magnifikt sätt och satte alla som verkligen tvivlat på hans klubbkänsla rejält på plats.

- Allbäck har tränat med ÖIS ett par gånger varje sommar under hans ledighet och det är ingen hemlighet att kvalitén på träningarna har stigit. Han kommer vara tungan på vågen när det gäller Allsvenskt avancemang.

Vem blir fansens favoritspelare i Örgryte IS 2008?
- Ja det var svårt att räkna ut. Det är antagligen Allbäck på första, andra, tredje, fjärde och femteplats innan nästa skulle dyka upp. Att drygt 200 åkte till Köpenhamn för att få hem honom säger ju allt om hur älskad han är av oss. Matchen mot Sirius 6 juli kommer bli något alldeles extra speciellt.

Hur lyder er målsättning denna säsong?
- Både från supporterhåll och ledningshåll är man slående överrens. Det har satsats mer än vad man egentligen har råd med inför den här säsongen och man kommer inte ha råd att ha samma utgifter med de inkomsterna Superettan genererar en säsong till. Ska man se på det krasst så är det antingen vinna eller försvinna då det på årsmötet sades att om vi inte går upp i år så kommer man få omvärdera klubbens elitsatsning.

- Något annat än Allsvenskan 2009 är ett grymt misslyckande som antagligen kommer bli mycket ödesdigert för ÖIS.

---
Nästa vecka möter vi Micke Persson från Landskronaredaktionen.

Mike Budaklinus.sunnervik@svenskafans.com2008-06-11 15:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans