Häcken upp i serieledning

Sammanfattning från alla matcher, statistik och annat hittar ni här

Den tolfte omgången bjöd inte på några stora överraskningar. Falkenberg hindrade Assyriska att återta ledningen i serien. Häcken vann toppmötet med Mjällby på bortplan. Örgryte har fått upp farten, laget vann med 5-0. Här nedan följer en sammanfattning från omgångens alla matcher.

Den tolfte omgången öppnades med skånskt derby mellan hemmalaget Ängelholm och Landskrona. BoIS var ute efter en seger för att stanna kvar i toppen av tabellen. Nykomlingen Ängelholm i sin tur jagade seger och lite säkrare mark i botten striden. Landskrona kom till den här matchen med många skador, och tränaren Anders Linderoth fick trolla får att få ihop en startelva. Den första halvleken var jämn och bjöd på mycket kamp. I den 20:e minuten skapade BoIS en chans, men Per Cederqvists skott räddades av hemmamålvakten. Lagen bjöd inte på några mål i den första halvleken. I den andra så tog hemmalaget över spelet och matchen. Man var vid ett par tillfällen nära att ta ledningen i matchen. BoIS hade en del problem med sitt anfallsspel i matchen. Det gick för långsamt under större delen av den andra halvleken. I slutet av matchen var återigen hemmalaget nära att avgöra, men det blev mållöst i den här matchen. I och med en poäng på bortaplan så är BoIS tre poäng efter Häcken.

I omgångens toppmöte möttes Mjällby och Häcken. Båda lagen hade inför matchen 22-poäng och frågan var om något lag skulle dra ifrån den andra. Hemmalaget öppnade matchen bra, och hade mycket boll i inledningen av den första halvleken. Trots det så lyckades man inte skapa några riktigt heta målchanser. Istället var det Häcken som tog ledningen i den 9:e minuten, genom Paulinho. Det var Häckens första farliga anfall i matchen. Resterade delen av halvleken var hemmalagets och 1-1 eller till och med ledning för MIAF hade varit mer rättvist. I den andra halvleken tappade hemmalaget sitt spel, och Häcken tog över. Mjällby jagade i slutet en kvittering, men i den 92:a minuten fastställde Paulinho slutresultatet med sitt andra mål för dagen. I och med seger så gick Häcken upp i tillfällig serieledning.

Degerfors hade inför matchen mot Qviding gjort bara nio mål, och målen lyste med sin frånvaro även i den här matchen. Degefors var det laget som skapade mest under den första halvleken, men som sagt innefiktivt var det från hemmalagets sida. I den andra halvleken tog Qviding över matchen något, men inte heller Qviding lyckades hitta rätt. Matchens bästa målchans kom på stopptid, och det var gästerna som fick den. Trots friläge så lyckades inte inhopparen Josef Karlsson sätta dit bollen. Matchen slutade mållöst.

J-Södra hade inför mötet med Sirius tagit bara en seger, och laget är på allvar indraget i bottenstriden. Det började dock bra på hemmaplan mot Sirius. I den 11:e minuten passade Fredrik Söderbrink fram till Tommy Thelin som gav Södra ledningen i matchen. Södra hade bra kontroll på matchen i den första halvleken. I den andra så blev Thelin frispelad och han ökade på till 2-0 i den 53:e minuten. Södra såg ut att ha kopplat greppet om matchen, men efter 2-0-målet började lagets problem. Först lyckades Sirius reducera genom Alexander Gerndt i den 60:e minuten. Två minuter senare så blev Södras målvakt frilägeutvisad. På den efterföljande frisparken kvitterade Gerndt för Sirius. Inte nog med det, utan i den 70:e minuten fick Johan Karlefjärd sitt andra gula kort. Efter det så skapade Sirius en del farliga lägen, men Södra lyckades hålla undan och tog med sig en poäng.

LB 07 var ute efter en seger i botten mötet med Väsby Utd. Väsby låg två poäng efter LB inför mötet. LB-s senaste seger kom i den åttonde omgången, och Väsby tog i sin tur sin senaste seger i den tionde omgången. Det började illa för bortalaget Väsby då lagets målvakt fick avbryta matchen efter bara tre minuter spel. Orsaken var en kollision med en LB-spelare.
LB skapade en del farligheter, men laget saknade flyt i avslut. Väsby i sin tur tog ledningen i matchen genom Admir Catovic. I den 57:e minuten gjorde bortalaget även sitt andra mål i matchen, och den här gången var det Alieu Jagne som gjorde målet. Med en kvart kvar av matchen fastställde Gabriel Petrovic slutresultatet. I och med segern klev Väsby förbi LB i tabellen.

Örgryte jagade sin tredje raka seger, och det på hemmaplan mot Brommapojkarna. BP i sin tur hade fem raka segrar inför matchen med ÖIS. Efter den här matchen var ett namn på allas läppar. Namnet är Pavel Zavadil och han spelar i Örgryte. Zavadil bjöd på stor show i den här matchen. ÖIS tog tag i matchen direkt från början, och redan i den 7:e minuten kom Zavadil fri med BP-s målvakt som räddade sitt lag den gången. Sju minuter senare tog hemmalaget helt rättvist ledningen i den här matchen. Christian Lindström sköt i stolpen, bollen gick ut till Christoffer Bengtsson. Bengtsson slog sedan ett fint inlägg till Zavadil som på bortre stolpen styrde in bollen i mål. Efter målet så blev ÖIS lite försiktiga i sitt spel, och BP kom in i matchen. Laget lyckades skapa några halvchanser, men mer än så blev det inte. I slutet av den första halvleken så tog hemmalaget över spelet igen, men skapade inga farligheter. I den andra halvleken så var hemmalagets övertag ännu större. Två minuter in i den andra halvleken så var man en ribbträff ifrån att öka på sin ledning. Och så var det här med Zavadil. Med drygt en halvtimme kvar av matchen så passade han fram Björn Anklev som styrde in 2-0. Innan andra målet så hade ÖIS tre kanon lägen att göra mål, men BP-s målvakt storspelade. I den 70:e minuten gjorde Zavadil sitt andra mål, när han mycket säker slog in en straff. Under matchens sista fyra minuterna så gjorde ÖIS ytligare två mål. Zavadil passade fram till dessa båda. Zavadil gjorde två mål och passade fram till tre. I och med seger gick ÖIS upp på en tillfälligt andra plats.

Åtvidaberg tog emot Enköping på Kopparvallen. Åtvidaberg jagade sin första seger sedan maj månad. Enköping i sin tur jagade revansch efter förlusten mot Örgryte med hela 0-5. Hemmalaget fick dock en drömöppning, då i den 4:e minuten man tog ledningen. Haris Radetinac slog ett inlägg, som Kristian Bergström klippte in på halvvolley. Åtvidaberg skapade under den första halvleken ytligare tre fyra bra målchanser. Det två bästa hade Pontus Karlsson som från två-tre meter lyckades skjuta över det öppna målet. I slutet av den första halvleken så blev ÅFF-s Oscar Möller neddragen när han var på väg igenom. Domarna valde att fria, och ÅFF-s tränare protesterade i halvtid. Han blev uppvisad på läktaren. I den andra halvleken så tappade Åtvidaberg allt sitt spel, och ESK tog över matchen. I den 64:e minuten kvitterade man genom Anders lindberg, som slapp markeringen och nickade in bollen förbi en chanslös Henrik Gustavsson. I mitten av den andra halvleken så blev ÅFF-s Oscar Möller utvisad, då han på sex minuter drog på sig två gula kort. Då trodde många att ESK skulle vinna den här matchen. Åtvidaberg skapade inte mycket i den andra halvleken. I den 78:e minuten fick man en frispark. Den skulle avgöra hela matchen. Bergström slog frisparken och målvakten tappade bollen. Daniel Johansson höll sig framme och petade in segermålet för hemmalaget.

I omgångens sista match hade Assyriska chansen att återta serieledningen vid en seger på bortaplan mot Falkenberg. Falkenberg som inför matchen var obesegrade på hemmaplan började matchen bäst. I den 11:e minuten tog man ledningen i matchen. Joel Johansson blev neddragen i straffområdet, och Björn Carlsson gjorde sedan inga misstag när han mycket fint placerade in straffen. Båda lagen bjöd på anfallsinriktad fotboll under hela matchen. Hemmalaget var lite bättre, men Assyriska saknade inte chanser. Falkenbergs målvakt var den stora skillnaden. Han nämligen spikade igen, och höll nollan trots flertal chanser för bortalaget. Med fyra minuter kvar av matchen kom målet som avgjorde matchen. Joel Johansson slet sig löss och rundande målvakten innan han satte 2-0 för Falkenberg. Assyriska missade chansen att återta serieledningen och ligger nu tre poäng efter Häcken. Falkenberg tog sig i sin tur upp på en sjätte plats.

Den tolfte omgången bjöd på tre hemmasegrar. Hemmalagen gjorde 11- mål, och det gjordes sammanlagt 19-mål. Tolfte omgången sågs av 10858 personer. Publiksnittet var 1357 personer.