Spelare in och ut från toppen till botten
Cesar Santin, ännu i Kalmar FF, och Prince Ikpe Ekong, numera i Djurgården.

Spelare in och ut från toppen till botten

Vem har kommit och vem har gått? Inför den allsvenska nystarten ger SvenskaFans en kort summering av hur det ser ut med värvningar och spelarförluster bland lagen från tabellettan och neråt.

(1) KALMAR 
Kalmar ligger lågt och inga spelare har kommit eller gått. Dock susar ryktena i vanlig ordning kring Cesar Santin och inte minst Viktor Elm som bland annat Heerenveen är på jakt efter. Även Patrik Ingelsten förknippas med Holland men några konkreta bud har ingen sett till.

(2) ELFSBORG
Inte heller hos tabelltvåan i Elfsborg har det skett något på spelarfronten. Anders Svensson har fått blodad tand under EM-slutspelet och antyder att spel i en annan liga lockar. Även Wiland och Ishizaki flaggar för en flytt utomlands. Danska mästarna Ålborg har varit kontakt med tränare Haglund, som dock hellre vill vinna guld med Elfsborg.

(3) AIK
I vanlig ordning cirkulerar det ett gäng rykten kring Gnagets spelare. Arnefjord, Djordjic, Stephenson ryktas på väg bort, men inget är konkret. Det enda konkreta är väl egentligen värvningen av Västeråsmittfältaren Daniel Gustavsson och det faktum att Lucas Valdemarin inte ser ut att komma tillbaka från sin tjänstledighet.
Spelare in – Daniel Gustavsson (Västerås)
Spelare ut – Lucas Valdemarin (klubblös)


(4) IFK GÖTEBORG
Svenska mästarna har vare sig köpt eller sålt några spelare, så Silly Season i Lilla London är minst sagt ganska sval i ögonblicket. 

(5) HELSINGBORG
Bortsett från turerna runt Razak Omotoyossi har det varit ganska lugnt runt Helsingborg. Ett nyförvärv från Högaborg är väl det enda som hänt i Sundets Pärla. Att kontroversielle Omotoyossi nu lämnar är nog de flesta HIF-fans glada för trots att han dunkat in ett och annat mål på Olympia.
Spelare in – Samuel Aziz (Högaborg)
Spelare ut – Denilson (klubblös), Razak Omotoyossi (klubb okänd)


(6) HAMMARBY
Allt är lugnt på Söderfronten. Att Villarreal inte vill släppa Eguren efter hans succé där nere stod klart ganska tidigt, och det lär bli svårt för Bajen att hitta en ersättare i samma klass. Anfallslånet Olof Guterstam från BP får fortsatt förtroende säsongen ut.
Spelare in – Olof Guterstam (BP – lån)
Spelare ut – Sebastian Eguren (Villarreal), Claudio Dadomo (klubblös)


(7) MALMÖ FF 
Malmö blickar vidare mot kommande stordåd – dock utan att värva nämnvärt. Klart är i alla fall att ex-Gnagaren Robert Åhman Persson nu ansluter till klubben. Det ryktas även om fjolårets stjärnskott Johan Oremo liksom Sportings bänknötare Pontus Farnerud, men ingenting är klart. (Enligt surret på Norra läktaren lär Hasse Borg dock vara igång med minst fyra spelarförhandlingar i detta nu).
MFF har förlorat talangfulle Behrang Safari som styrt kosan mot Basel och tidigare knasvärvningen Daniel Theorin som går till Gefle.
Spelare in – Robert Åhman Persson (Viborg)
Spelare ut – Behrang Safari (Basel), Daniel Theorin (Gefle)


(8) DJURGÅRDEN
Intresset runt ÖSK:s Patrik Haginge har varit stort, men det blev alltså Djurgården som drog vinstlotten. DIF har också lagt rabarber på Prince Ikpe Ekong från GAIS – en spelare som förmodligen kommer att ta ett stort steg framåt i sin nya klubbmiljö, och som kan bli en viktig kugge i det Djurgården som gått lite som en berg- och dalbana under 2008.
Spelare in – Patrik Haginge (ÖSK), Prince Ikpe Ekong (GAIS)
Spelare ut – Nebojsa Marinkovic (Partizan Belgrad), Sölvi Ottesen (Sønderjyske)


(9) HALMSTAD
Att HBK:s bäste målskytt Martin Fribrock lämnar för Esbjerg och dejlige danske penge är naturligtvis ett riktigt bakslag för hallänningarna. Något offensivt alternativ har inte införskaffats och den enda dealen är egentligen med mittfältaren Emil Samuelsson från Ängelholm i Superettan. Samuelsson ansluter dock inte förrän säsongens slut.
Spelare in – Emil Salomonsson (Ängelholms FF)
Spelare ut – Martin Fribrock (Esbjerg)

(10) GAIS
GAIS är i ständigt behov av pengar och när andra klubbar rycker i deras profiler kan de inte annat göra än att sälja och se glada ut. Bobbie Friberg da Cruz är klar för Randers och Prince Ikpe Ekong för Djurgården. Två tunga förluster. In kommer Johan Mårtensson – talangfull mittfältare från Ulvåker som även Elfsborg snusat på.
Spelare in - Johan Mårtensson (Ulvåker)
Spelare ut - Bobbie Friberg da Cruz (Randers), Prince Ikpe Ekong (Djurgården)


(11) LJUNGSKILE
Ljungskile har skrivit kontrakt med mittfältaren Peter Hiir Salakka och anfallaren Pascal Kondoponi säsongen ut. Åt andra hållet går Jacob Flingmark som lånas ut till Oddevold och Michael Kubala som drar söderut till Slovan Bratislava. Kubala blev helt enkelt för dyr att lösa ut för LSK som gärna hade sett att han fortsatt i klubben.
Spelare in – Peter Hiir Salakka (Fässberg), Pascal Kondoponi (Deportivo das Aves)
Spelare ut – Jacob Flingmark (Oddevold), Michael Kubala (Slovan Bratislava)


(12) TRELLEBORG
Trelleborg ligger riktigt lågt och det enda konkreta de kan bjussa på är ett förlängt lånekontrakt till 1 augusti med målisen Johan Dahlin. Bland de hetaste ryktena in i klubben är HBK:s keeper Marcus Sahlman och ex-MFF:aren Marcus Pode som det gått riktigt trögt för i FC Nordsjälland.
Spelare in - Johan Dahlin
Spelare ut -


(13) ÖREBRO
Att Haginge skulle gå var väntat, men att publikens kelgris Halilovic skulle lämna kom nog som en överraskning för de flesta, trots att han inte varit helt övertygande så här långt. Hur som, ÖSK behöver förstärka sin obefintliga offensiv och en del rykten antyder att klubben är intresserad av att låna in Malmö FF:s veteran Niklas Skoog säsongen ut. Andra namn i ryktessvängen är AIK-backen Daniel Arnefjord vars kontrakt snart går ut. Även Viborgs keeper John Alvbåge kopplas samman med ÖSK.
Spelare in – Kim Olsen (Silkeborg), Robin Staaf (Ramlösa Södra)
Spelare ut – Patrik Haginge (Djurgården), Nedim Halilovic (Riejka)


(14) GEFLE
Det har varit lugnt i Gefle. Anfallaren Tomasz Stolpa har lämnat för fortsatt spel på Island, och från Malmö har mittbacken Daniel Theorin anslutit.
Spelare in – Daniel Theorin (Malmö FF)
Spelare ut – Tomasz Stolpa (Grindavik)


(15) SUNDSVALL
Sundsvall som kämpar i botten på tabellen har knutit till sig makedoniern Nuri Mustafi som tidigare lånats in från finska FC Popa. Mustafi har skrivit på för 3,5 år och beskrivs som en spelare ”med proffsig attityd och bollvinnande spel på mittfältet”.
Spelare in – Nuri Mustafi (FC Popa)
Spelare ut –


(16) IFK NORRKÖPING
Norrköping som var så överlägsna i Superettan förra säsongen har haft det riktigt tufft sedan återkomsten. Laget räcker helt enkelt inte till och det behövs ett par riktiga kvalitetsförstärkningar om de skall klara sig kvar i högsta serien. Så här långt är det dock endast den malawiske landslagsspelaren Russel Mwafulirwa som är klar för Peking.
Spelare in – Russel Mwafulirwa (Ajax Cape Town)
Spelare ut – Simon Omekanda, Leandre Griffith

Micke Möllerinfo@svenskafans.com2008-07-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans