Allt hårdare i Superettan

Den trettonde omgången bjöd på flera överraskningar. Falkenberg skrällde på bortaplan mot Häcken. Örgryte föll mycket överraskande mot Väsby på bortaplan. Qviding hemmaslog topplaget Mjällby. Åtvidaberg fick en gratis biljett till toppstriden i serien, och Jesper Blomqvist gjorde comeback. Här nedan kan ni läsa om hur det gick till i alla matcher som spelades i den trettonde omgången.

Den trettonde omgången började annars med toppmötet mellan Assyriska och Landskrona. Båda lagen tappade värdefulla poäng i den förra omgången. Assyriska föll på bortplan, medan BoIS spelade oavgjort mot Ängelholm. Landskrona kom till match med stora skadeproblem, och Anders Linderoth ställde mer eller mindre upp med U-21 laget. Assyriska tog tag i matchen från början. Trots det så var BoIS nära att ta ledningen i matchen efter fem minuters spel. Skottet räddades dock på mållinjen. BoIS försökte att stå emot hemmalaget, som anföll i våg efter våg. I den 35:e minuten kunde inte BoIS stå emot längre. Hemmalaget bjöd på ett fint anfall, och Eddie Moussa slog ett inlägg. Den hittade fram till Marcos Ferreira som satte dit ettan. BoIS hade fyra avslut totalt och bara två på mål under hela matchen. Det visar att hemmalaget var klart överlägsna under hela matchen. Avgörandet kom dock sent. I den 82:a minuten hittade Göran Marklund, Eddie Moussa som nickade in 2-0. Efter det så var matchen avgjord. På två minuters stopptid gjorde Assyriska även tredje målet, och det genom Ferreira som blev tvåmålsskytt. I och med segern gick Assyriska upp i serieledning.

Örgryte var stora favoriter mot Väsby på bortaplan. Väsby startade matchen bäst, och redan i den första anfallet så skapade man en bra målchans. Admir Catovic testade distansskott, som Dick Last räddade utan problem. Fem minuter senare var det återigen mycket nära att hemmalaget tog ledningen i matchen. En fin anfall gav friläge för Aliue Jagne. Dick Last kom dock bra ut och räddade. ÖIS skapade sin första målchans i den 17:e minuten. Trots att man spelade bra under den första halvleken så valde Väsbys tränare att göra två offensiva byten. I den andra halvleken så tog Väsby över matchen, och började skapa chanser. Efter en timme spel så kom matchen första mål, och det var Martin Kayongo-Mutumba som gjorde den. Bara nio minuter efter det så avgjorde Väsby matchen genom Mikael Thorstensson som gjorde 2-0. I den 74:e minuten lyckades Örgryte reducera men närmare än så kom man inte i den här matchen. ÖIS tappade poäng i toppstriden, och Väsby tog viktiga poäng i bottenstriden.

J-Södra tog emot Ängelholm på hemmaplan. Ängelholm hade fyra spelare borta som var avstängda av disciplinera skäl. Den första halvleken var jämn spelmässig, men det var bortalaget som tog ledningen i matchen. I den 39:e minuten hittade Jonas Lindh fram till David Bennhage som satte dit bollen. Fyra minuter i den andra halvleken så ökade ÄFF på till 2-0, och det genom Jonas Nilsson. Med tio minuter kvar av matchen så fastställde Emil Samuelsson slutresultatet. Ängelholm som var tre poäng före J-Södra drog ifrån i tabellen.

Andra överraskningen i den här omgången kom i matchen mellan Qviding och topplaget Mjällby. Matchen bjöd på mycket kamp, och det framförallt på mitten. Qviding var det bättre laget, och Mjällby hade svårt att få igång något eget spel. Laget hade bara två avslut på mål under hela matchen. En av avsluten tog dock i ribban. I den 58:e minuten slog David Björkeryd en lång passning som hittade fram till Josef Karlsson. Karlsson i sin tur gjorde inga misstag utan satte bollen i mål. Efter målet så tappade Qviding lite av sitt spel, men MAIF fick en man utvisad i den 75:e minuten. Efter det så kunde hemmalaget ganska enkelt kontrollera matchen. I och med förlusten så tappade MAIF poäng i toppstriden. Laget ligger dock bara tre poäng efter ledande Assyriska.

Det var två pressade lag som Studenternas. Hemmalaget Sirius hade två poäng mer än motståndarna LB 07. Hemmalaget startade matchen piggt och var klart det bättre laget under den första halvleken. Laget hade två bollar i mål, men båda dömdes något tveksamt för offside. Den första halvleken slutade mållöst. Tio minuter in i den andra så byttes Daniel Hoch in. Han slog till i den 67:e minuten och gav Sirius ledningen i matchen. Den här gången blev målet godkänt. Efter målet så började hemmalaget rulla boll, och Pierre Gallo hade ett jätte läge att öka på till 2-0, men hans friläge räddades av Patrik Eklund i målet. I anfallet efter så kvitterade bortalaget genom Ken Hansson. Efter det så stod matchen och vägde. Båda lagen skapade ett par halvchanser, men dem riktigt heta chanserna saknades. Fem minuter från slutet kom LB igenom på högerkanten. Daniel Sliper slog ett inlägg som en omarkerad Chris Loftus nickade i mål. Sirius kunde inte resa sig efter det, och seger gick till Malmö laget. I och med seger tog LB 07 klivet förbi Sirius.

Topplaget Häcken tog emot överraskningen Falkenberg på hemmaplan. Falkenberg hade inför den här matchen inte vunnit mot Häcken på tretton försök. Häcken började matchen bra och redan i den första anfallet var Paulinho nära att göra mål, men hans nick räddades av målvakten. Daniel Larsson hade under första fem minuterna två skott på mål, men målen lyste med sin frånvaro. I den 15:e minuten var det återigen nära att hemmalaget tog ledningen, men trots öppet mål lyckades man inte få in bollen. Falkenberg skapade nästan ingenting framåt under den första halvleken. Den första halvleken slutade mållöst. I den 60:e minuten så kom Daniel Larsson helt fri med FFF-s målvakt. Stojan Lukic gjorde en kanon räddning och räddade sitt lag den gången. Sex minuter efter det så kom matchens första mål, och det var bortalaget som gjorde den. Joel Johansson fintade bort sin bevakare och med ett distinkt avslut gav han Falkenberg ledningen i matchen. Det var Johanssons nionde mål för säsongen. Efter det så jagade Häcken en kvittering, men allt för många långa bollar gjorde att Falkenberg kunde enkelt försvara sig. Efter tretton matcher utan seger mot Häcken, så bröt Falkenberg den sviten. Laget tog tre viktiga poäng, och är nu mera bara fyra poäng efter Assyriska och Häcken.

Åtvidaberg tog sin andra raka seger när man på bortaplan besegrade Brommapojkarna. Den första halvleken bjöd på få målchanser. Närmast mål var BP som hade en nick i stolpen i slutminuterna av den första halvleken. I den andra halvleken så tog Åtvidaberg över matchen. Matchens ända mål kom i den 52:e minuten, och det var Ricardo Santos som frälste Åtvidaberg den gången. Åtvid och Santos hade sedan ett jätte läge att sätta spiken i kistan, men Santos friläge räddades av BP-s målvakt. BP var aldrig riktigt nära ett kvitteringsmål, utan Åtvidaberg kunde ganska enkelt hålla undan. I och med att fyra av topplagen tappade poäng så är nu även Åtvidaberg med i toppstriden. Man kan säga att laget har fått ett gratis biljett.

Degerfors hade tre poäng till godo till Enköping inför dagens match lagen emellan. Enköping saknade sju man inför den här matchen. Trots det så startade man matchen bra, och skapade en del halvchanser. I den 23: minuten tog man även ledningen i matchen, och det genom Emil Oremo. I den andra halvleken så tog Degerfors över matchen, och i den 59:e minuten kvitterade Shpetim Hassani för gästerna. Tre minuter senare gjorde Jesper Blomqvist comeback. I och med hans inhopp så började hemmalaget satsa allt mer framåt. Laget hade en del hörnor, men lyckades dock inte avgöra matchen. Det blev delad pott på Enavallen, och det som pratades mest om efter matchen var Blomqvist inhopp.

Den trettonde omgången bjöd på tre hemmasegrar. Bortalagen vann fyra matcher. Hemmalagen gjorde 9- mål, och det gjordes sammanlagt 18-mål. Trettonde omgången sågs av 9854 personer. Publiksnittet var 1198 personer.