Topplagen vann i 14:e omgången

Här nedan kan ni läsa om hur det gick till i alla matcher som spelades i den fjortonde omgången.

14:e omgången var topplagens omgång. Alla topplagen tog full pott, och det är fortsatt ovisst i toppen. Sammanfattning från alla matchen hittar ni här under.

Den fjortonde omgången inleddes med matchen Åtvidaberg och Väsby. Båda lagen bjöd på fin fotboll under den första halvleken. Publiken fick se två spelande lag, som föredrog att spela sig ur dem svåra lägen istället för att bara slå ifrån sig. Redan efter fem minuter så var hemmalaget nära att ta ledningen i matchen. Haris Radetinac spelade in bollen till Ricardo Santos som inte fick till det i avslutet. Åtvidaberg var det laget som förde första 20-minnuterna. I den 17 minuten bjöd laget på ett stålande anfall. Bollen gick som på ett snöre mellan Radetinac och Santos. Den sistnämnde spelade fram Mats Haglund som lyckades att missa friläget. Rättare sagt Haglund fick aldrig någon träff på bollen. Efter det så jämnade Väsby ut spelet någon. Laget hade bland annat ett stolpträff. Mitt i Väsbys press så stack Åtvidaberg upp i en kontring. Santos slet sig förbi sina övervakare, och kom fri med målvakten. Santos valde att runda målvakten och sedan slog han bollen in i öppet mål. I den andra halvleken så blev hemmalaget försiktiga i sitt spel, och Väsby tog över matchen. Laget skapade många fina chanser, och i den 52:a minuten kvitterade Väsby. En omarkerad Mikael Thorstensson kunde enkelt nicka in bollen bakom Henrik Gustavsson. Åtvidaberg skapade inga farligheter i den andra halvleken, och det var bortalaget som var närmast en seger. Matchen slutade dock 1-1, och det var nog trots allt rättvist.

I bottenstriden tog LB 07 emot J-Södra. LB hade tre poäng mer inför matchen. Det var J-Södra som hade det mesta av spelet under den första halvleken. Trots det så var det hemmalaget som tog ledningen. Efter en rörig situation så täckte en J-Södra spelare skottet med handen och domaren blåste för straff. Erol Bekir satte bollen till höger om målvakten. Direkt i inledningen i den andra halvleken kvitterade J-Södra. Jesper Ritheim fick en fullträff från 20-meter och Patrik Eklund var chanslös i LB-målet. Efter kvittringen så jagade LB 07 ett ledningsmål, men mitt i pressen kontrade Södra. Tomas Backman kom fri med målvakten, och kunde sätta bollen i mål. Det målet blev även seger målet, och tre viktiga poäng gick till Jönköpings laget.

Landskrona tog emot Häcken i omgångens toppmöte. BoIS hade inför den här matchen haft två raka matcher utan seger. Man saknade en del spelare i matchen mot Häcken. Häcken hade inför matchen tre poäng fler än BoIS och kunde vid en seger dra ifrån BoIS. Det var också häcken som var det bättre laget i den här matchen. BoIS tränare var mycket kritisk efter matchen, och tyckte att hans lag blev utspelade. Häcken skapade en del chanser redan i inledningen av matchen, men ledningsmålet kom i den 24:e minuten. Målet kom efter en hörna och det var Söderberg som nickade in ledningsmålet. Häcken ledde helt rättvist efter den första halvleken, och laget var nära att öka på i inledningen av den andra halvleken. Sju minuter in i den andra halvleken kom då 2-0 målet, och den här gången var det Paulinho som blev målskytt. Häcken tog en rättvis seger, och drog ifrån BoIS i tabellen. Laget delar serieledning med Assyriska.

Assyriska som i sin tur hade bortmatch mot Ängelholm. Assyriska började matchen bra, och hade det mesta av spelet under första halva av den första halvleken. I den 19:e minuten tog Assyriska ledningen genom Martin Åslund. Efter målet så tog sig hemmalaget in i matchen. Ängelholm hade dock svårt att skapa några riktigt farliga chanser. Laget spelade mest med långa bollar, och Assyriska försvarade sig bra. I den andra halvleken så jagade hemmalaget en kvittering. Det öppnade ytor för spelskickliga Assyriska. Med nio minuter kvar av matchen kommer Assyriskas nästa mål. Eddie Mousso slog ett fint inlägg som nickades i mål av Marcos Ferreira. Hemmalaget reducerade strax efter, men det var Assyriska som tog tre poäng.

Degerfors och Brommapojkarna bjöd inte publiken på några mål, men chanser saknades inte. Publiken fick se ett bra match, där hemmalaget Degefors skapade dem farligaste och dem flesta chanserna. Det som saknades var som sagt målen.

Falkenberg är ett lag som har överraskad positivt i årets serie. I den här omgången hade laget chansen att haka på toppstriden. Det var Qviding som stod för motståndet. Redan i den 5:e minuten så var Falkenberg nära att ta ledningen på hemmaplan. Joel Johansson utnyttjade tveksamheter hos Qvidings målvakt. Trots öppet mål så lyckades inte Johansson sätta dit bollen, utan sköt över. Det var ett öppet första halvlek som publiken fick se. Båda lagen skapade en del chanser, men målet kom i den andra halvleken. I den 72:a minuten fick Falkenberg en hörna, och mittbacken Markus Thorbjörnsson nådde högst. På övertid fixade sedan Joel Johansson en straff, och Björn Karlsson fastställde slutresultatet. I och med seger så ligger Falkenberg fyra poäng efter Häcken och Assyriska.

Det var två pressade lag som möttes på Strandvallen. Hemmalaget Mjällby var tvungna att vinna för att inte tappa viktiga poäng i toppstriden. Enköping i sin tur jagade viktiga poäng i bottenstriden. Det började illa för ESK som hamnade i underläge redan efter fem minuters spel. Daniel Nilsson fick en bra träff på en frispark. Den första halvleken var chansfattig, och ingen av lagen övertygade spelmässigt. Inledning av den andra började som den första slutade. Ingen av lagen ville ha boll, och ingen av lagen ville anfalla. I den 57:e minuten gjorde Jesper Blomqvist sitt andra inhopp i Enköping. Trots hans inhopp, så förändrades inte ESK-s spel. I den 66:e minuten passade en ESK-spelare tillbaka bollen till målvakten, och MAIF fick indirektfrispark. Marcus Ekenberg petade bollen till Robin Cederberg som hittade ett håll i ESK-s mur. Med nitton minuter kvar av matchen så fastställde Adam Berner slutresultatet. MAIF vann matchen utan att övertyga, och ESK har en tung väg att vandra om laget ska hålla sig kvar i Superettan.

Örgryte tog en snabb revansch för lagets förslut i den förra omgången. Laget mötte nästjumbon Sirius på hemmaplan. Det var Pavel Zavadil som låg bakom ÖIS seger. Han var mannen bakom alla ÖIS-s mål. I den 33:e minuten slog han en frispark som nådde fram till Anders Prytz, och 1-0 var ett faktum . Prytz var med Zavadil en av de tongivande spelarna i Örgryte. ÖIS var klart det bättre laget. I den 44:e minuten växelspelade Zavadil och Prytz på kanten. Prytz slog sedan ett inlägg som Christian Lundström satte i mål. Fem in i den andra halvleken så var det dags igen. Zavadil slog en hörna, och bollen kom till Prytz som i sin tur lyfte in bollen mot Dennis Jonsson som nickade in 3-0. Efter det så slappnade hemmalaget av något, och Sirius tog sig in i matchen. Efter slarv i ÖIS försvaret så reducerade Marcus Palmqvist för Sirius. Seger var dock ohotad, och i den 84:e minuten passade återigen Zavadil fram till ett mål. Den här gången spelade han fram bollen till Alexander Mellqvist som tryckte in 4-1. I och med seger så behåller ÖIS sin position i toppen. Laget är två poäng efter Häcken och Assyriska.

Den fjortonde omgången bjöd på tre hemmasegrar. Bortalagen vann tre matcher. En match slutade mållöst. Hemmalagen gjorde 12- mål, och det gjordes sammanlagt 20-mål. Trettonde omgången sågs av 12399 personer. Två matcher hade mindre än 1000 poersoner på plats. Minst publik var i matchen mellan LB 07 och J-Södra. Mest publik 2516 var i matchen mellan Landskrona och Häcken. Publiksnittet var 1549 personer.