Fans i Fokus: Nyförvärv ska ta BoIS till Allsvenskan

Fans i Fokus: Nyförvärv ska ta BoIS till Allsvenskan

Fans i Fokus fortsätter söderut till Skånekusten för en intervju med Landskrona-supportern Micke Persson, som hyllar nya tränaren Anders Linderoth och tror att värvningar ska ta BoIS tillbaka till Allsvenskan.
- Vårt nya fotbollsutskott har riktigt bra koll på vad som behöver och ska värvas, menar Micke.

Micke, hur hamnade du på SvenskaFans och vilka arbetsuppgifter har du för BOISARE? - Sommaren 2003 hittade jag via tips från kompisar in till svenskafans.com och BoISare, där jag varit flitig forumdeltagare sedan dess. Det fattades och efterlystes redaktörer på BoISare men samtidigt har jag haft min blogg ett par år som kanal för mina skriverier runt åsikter jag har om BoIS i allmänhet, och det som händer i klubben. Men en av redaktörerna, Petter Westberg, får väl sägas "värvade" mig inför denna säsongen, efter mycket tjatande. Ärligt talat tycker jag det är lite fel att utföra arbete som någon annan tjänar pengar på (ägarna av svenskafans.com genom reklamplatser) men lovade åtminstone Petter att prova på det året ut och sedan utvärdera själv. Mina arbetsuppgifter är främst att skriva lite om matcherna i efterhand, samt fixa lite artiklar och krönikor.

Vad tycker du om Landskronas insats i Superettan hittills under säsongen?
- Över förväntan, både inledningsvis när vi vann en massa såväl som efter cupmatchen mot AIK i Gävle som var en slags brytpunkt varefter det började hacka i maskineriet, främst p.g.a. skador i en tunn trupp. Men Anders Linderoth är enligt mig Superettans största värvning och han ska ha all credit för att han utför mirakel med de spelare han har att tillgå, så därför ligger vi bara 6p från förstaplatsen i tabellen. Nu har vi haft ett tvåveckorsuppehåll och ett par spelare har kommit tillbaka från skadefrånvaro samtidigt som vi kanske får se ett eller två nyförvärv till truppen också - då har vi ett ganska bra utgångsläge inför höst-halvan av serien. BoIS är av tradition alltid starkare på hösten, av någon anledning - så vi hoppas det blir så i år också.

Ni har en av seriens mest rutinerade tränare i Anders Linderoth, på vilket sätt anser du att det påverkar laget?
- Utöver det jag kom in på i föregående fråga så har Linderoth en V12-motor i sig som kan ryta till ordentligt. Under de två föregående åren när vi hade Patrik "Pude" Johansson som huvudtränare var det för många spelare som käkade upp tränaren då Pude har en hel del kompetens men är på tok för mycket kompis med spelarna. Mig veterligen har ingen av de nuvarande spelarna lyckats testa Linderoths gränser framgångsrikt, men försök har gjorts. Denna hårdhet i ledarstil, kombinerat med en stor fotbollskompetens och Linderoths kanske största styrka; Klarsyntheten, gör att vi har en tränare vars startelvor sällan kan ifrågasättas. Truppen saknar dock några ledarfigurer med vinnarskallar, därför skiljer sig träningsspelet från matchspelet fortfarande - men det är något som fotbollsutskottet jobbar hårt på i sitt värvningsscoutande.

Du skrev en bra krönika om Svenska Cupens upplägg och kom med förslag på hur man skulle kunna förbättra cupen men om vi ska se till det sportsliga, vad tror du om eran åttondel mot Sundsvall?
- I svarande stund är ju cupmatchen spelad. Mitt personliga önskemål var att lämna walk-over för att sätta ner foten lite. Då hade vi fått uppmärksamhet i media och journalisterna kunde kanske granskat SvFF:s arbete med cupen. I nämnda match krockade speldatum med seriematch mot Assyriska samtidigt som Sundsvall också hade någon krock. Alla fyra inblandade lag kom själva överrens om ändringar på speldatum, men då säger SvFF nej. Lagt kort ligger och cupdatumet skulle gälla, gjorde man klart. BoIS överklagade och fick ändå avslag. Sedan överklagade Sundsvall - och då gick det plötsligt att ändra på. Så att SvFF prioriterar allsvenska lag betydligt högre än övriga seriers lag i cupen står allt mer klart, och då tävlar man aldrig på lika villkor. Eftersom nu datumet trots allt flyttades till slut tycker jag BoIS gjorde helt rätt som ställde upp, men som skickade i princip sitt U21-lag till denna match. Med de skadeproblem som fanns och med toppmatch mot Assyriska, behövde serien verkligen prioriteras. Ändå förlorade vi bara med 0-1 med våra U21 mot ett ganska ordinarie allsvenskt A-lag. 

Jag kan tänka mig att målsättningen är att gå upp i år. Känns det som att laget med sina nuvarande spelare hade haft kapaciteten till att klara sig kvar i Allsvenskan?
- Målsättningen är nog mer att komma bland topp-5 från klubbens sida, även om det naturligtvis är önskvärt att nå en allsvensk uppflyttningsplats redan i år, men annars är det mer nästa år som gäller för den satsningen under Linderoths ledning. Dock är vår trupp i nuläget för tunn och vi har t.o.m fått flytta upp de mest lovande från både U-lag och J-lag för att få ihop ett lag till match. Den truppen håller sannolikt inte i allsvenskan som det ser ut just nu, men kan vi få in ett par bra nyförvärv under sommaren här kan det snabbt se annorlunda ut inför nästa år - en allsvensk plats innebär också ett antal garanterade miljoner till budgeten. Vårt nya fotbollsutskott har riktigt bra koll på vad som behöver och ska värvas (inför detta året kom Anders Linderoth, Linus Malmqvist, Johan Persson och Calle Genberg - fyra viktiga kuggar i BoIS) och med mer pengar till sitt förfogande har de nog redan nu bra koll på vilka spelare vi skulle förstärkt med inför nästa säsong. Sannolikt hade vi kunnat köpa in 3-4 spelare som går rakt in i elvan i så fall. Så summerat blir svaret "Troligtvis inte som det ser just nu, men med några nyförvärv kan det gå vägen".

När de 30 omgångarna är färdigspelade, vem tror du kommer ha varit den BOISare som presterat bäst under året?
- Johan Persson, starkt skuggad av Linus Malmqvist. Vår lilla terrier på mittfältet är livsviktig för oss, men även backlinjens starke man.

Och sist men inte minst, hur kommer det sig att du började följa Landskrona?
- Som född och uppvuxen Landskronit finns det naturligtvis bara ett lag, min morfar tog med mig som väldigt liten till IP under 70-talet. Sedan har man följt laget men oftast bara genom tidningarna då jag annars följde hockey och Formel-1 i stor utsträckning. Men när BoIS kom tillbaka till allsvenskan 2002 tyckte jag det var dags att följa laget på allvar och idag ägnar jag timmar varje dag åt att skriva och prata om BoIS. Jag må ha varit lite "otrogen" fotbollen förr.

---
Nästa vecka möter vi Victor Hjelmgren från Qviding-redaktionen.

Johan Gellermanlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-07-16 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans