Fortsatt spänning i Superettan

Här nedan kan ni läsa om hur det gick till i alla matcher som spelades i den femtonde omgången.

Femtonde omgången bjöd på seriefinal mellan Häcken och Assyriska. Brommapojkarna besegrade Mjällby, och Qviding körde över Landskrona. Markus Allbäck blev sjuk, och kunde inte spela när ÖIS spelade 0-0 på bortaplan. Åtvidaberg och Falkenberg tog inte chansen att haka på toppstriden. Efter att halva serien är färdigspelat så är det svårt att se hur det hela ska sluta. Assyriska och Häcken ser ut att stanna i toppen. ÖIS med Allbäck är en stark utmanare om första och andra platsen. Mjällby, Falkenberg, Åtvidaberg, Landskrona och Brommapojkarna är lag som är svårbedömda. Mjällby är fem poäng från toppen. BP och BoIS är sju poäng efter. Man kan säga att det är ovisst vilka lag som ska utmana de tre i toppen. En sak är säker alla kan slå alla. Det fick vi inte minst se i den här omgången.

Om toppstriden är spännande så är bottenstriden ännu mer oviss. Ängelholm som ligger på åttonde platsen har fyra poäng mer Sirius som ligger sist. Även här kan det vända snabbt. Jag tror att J-Södra kommer att få det tufft. Redan förra året så var man nära att åka ur. Frågan är även om Enköping kan mobilisera om. LB 07 är även dem en kandidat att åka ur. Laget har sparkat sin tränare, och frågan är den nya kan få laget att spela bättre. Den som lever få se…

Matchen mellan LB 07 och Ängelholm öppnade den femtonde omgången. LB 07 hade inför matchen vunnit bara tre matcher, och LB-s styrelsen valde att sparka tränaren. Samtidigt så förstärkte man truppen med Marcelo Sarvas. Det var dock Ängelholm som började matchen bäst, och efter slarv av hemmalaget tog man även ledningen i matchen. Målet kom i den 9:e minuten och gjordes av Patrik Larsson. Efter det så bakade ÄFF hem, och LB tog sig in i matchen. I den 17:e minuten kvitterade man helt rättvist, genom Erol Bekir. I den andra halvleken så hade båda lagen chanser att avgöra matchen, men några fler mål blev det inte.

Enköping tog på hemmaplan Falkenberg i en match som betydde mycket för båda lagen. ESK hade inte råd att tappa poäng i bottenstriden, och Falkenberg jagade en seger för att på allvar blanda sig i absoluta toppstriden. Rory Davies gav hemmalaget ledningen i den 12:e minuten. Falkenberg som öppnade matchen ganska svagt kvitterade sju minuter senare, och det genom Tobias Nilsson. Det var Nilssons första mål för säsongen. Andreas Eriksson i hemmalaget var mannen som låg bakom ESK-s två kommande mål. I den halvlekens sista minut passade han fram Niklas Klingberg som gav hemmalaget ledningen i matchen. I den 52:a minuten serverade Eriksson Jamal Mohamed som ökade på till 3-1. Bara tre minuter senare så reducerade FFF genom Tobias Nilsson. Efter det så jagade FFF även en kvittering, men med mycket tur kunde ESK hålla undan. I och med seger så lämnade ESK tillfälligt jumboplatsen.

Omgångens första skräll kom i matchen mellan Brommapojkarna och Mjällby. Mjällby som inför den här omgången låg tre poäng efter Assyriska och Häcken var ute efter en seger. Det började bra och laget tog ledningen i den 39:e minuten genom Marcus Ekenberg. Målet var dock inte rättvist då det var BP som skapade det mesta framåt. I halvlekens sista minut kunde dock hemmalaget kvittera. Sinan Ayranci gjorde sitt första mål för säsongen. Fyra minuter in i den andra halvleken gjorde samma man även 2-1 för BP. Det blev även slutresultat i den här matchen. BP gjorde sin bästa insats på hemmaplan för den här säsongen.

Åtvidaberg var ett av lagen som hade chansen att haka på toppstriden. Man mötte på bortaplan bottenlaget Sirius. Det var Åtvid som började matchen bäst, och under den första halvleken hade lagets mittfältare Kristian Bergström träffat både ribban och stolpen. Det var dock en annan mittfältare som gjorde Åtvidabergs första mål. Christoffer Karlsson fick drömträff från 20-25 meter, och bollen seglade upp i krysset. Efter målet så tappade Åtvidaberg spelet, och hemmalaget jämnade ut spel. Fyra minuter före paus lyckades hemmalaget kvittera. Det var en rörig situation där eventuell ÅFF-s mittback Erik Moberg var sist på bollen. Han pressades dock hårt av Antou Jallow, som var på väg att få bollen framför målet. I inledningen av den andra halvleken var hemmalaget nära att ta ledningen, men Jallows fina nick tog i ribban. Resten av halvleken bjöd inte på några jätte lägen. Båda lagen skapade halvchanser och matchen slutade 1-1. Sirius tog viktig poäng i bottenstriden, medan Åtvidaberg tappade i toppen.

För omgångens andra skräll svarade bottenlaget Qviding. Inför matchen mot Landskrona hade Qviding gjort 14-mål. Mot BoIS gjorde laget fem! mål, och förklaringen efter matchen var enkel. Qviding satte sina lägen. Redan efter den första halvleken så ledde Qviding med 2-0, och laget hade spelat ut BoIS. Tobias Sana gjorde 1-0 i den 27:e minuten, och fyra minuter ökade Mattias Gravem på till 2-0, efter framspelning av Sana. Det var Gravem och Sana som skapade det mesta för Qviding, som kunde ha lett med större siffror efter den första halvleken. Även i den andra halvleken så var det Qviding som var det bättre laget. I den 49:e minuten så gjorde Gravem sitt andra mål för dagen. Fyra minuter senare så passade han fram till Angelo Vega som satte 4-0. Hannes Stiller fastställde slutresultaten tolv minuter från slutet. I och med seger så fick Qviding lite andrum i bottenstriden, medan BoIS tappade på toppen. BoIS som inledde serien starkt måste börja vinna om man ska slåss i toppen. Det var lagets sjätte raka match utan seger.

Väsby tog tre mycket viktiga poäng mot Degerfors på hemmaplan. Det var dock gästerna som tog ledningen efter sex minuter spel. En misslyckad rensning från hemmalaget gav Christoffer Wiktorsson läget. Wiktorsson fick en drömträff, och bollen gick via stolpen i mål. Väsby hade sedan tre fyra bra lägen att kvittera, men den första halvleken bjöd bara på ett mål. I den andra halvleken så var det spel mot ett mål. Degerfors försvarade sin ledning och Väsby jagade kvittering. Den kom tio minuter in i den andra halvleken. Martin Kayongo-Matumba spelade fram Gabriel Petrovic som inte gjorde några misstag. Efter det så var det hemmalaget som jagade en seger mål. Väsby hade många lägen, men segermålet kom i den 68:e minuten och det genom Walid Atta. Efter det så kontrollerade Väsby matchen, och Degerfors orkade inte skapa några kvitteringschanser.

Örgryte hade chansen att gå upp på samma poäng som Assyriska och Häcken vid en seger på bortaplan mot J-Södra. Det var många som trodde att Markus Allbäck skulle göra comeback i ÖIS-trojan, men så blev det inte. Allbäck saknades p.g.a. sjukdom. ÖIS inledde matchen bra, och skapade visst tryck mot Södras mål, men anfallen tog slut vid Södras straffområdet. Den första halvleken bjöd inte på någon vidare underhållning. Även den andra halvleken var chansfattig, och det hela slutade mållöst. ÖIS är nu två poäng efter AFF och Häcken. Södra i sin tur är kvar i botten med 14-poäng.

Den femtonde omgången bjöd på fyra hemmasegrar. Bortalagen blev utan seger i den femtonde omgången. Hemmalagen gjorde 14- mål, och det gjordes sammanlagt 21-mål. Trettonde omgången sågs av 12399 personer. Häcken och Assyriska drog mest publik. Hela 4137 personer såg seriefinalen.