Assyriska vann seriefinalen, Allbäck gjorde comeback.

Sammanfattning av sextonde omgången i Superettan är här.

I den sextonde omgången av Superettan gjorde Marcus Allbäck comeback i Örgryte. Assyriska besegrade Häcken på hemmaplan i seriefinalen. Mjällby, Falkenberg och Åtvidaberg tog chansen och hakade på toppstriden.

Den sextonde omgången började med matchen Degerfors och Väsby Utd. Degerfors jagade revansch för förlusten på bortaplan. Laget hamnade dock i underläge efter nio minuter spel. Martin Mutumba gav gästerna ledningen i matchen. Degerfors skapade några bra kvitteringslägen i den första halvleken, men laget lyckades inte spräcka nollan. I den andra halvleken så blev uppförs backe ännu brantare för hemmalaget. I den 56:e minuten ökade Väsby på till 2-0 genom Admir Catovic. I den 70:e minuten gav Dejan Doslic hemmalaget nytt hopp då han reducerade. Nio minuter senare så släktes hoppet, då Väsby gjorde 3-1 genom Alieu Jagne. Tre minuter från slutet så fastställde Mikael Thorstensson slutresultatet 4-1. Det var Degerfors åttonde match utan seger.

Landskrona var även dem ute efter revansch för storförsluten på bortaplan (0-5) mot Qviding i förra omgången. Den första halvleken bjöd på slarvigt spel från båda lagen. Matchens första mål kom i den 36:e minuten och det efter en hörna. Det var gästernas Hennes Stiller som nickade in ledningsmålet för Qviding. Tio minuter in i den andra halvleken så kvitterade BoIS genom Fredrik Olsson. I den 69:e minuten fick Qviding en billig frispark, som i sin tur ledde fram till det avgörande målet. Ett skott/inlägg tog på en Qviding spelare och gick i mål. I och med ny seger så klev Qviding upp på säkrare mark i tabellen. Landskrona får nu svårt att fajtas om en Allsvenskplats.

Åtvidaberg hade chansen att haka på toppstriden vid en seger på hemmaplan mot bottenlaget Sirius. Det började illa för Åtvid. Sirius tog ledningen i matchen i den 6:e minuten. En snabbkontring gav Johan Petersson friläge, som han förvaltade på bästa möjliga sätt. Åtvidaberg tog sig dock in i matchen, och Ricardo Santos kvitterade lite turligt med åtta minuter kvar av den första halvleken. I den andra halvleken så var Åtvidaberg det bättre laget. Det var stundtals spel mot ett mål. I den 51:a minuten gjorde Oscar Möller sitt första mål för säsongen, och gav hemmalaget ledningen. Åtvidaberg som har haft det svårt att hålla ledningarna spelade bra, och kontrollerade resten av matchen. I och med seger så tog man in tre poäng på Häcken som ligger på en tredje plats.

Häcken förlorade seriefinalen mot Assyriska på bortaplan. Den första halvleken bjöd på avvaktande spel. Häcken spelade defensivt och Assyriska som hade mycket boll skapade inte något farligt framåt. Fem minuter in i den andra halvleken så spräckte Aziz Corr Nyang nollan när han gav hemmalaget ledningen. Jonas Henriksson kvitterade för Häcken i den 61:a minuten. Med kraft av hemmaplan så jagade Assyriska en seger. I den 71:a minuten spelade Göran Marklund fram Eddie Moussa som gav hemmalaget åter ledningen i matchen. Efter det så jagade Häcken en kvittering, men Assyriska höll undan. Det var en viktig seger för Assyriska som drog ifrån Häcken med tre poäng.

Mjällby tog emot Brommapojkarna på hemmaplan, och det var Mjällby som behövde vinna för att inte tappa i toppstriden. Matchens ända mål kom i den 62:a minuten och det var hemmalaget som genom Sasa Zimonjic tog en mycket viktigt seger. Mjällby ligger nu fyra poäng efter Assyriska.

Även Falkenberg tog en viktig seger och hakade på toppstriden. Laget lyckades vända matchen på hemmaplan mot Enköping. Enköping tog ledningen i den 54:e minuten genom Niklas Klingberg. Kristoffer Fagercrantz kvitterade för Falkenberg i den 72:a minuten. Men sju minuter kvar avgjorde Mikael Boman matchen. Falkenberg är fem poäng efter Assyriska.

Över 4000 personer tog sig till Valhalla för att se Marcus Allbäck göra comeback i Örgryte, som på hemmaplan tog emot J-Södra. Det tog 58-sekunder innan hemmalaget gjorde 1-0. Efter en hörna nickade Tommy von Brömsen in målet som skulle vara seger mål. Allbäck som hade varit sjuk gjorde en blek insats och byttes ut en bit in i andra halvleken. ÖIS kommer att bli farliga med Allbäck. Laget klev upp på en andra plats i och med segern.

Ängelholm tog på hemmaplan en viktig seger mot LB 07. I den 34:e minuten gjorde Marcus Holgersson 1-0 för hemmalaget. LB 07 lyckades kvittera tio minuter senare, och det genom Erol Bekir. I den andra halvleken så bjöd lagen på fyra mål. Patrik Åström gav Ängelholm ledningen i den 62:a minuten. Med tio minuter kvar gjorde Mattias Adelstam 3-1, och det såg ut som att matchen var över. LB 07 gav dock inte upp och reducerade sex minuter senare. På tre minuters stopptid kom avgörandet. Det var hemmalagets Emil Salomonsson som satte spiken i kistan. I och med seger så fick Ängelholm andrum i bottenstriden. Laget ligger nu sju poäng före Sirius som ligger sist.

Den sextonde omgången bjöd på hela sex hemmasegrar, och två bortasegrar. Hemmalagen gjorde 15- mål, och det gjordes sammanlagt hela 26-mål. Sextonde omgången sågs av 16829 personer. Örgryte och J-Södra drog mest publik. Hela 4060 personer ville se Allbäck spela i ÖIS trojan. Seriefinalen mellan Assyriska och Häcken lockade 3042 personer, och det var tredje bästa publik siffra i den sextonde omgången. Mjällbys match mot Brommapojkarna kom på andra plats.