Åtvidaberg och Örgryte vinnare i toppstriden

Den sjuttonde omgången bjöd på en del överraskningar. Topplagen tappade viktiga poäng i toppstriden. Åtvidaberg och Örgryte blev omgångens vinnare i toppstriden. Qviding och Väsby seglade ifrån botten. Fyra lag ligger på samma poäng i botten striden, och i toppen är fortsatt ovisst. Här nedan kan ni läsa om alla matcher som spelades i den sjuttonde omgången.

Första överraskningen kom i matchen mellan Ängelholm och Häcken. Ängelholm började matchen bäst, och var det bättre laget under den första halvleken. Man tog ledningen i den 28:e minuten. Antonio Rojas spelade fram Patrik Larsson som satte 1-0 för hemmalaget. I den andra halvleken så var det Häcken som tog över, och jagade en kvittering. Laget skapade en hel del chanser. Med sju minuter kvar så kom kvitteringen, och det genom debutanten Diego De Campos Souza. Häcken har nu tre raka matcher utan seger och laget har tappat viktiga poäng i toppstriden.

Assyriska hade chansen att dra ifrån i tabellen vid en seger på bortaplan mot Qviding. Assyriska började piggt och var nära att ta ledningen genom Azziz Corr Nyang i inledningen av den första halvleken, men Qvidings målvakt räddade. Assyriska var klart bättre i inledningen av matchen, och stundtals var det spel mot ett mål. När det flesta väntade på ett mål för Assyriska, så var det hemmalaget som tog ledningen i matchen. Efter en snabb omställning så kom Mattias Gravem fri, och efter två skott fick han till slut in bollen i mål. Tre minuter senare så svarade Assyriska för dåligt försvarsspel, och det utnyttjade Hannes Stiller på bästa sätt. I inledningen av den andra halvleken blev Assyriskas Azziz Corr Nyang utvisad. Efter det så jagade Assyriska en reducering, och den kom i den 83:e minuten. Göran Marklund blev målskytt. Reduceringen kom dock försent, och Assyriska tappade liksom Häcken viktiga poäng i toppstriden.

I och med att Häcken och Assyriska tappade poäng så öppnade det för Falkenberg som hade chansen att närma sig. Falkenberg hade bortamatch mot Brommapojkarna. Det var dock Brommapojkarna som var lite bättre under hela matchen. Laget tog även ledningen i den 37:e minuten genom Erik Pifalk. Med två minuter kvar av den första halvleken så kvitterade Joel Johansson för Falkenberg. I den andra halvleken så avgjorde Pifalk matchen med sitt andra mål för dagen. Falkenberg tog inte chansen, och laget ligger fortfarande fem poäng efter toppen. Brommapojkarna i sin tur är sju poäng efter Assyriska, och laget kan helt klart blanda sig i toppstriden.

Enköping jagade viktiga poäng i botten striden på hemmaplan mot Landskrona. BoIS som hade inför den här matchen fem raka utan seger började bra. Laget skapade en del chanser under den första halvleken, men skärpan i avsluten saknades. Den första halvleken slutade mållöst. Direkt i den andra så tog BoIS ledningen och det genom Mikael Dahlgren, som avslutade ett fint anfall från BoIS sida. Tio minuter efter ledningsmålet så fick BoIS en man utvisad. Trots en man mer hade hemmalaget svårt att ta sig in i matchen. Istället så var det BoIS som var nära att öka på sin ledning, genom Per Cederqvist. Cederqvist träffade stolpen efter en frispark. I matchens sista minut blev Mikael Dahlgren fälld i straffområdet, och BoIS fick straff. Dahlgren tog själv hand om straffen och satte den säkert bakom EKS-s målvakt. Efter fem matcher utan seger så tog BoIS en välbehövlig seger.

Inför bara 316 personer tog Väsby emot Mjällby på hemmaplan. Mjällby hade chansen att gå om Häcken vid en seger. Nyförvärvet Niklas Skoog skapade första läget för Mjällby, men hans skott gick utanför. Efter det så var det hemmalaget som tog över matchen. I den 29:e minuten kom matchens första mål. Gabriel Petrovic slog in en frispark. Efter det så skapade MAIF lite tryck, men lyckades inte göra mål. Fem minuter in i den andra halvleken fick Marcus Ekenberg gyllene läge att kvittera. Han fick ett friläge, men avslutet gick strax utanför. Mjällby skapade sedan få chanser, och på stopptid så kom avgörandet i matchen. Fredrik Holster spelade fram Obi Etie som satte 2-0. Minuten efter så fastställde Alleu Jagne slutresultatet 3-0 för hemmalaget. Mjällby liksom andra topplagen tappade viktiga poäng i toppstriden.

Örgryte hade chansen att gå upp på en andra plats vid en seger på bortaplan mot LB 07. LB 07 var i sin tur på jakt efter viktiga poäng i bottenstriden. Första halvtimme bjöd inte på något vidare bra spel, och det berodde mest på det dåliga underlaget. I den 30:e minuten föll Marcus Allbäck, efter en närkamp. Domaren blåste för straff utan att tveka. Pavel Zavadil satte den efterföljande straffen säkert i mål. I den 73:e minuten så gjorde Allbäck sitt första mål för ÖIS när han ökade på till 2-0. Hemmalaget replikerade nästan omgående. Marco De Silva reducerade bara två minuter efter Allbäcks mål. Med sju minuter kvar av matchen så kvitterade LB 07 genom Marcelo Sarvas. Det blev dock inga poäng för LB 07. På tre minuters stopptid avgjorde Alexander Mellqvist matchen. I och med segern så gick Örgryte upp på en andra plats.

Ett annat lag som hade chansen att på allvar blanda sig i toppstriden var Åtvidaberg. Åtvidaberg hade bortamatch mot J-Södra. Åtvidaberg fick en bra start i matchen. I den 9:e minuten var Ricardo Santos på väg igenom, men han hölls i trojan av Erik Skördåker. Domaren blåste för frispark och visade ut Skördåker. Den efterföljande frisparken slogs i mål av Kristian Bergström. Hemmalaget kom dock tillbaka. I den 17:e minuten slog Andreas Nilsson en fin frispark, som Tomas Backman nickade i mål. Den första halvleken såg ut att sluta oavgjort, men i sista minuten tog sig Haris Radetinac in i straffområdet. Han fälldes sedan och Åtvidaberg fick straff. Ricardo Santos slog säkert straffen i mål. Den andra halvleken bjöd inte på några mål. Det skapades få målchanser, men det blev Åtvidaberg som vann matchen och hakade ordenligt på toppstriden.

I bottenstriden så möttes Sirius och Degerfors. Båda lagen var i stort poängbehov. Sirius var det laget som skapade flest chanser, men några mål blev det inte i den här matchen. Degerfors har två poäng mer än Sirius.

Den sjuttonde omgången bjöd på tre hemmasegrar, och lika många bortasegrar. Hemmalagen gjorde 11- mål, och det gjordes sammanlagt 21-mål. Sextonde omgången sågs av bara 6935 personer. Sirius och Degerfors drog mest publik. Där var det 1733 på plats Minst publik var på matchen mellan Väsby och Mjällby. Där var det bara 316 personer på plats. Bara tre matcher hade över 1000 personer.