Sex lag kan vinna Superettan

ÖIS, Assyriska i topp. Häcken tappade sin tredjeplats till Åtvidaberg. Mjällby och Falkenberg tog sista chansen. Allt om 18:e omgången hittar ni här.

Den 18:e omgången bjöd inte på några stora överraskningar. Häcken tappade viktiga poäng i toppstriden, och Åtvidaberg klev upp på en kvalplats efter seger på hemmaplan mot LB 07. Örgryte var illa ute i sin match, men fixade en seger i slutminuterna. Samma gällde för Assyriska som tappade tvåmålsledning mot Enköping. AFF avgjorde dock matchen i sin fördel i sista spelminuten. Mellan ettan och tvåan skiljer bara en poäng. Åtvidaberg som ligger nu på en tredje plats ligger Fyra poäng efter Örgryte som leder serien. Häcken och Mjällby är fem poäng efter ettan, och Falkenberg har sex poäng upp till ÖIS. Det ser ut som att dessa lag kommer att göra upp om platserna 1-3. Här nedan hittar ni sammanfattningar från alla matcher som spelades i den 18:e omgången.

Matchen mellan Åtvidaberg och LB 07 öppnade den 18:e omgången. Det var en match mellan toppen och botten, och där med var båda lagen i behov av poäng. Åtvidaberg dominerade den första halvleken, och redan i den 1:a minuten gav Ricardo Santos hemmalaget ledningen. Åtvidaberg skapade en heldel chanser under den första halvleken, men LB-s målvakt Ola Svensson gjorde en stor match. Den första halvleken bjöd inte på flera mål. I inledningen av den andra så kom LB tillbaka in i matchen. Laget skapade ett par riktig bra lägen, och var nära en kvittering. Lage hade bland annat en ribbträff. Istället för 1-1 så kontrade Åtvidaberg genom Ricardo Santos som gjorde 2-0. Efter det så kontrollerade Åtvidaberg matchen, och tog tre viktiga poäng. I och med segern så övertog Åtvidaberg tredje platsen.

Häcken hade chansen att gå om Åtvidaberg i tabellen vid en seger på hemmaplan mot Qviding. Häcken var det bättre laget i den första halvleken, men laget hade svårt att komma till avslut. I inledningen i den andra halvleken spelade Paulinho fram Erik Friberg som elegant placerade in 1-0 för Häcken. Direkt efter så hade Häcken chansen att öka på till 2-0, men misslyckades med det. I samma minut fick Häcken en man utvisad. Utvisningen var mycket tveksam. Trots en man mindre så såg det ut som att Häcken skulle ta hem matchen, men i den 92:a minuten lyckades formstarka Qviding kvittera genom Tobias Sana. Häcken har nu två raka oavgjorda matcher, och laget har ingen seger på dem fyra senaste.

Väsby hade sju raka matcher utanförlust inför matchen på bortplan mot Falkenberg. Falkenberg jagade en seger för att ta sista tåget och haka på toppstriden. Det var Väsby som öppnade matchen bäst och skapade en hel del framåt. Hemmalaget hade svårt att få igång sitt spel under den första halvan. Den andra halvleken inleddes med avvaktande och stundtals dåligt spel från båda lagen. I den 67:e minuten kom matchens första mål och ända mål. Hemmalagets och Superettans skyttekung gjorde det igen. Joel Johansson gjorde målet som gav hemmalaget en viktig seger. Falkenberg ligger nu två poäng efter Åtvidaberg som ligger på en tredje plats.

Degerfors tog emot J-Södra på hemmaplan i en annan viktig match. Degerfors hade två poäng mer än Södra inför matchen. Degerfors var något bättre under den första halvleken, och skapade dem flesta chanerna. Pär Eriksson gav hemmalaget ledningen efter att han fick en drömträff. Med tre minuter kvar av den första halvleken så kvitterade Södra genom Erik Backlund. Södra fick sedan en drömstart på den andra halvleken. I den 51:a minuten så tog Södra ledningen genom Peter Klancar. Tommy Thelin ökade sedan på till 3-1 i den 63:e minuten. Med nio minuter kvar av matchen så reducerade Degerfors genom Mano Garcia Anderson. Efter det så jagade Degerfors en kvittering. I den 92:a minuten fick man in bollen, men målet blev bortdömd för offside. Södra gick förbi Degerfors i tabellen.

Serieledare Örgryte hade på papper en enkel match på hemmaplan mot Ängelholm. Örgryte hade pressen på sig att vinna, eftersom Assyriska spelade efter ÖIS. Det började illa för ÖIS. Laget hade svårt att få igång sitt spel, och i den 19:e minuten tog gästerna ledningen i matchen. Emil Salomonsson slet sig loss, och från dåligt vinkel sköt han in ettan för Ängelholm. Marcus Allbäck log bakom kvitteringen, när han spelade fram Boyd Mwila i den 32:a minuten. Med tolv minuter kvar av matchen slog Alexander Mellqvist till och ordnade en viktig seger för sitt Örgryte. ÖIS vann matchen utan att imponera, och laget satte press på Assyriska.

Även Assyriska hade på papper en ganska enkel match mot Enköping på hemmaplan. Assyriska fick en drömstart, och redan i den 3:e minuten tog man ledningen i matchen. Alessandro Silva Perriera var den som spräckte nollan. Enköping kom dock tillbaka och kvitterade genom Anders Lindberg. Med två minuter kvar av den första halvleken återtog hemmalaget ledningen efter mål av Göran Marklund. Nyförvärvet Stefan Batan ökade på till 3-1 i den 53:e minuten. Enköping gav inte upp, utan reducerade genom Anders Lindberg. Med tolv minuter kvar så kvitterade ESK, och Bruno Menezes svarade för målet. Hemmalaget jagade sedan en seger mål, och i den 90ea minuten kom den. Stormatchhjälte blev Mattias Gans som satte bollen i mål, efter passning från Batan. I och med segern så närmade sig Assyriska Örgryte i tabellen. Det skiljer bara en poäng mellan ettan och tvåan.

Mjällby hade chansen att haka på toppstriden vid en seger mot bottenlaget Sirius på hemmaplan. I den 7:e minuten tog hemmalaget ledningen genom Juan Robledo. Det skapades många fina lägen under den första halvleken, och Marcus Ekenberg träffade stolpen med fem minuter kvar av den första halvleken. Det var alltså hemmalaget som var närmast ett mål. Även i den andra halvleken skapade båda lagen lägen, men fler mål blev det inte.

Landskrona tog emot Brommapojkarna på hemmaplan i mittenmöte. Den första halvleken bjöd inte på någon vidare bra spel. Det skapades få målchanser, och det var främst gästernas Christer Youssef som oroande hemmalagets försvar. Med sex minuter kvar av den första halvleken så var det just Youssef som spräckte nollan. Efter en rörig situation fick han bollen och dundrade in 1-0 till BP. BP hade bra två avslut på mål under hela matchen. BoIS tog över matchen något i den andra halvleken. Det såg ut som att BP skulle åka hem med alla tre poäng, men BoIS kvitterade i matchens sista minut. Poängräddade för BoIS blev Amar Muharemovic.

Den 18:e omgången bjöd på fem hemmasegrar, och bara en bortaseger. Hemmalagen gjorde 14- mål, och det gjordes sammanlagt 23-mål. 18:e omgången sågs av bara 14625 personer. Assyriska och Enköping hade mest publik. Där var det 2737 på plats Minst publik var på matchen mellan Falkenberg och Väsby. Där var det 1014 personer på plats.