Frid och fröjd i den grönvita demokratin?

Innan semestrarna börjar och innan sommarvädret hittar hit (förhoppningsvis) så ska vi samlas inomhus. Så många som möjligt ska ta sig till Åsö Gymnasium imorgon den 9:e för det första "regelbundna" informationsmötet på två och halvt år.

Bristen på information från styrelse och ledning är ett kärt diskussionsämne bland oss bajare. Att man inför årsmöten lovar att allt ska bli bättre är mer regel än undantag och i år blev precis som vanligt. Den stora skillnaden är att vi i år lyckades rösta igenom en mycket välkommen motion som garanterade oss två informationsmöten per säsong, utöver ordinarie årsmöte.

Tidigare har vi bara blivit lovade informationsmöten men sen blivit utan då vissa föreningsrepresentanter tyck att det "inte finns något att informera om". Men nu har de alltså inget val, och imorgon torsdag är det så dags för det första mötet.

Vad kan man då tänkas prata om i denna skolaula en kväll i juni? Det är lätt att stirra sig blind på a-lagsverksamheten. Bristen på en riktigt vass målskytt, förlängningen av Mikkel Jensens kontrakt eller eventuella nyförvärv för att täcka upp luckan efter Petur är frågor som säkerligen många kommer att bära med sig till mötet. Men Hammarbys verksamhet är som bekant mer än bara a-laget.

Bortsett från veckan innan årsmötet då alla friskt debatterar olika styrelsekonstellationer och vem som ska avgå eller sitta kvar så ligger fokus av naturliga skäl under övriga delen av året på dem som ska vinna matcherna. Det fortlöpande styrelsearbetet får flyta på utan större uppmärksamhet. Trots det så händer det en hel del i styrelserummet värt att notera.

Låt oss börja från början. Efter en valkampanj med få motstycken i modern Hammarbyhistoria blev årsmötet i april relativt lugnt. "Nätverket" som utmanat valberedningens förslag fick med en ordinarie ledamot i styrelsen och nöjde sig med det. Deras representant var Pontus Rönn.

Problemet var bara att Pontus Rönn hade en del "bagage" med sig in i styrelsen. Rönn hade nämligen några månader tidigare som ungdomsledare lämnat Hammarby för BP varpå mer eller mindre hela det lag han tränade följde med. Detta uppskattades så klart inte av ungdomssektionens sportchef Greger Casselborg.

Nu valdes alltså Rönn in i styrelsen och blev rent formellt Casselborgs chef. Resultatet lät inte vänta på sig och i ordförande Strandbergs första "Ordförandesnack" kan man läsa att Casselborg sagt upp sig. Han ville helt enkelt inte arbeta under en styrelse innehållande Rönn.

För den som inte vet vem Casselborg är så är det han som ledde Hammarbys P84:or en gång i tiden. Ett av Sveriges mest framgångsrika pojklag någonsin, ett lag som bland annat innehöll Runström, Stoor och Benchenaa.

Nu för tiden leder Casselborg all verksamhet på ungdomssidan och är mycket uppskattad för det arbete han gör. Hans avgång hade på sikt varit en katastrof likt dubbla benbrott på Petur. Pontus Rönn insåg vad som var bäst för Bajen och steg åt sidan. Om hans avgång och det faktum att Casselborg ändrat sig kan man läsa om i "Ordförandesnack" nummer två.

Här måste man med facit i hand ifrågasätta "Nätverkets" val av kandidat till styrelsen. Att det skulle bli en konflikt med Rönn med tanke på hans bakgrund borde man ha kunnat lista ut. Om man nu ska få med en enda ordinarie representant i styrelsen, bör man då välja en som är utmanövrerad inom loppet av två veckor? I mina ögon känns detta som ett tecken på att det fanns brister i deras förslag och att man inte hade tänkt igenom det hela ordentligt.

Utöver denna lilla interna maktkamp rullade även den vid det här laget tröttsamma "fylle historien" vidare. För tredje gången gjorde den ökände styrelseledamoten ytterligare ett övertramp. Den här gången inför hemmamatchen mot Kalmar då han under ett antal timmar innan match kunde ses dricka på olika uteserveringar och restauranger runt om på Söder.

Den här gången fick dock resten av styrelsen nog och till Aftonbladet sa Strandberg kort därefter att personen ifråga stängts av från fortsatt styrelsearbete och nu skulle in i ett rehabiliteringsprogram.

Det här är intressant av flera olika anledningar:

- Dels har alltså styrelseledamoten "stängts av" trots att han själv skrivit på ett dokument som säger att han självmant ska avgå om en dylik händelse inträffade igen.

- Dels har vi alltså en styrelsemedlem som sitter med inte bara i förenings utan också i bolagsstyrelsen som alltså inte har rätt att utöva något inflytande. Hur fungerar detta rent praktiskt? Vem har tagit hans plats i bolagsstyrelsen? För man kan väl inte ha en person som ska representera ägarna i en bolagsstyrelse som inte har rätt att fatta beslut?

- Dels blev jag lite konfunderad över att Strandberg säger att "nu ska han börja på rehabilitering" med tanke på att Björn Ekblom inledde årsmötet med att säga att han redan gick i rehabiliteringsprogram, något som användes som ett argument för att han skulle få sitta kvar. Hur hänger detta ihop?

Om detta kan man inte läsa i något "Ordförandesnack".

Att den berörda styrelseledamoten nu får hjälp för sina problem är såklart positivt. Det är bra att Hammarby verkligen ställer upp och hjälper de medlemmar som behöver det.

Man måste dock kunna skilja på person och roll. Hammarby ska såklart hjälpa personen men i nuläget har han bränt sina skepp. Någon annan måste ta över hans roll, oavsett hur duktig han än är.

Det är bra att Hammarby som förening lärt sig av sina misstag. Tidigare har man inte på samma föredömliga sätt hjälpt medlemmar som fått problem med alkohol. 1975 fick vi ett tragiskt tydligt exempel på det. Björn Ekblom borde veta eftersom han satt med i "kamratföreningens" styrelse redan då.

Två personer i styrelsen är alltså borta. Den ena har avgått och den andre har "stängts av" vad nu det innebär. Istället har man tagit in ett nyförvärv - Anna Wallin.

Wallin ska stödja styrelsen i de ekonomiska frågorna något hon är mycket kvalificerad att göra eftersom hon både spelat fotboll i Hammarby och Djurgården. Detta kan man läsa om i det tredje och senaste "Ordförandesnacket".

När ska ni lära er? Det är oväsentligt om man bott på samma gata som Svenne Berka, kan jonglera till hundra eller varit back i ett damlag. Ska man stödja styrelsen i ekonomiska frågor är det väl rimligtvis mer intressant att pressentera vilken ekonomisk utbildning vederbörande har, vilken bakgrund man har inom affärslivet och inte hur vida man är före detta Djurgårdsspelare eller inte.

Vilken roll Wallin har skulle också kunna vara intressant att veta. Eftersom hon inte är vald av årsmötet antar jag att hon inte är styrelsemedlem utan endast någon form av rådgivare.

Något som blivit bättre sedan årsmötet är dock just de "Ordförandesnack" jag refererat till i texten. Tre stycken har det blivit hittills vilket inte är dåligt på två månader, speciellt inte om man jämför med hur det sett ut tidigare. Det är bara att hoppas att detta fortgår.

Vad jag däremot fortfarande letar efter är de styrelseprotokoll som man lovat att publicera. Samma sak gäller det "ordförandeforum" Strandberg inför mötet lovade att skapa för att ge medlemmar chansen att ställa frågor. Hittills har det lyst med sin frånvaro.

"Hammarby ska bli en mer öppen förening" lovade den blivande ordföranden inför årsmötet. Imorgon får han chansen att ytterligare ett steg i den riktningen.

Andreas "Andy" Olsson2005-06-08 12:30:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö