ÖIS och Assyriska drar ifrån

Sammanfattning från alla matcher, statistik och annat hittar ni här

Den 20:e omgången bjöd inte på några stora skrällar. Örgryte och Assyriska vann sina matcher och drar där med ifrån i toppen. Åtvidaberg fick nöja sig med en poäng mot Ängelholm på hemmaplan, och behåller sin tredje plats. Falkenberg, Mjällby, Brommapojkarna och Häcken ligger närmast en kvalplats.

Den 20:e omgången började med matchen Åtvidaberg och Ängelholm. Matchen spelades på ett regnigt Kopparvallen och det ställde till för båda lagen. Spelet i den första halvleken blev där med inte av någon vidare kvalité. Det skapades få målchanser under den första halvleken. Närmast mål var hemmalaget, när Daniel Hallingström nickade utanför i inledningen av halvleken. I den andra halvleken så tog gästerna ledningen i matchen. I den 52:a minuten kontrade man genom Björn Westerblad. Åtvidabergs backlinje kom på mellan hand, och Westerblad spelade bollen till Patrik Åström. Åström placerade sedan bollen förbi Åtvidabergs målvakt. Efter målet så började hemmalaget spela bra, och pressade tillbaka Ängelholm. I den 65:e minuten kom årets mål i Superettan. Hemmalagets Blaise Mbemba mötte bollen och klippte till direkt från 30-meter. Bollen seglade rakt upp i krysset och det var kvitterad. I slutet av matchen hade Åtvidaberg jätte läge att ta ledningen i matchen, men fyra skott från nära håll räddades på mållinjen. Matchen slutade 1-1, och Åtvidaberg tappade på topp duon.

Assyriska tog en viktig seger i sin match på hemmaplan mot Väsby. Assyriska inledde matchen nervöst, och laget hade svårt att hitta rätt i sitt spel. Trots det så var det Assyriska som skapade ett par bra lägen i den första halvleken. Väsby hade det desto svårare att komma till avslut. De flesta anfallsförsöken tog slut vid hemmalagets straffområde. Hemmalaget var klart det bättre lagt även i den andra halvleken, och i den 64:e minuten hittade Stefan Batan fram till Göran Marklund som gav hemmalaget ledningen i matchen. Det målet blev matchens ända, och Assyriska tog där med tre viktiga poäng i toppstriden.

Qviding tog emot bottenlaget Enköping på hemmaplan. Den första halvleken var spelmässigt jämn, men det var hemmalaget som gjorde halvlekens ända mål. I den 32:a minuten slog Tomas Eriksson ett fint inlägg, som Josef Karlsson nickade i mål. Tre minuter in i den andra halvleken så var rollerna ombytta när Qviding utökade sin ledning. Josef Karlsson spelade Eriksson som avancerade i ESK-s straffområdet, och chippade bollen över målvakten. Två minuter senare så reducerade Enköping. Mats Lundin svarade för en fin passning, fram till Niklas Klingberg som lite turligt fick in bollen. I den 55:e minuten kom nästa mål, och det var hemmalaget om gjorde den. Hannes Stiller sköt från kanten, och ESK-s målvakt släppte retur, som forcerades i mål av Angelo Vega. Fler mål blev det inte i den här matchen. I och med segern så tog Qviding ett skutt upp i tabellen och är nu mera ett mittenlag.

Degerfors hade en tuff match på hemmaplan. Man tog emot serieledande Örgryte, och båda lagen jagade viktiga poäng. ÖIS som i den förra omgången tappade 2-0 till 2-2 mot Åtvidaberg började matchen bäst. I den 25:e minuten så tog man ledningen genom Boyd Mwila. Fyra minuter senare så slog samma man till igen, och inte nog med det. I den 39:e minuten svarade Mwila för äkta hattrick. På mindre än en kvart gjorde Mwila tre mål, och matchen var vunnet för ÖIS del. Degerfors reducerade i 77:e minuten genom Shpetim Hassani. Och med seger återtog ÖIS ledningen i serien.

Falkenberg tog en ganska enkel seger på hemmaplan mot J-Södra, och hakade där med på topplagen. Joel Johansson var manen som låg bakom Falkenbergs seger. Han svarade för båda målen. Första kom i den 53:e minuten och den andra i 94:e minuten. J-Södra är kvar i botten, och laget tog inte chansen att närma sig LB 07.

LB 07 hade svårt bortamatch mot Mjällby. Förra gången lagen möttes så vann MAIF med hela 6-1. Matchen inleddes med två jätte lägen för gästerna, men Mattias Asper i hemmalagets mål gjorde två bra räddingar. Det var dock ända som gästerna skapade under den första halvleken. MAIF tog över matchen, och skapade en del framåt, men skärpan saknades i avsluten. Istället kunde gästerna ta ledningen i matchen i den 71:a minuten och det genom Henrik Ewald. Efter målet så tappade MAIF sitt övertag i matchen, och LB 07 kunde resa hem med alla tre poäng.

Häcken jagade på hemmaplan viktiga poäng i toppstriden mot Brommapojkarna. BP hade även dem chansen att närma sig kvalplatsen vid en seger. Häcken började matchen bäst och skapade redan i inledningen ett par bra lägen. Det blev dock gästerna som tog ledningen i matchen. I den 16:e minuten slog Miiko Albornoz till och gav BP ledningen. Häcken kom dock tillbaka och kvitterade genom Jonas Henriksson i den 28:e minuten. I den andra halvleken så var det BP som tog över matchen. I den 58:e minuten tog man ledningen på nytt, och den här gången var det Arash Talebinajed som gjorde målet. Efter det så kontrollerade BP matchen på ett bra sätt, och höll undan. I och med segern så är BP nu bara två poäng från en tredje plats.

I omgångens sista match tog Landskrona emot Sirius på hemmaplan. Den första halvleken bjöd inte å något vidare bra spel. I den andra var det hemmalaget som började bäst, och vaskade fram ett par halv chanser. Sirius som jagade viktiga poäng i botten striden var det laget som gjorde första målet. I den 79:e minuten så ställde man om snabbt, och Daniel Hoch spelade fram Johan Petersson som överlistade BoIS-målvakten. BoIS skapade en bra kvitterings chans, och det i slutet av matchen. Per Cederqvist nickade bollen i ribban. Sirius tog tre mycket viktiga poäng i botten striden, och BoIS tappar allt mer i tabellen.

Den 20:e omgången bjöd på tre hemmasegrar. Fyra matcher slutade med bortaseger. Hemmalagen gjorde 9- mål, och det gjordes sammanlagt 18-mål. 20:e omgången sågs av 11830 personer. Matchen mellan Landskrona och Sirius drog mest publik. Där var det 2384 personer på plats Minst publik var på matchen mellan Qviding och Enköping. Där var det 463 personer på plats. Tre matcher hade mindre än 1000 personer på läktarna. Tre matcher hade över 2000 personer.