Gästkrönika: Fotbollskultur
Det hettade till mellan MFF och TFF i gårdagens derby.

Gästkrönika: Fotbollskultur

Derbyt MFF-TFF föranleder en del funderingar om dagens supporterkultur. En del av de former som denna besvikelse tar sig. Alla uttryck som går ut på att grovt håna och förnedra varandra är förkastligt. Ordet ”hata” borde inte ha en plats överhuvudtaget.

Ibland får man ett intryck av att fotbollsspelet står som ett motiv för formliga ”krig” mellan supportergrupper där alla ordval är tillåtna. Ett starkt engagemang för sin klubb kan få former som bara är festliga, skapar stämning runt en arena och ger ett fint stöd till det egna laget. Men överdrifter leder till att andra grupper skräms bort och att fotbollsspelet solkas. Det måste finnas någon besinning i engagemanget. Behöver man ta dessa personer på allvar, är det inte bara en begränsad och omogen skara? Gårdagens Stockholmsderby visade att det behövs mycket mer arbete för att skapa en ren ram kring fotbollen. Här måste spelare och klubbar ta ett större ansvar.

Enligt nationalencyklopedin går ”spelet ut på att förpassa bollen i motståndarens mål. Det lag som vid matchens slut gjort flest mål vinner. Ojust spel bestraffas”. Så enkelt är det. En del MFF-supportrar dömer ut TFF som enbart ett lag som spelar destruktiv, brutal bunkerfotboll och som borde försvinna ur allsvenskan. Man får ju naturligtvis ha dessa åsikter men tonfall och överdrifter oroar. Några kommentarer är på sin plats.

Domaren Jonas Eriksson hade inte en av sina bästa kvällar men hans situation var inte helt lätt när professionella vuxna människor på plan inte kan uppföra sig. Ojustheter såsom fasthållningar och tröjdragningar skall bestraffas mer konsekvent. De fördärvar spelet och går främst ut över tekniska och snabba lirare som ger fotbollen dess tjusning. Slag och sparkar mot motståndare utanför det egentliga spelet skall föranleda omedelbar utvisning. I grova fall bör även polisanmälan ske. Jag kunde inte klart uppfatta alla enskilda situationer men ett facit av två varningar till vardera lagen samt 13 frisparkar för MFF och 11 för Trelleborg pekar ändå mot att ojustheterna var tämligen jämt fördelade.

Du kan gå trygg på Malmö stadion förkunnar MFF:s programblad. Detta gäller uppenbarligen inte domaren. Det var beklämmande och ovärdigt att se honom eskorteras ut av säkerhetsvakt! Förhoppningsvis var detta inte nödvändigt men bara tanken att det skulle kunna behövas skrämmer.

Så detta med Trelleborgs ”dödgrävarfotboll”. TFF hade en offensiv uppställning med de attackvilliga yttermittfältarna Sundin och Haynes och en verklig vilja att föra spelet och skapa måltillfällen. Under 1: a halvlek lyckades detta hyggligt. Men man klarade i längden inte av att stå emot Malmös tunga spel. Innermittfältet blev pressat och fick inte tillräcklig precision i de genomskärande passningarna vilket resulterade i att bollen förlorades alltför snabbt och att MFF fick ett markant spelövertag. TFF har under säsongen med rätta fått beröm för att man utvecklas och är på rätt väg med sitt spel. Det behövs emellertid mer tid och gärna också mer resurser. Hur hade Malmös spel sett ut om deras omsättning varit 20 miljoner i stället för 100 miljoner?

Fotboll är en underbar sport och det är stimulerande att träffa fotbollsvänner från olika miljöer och delar av landet. Det skapar en stor idrottsgemenskap. Skall vi kunna ha denna glädje även fortsättningsvis måste vi överlag visa större besinning. Vi måste bidra till att de ungdomar som idag växer in i fotbollsvärlden får en fin miljö och inte behöver möta en rad destruktiva beteenden.

Hans Welinder 2008-08-27 09:44:00
Author

Fler artiklar om Trelleborg