Allsvenskans bästa tränare
Nanne högst upp på vår lista

Allsvenskans bästa tränare

De har fotbollsvärldens kanske mest granskade och otacksamma jobb. Ena dagen är du hyllad, andra dagen blir du kallad fårskalle. Som tränare lever du med höga krav på dig och är ständigt utsatt för kritik. På SvenskaFans vill vi inte lista fårskallarna. Istället presenterar vi Allsvenskans för närvarande fem bästa tränare.

1. Nanne Bergstrand, Kalmar FF
Har tagit Kalmar från Superettan, två gånger om, och genom att kompensera klubbens lilla budget med att lägga stor vikt på organisation, kontinuitet och taktisk skicklighet gjort laget till Sveriges bästa i skrivande stund. En djupt tänkande tränare, men också en underskattad matchcoach, då han genom några byten eller omkastningar på positioner kan förändra en hel matchbild. I det närmsta gudsförklarad i Småland.

2. David Wilson, Ljungskile
Fostrad i Manchester United och finländsk mästare med FC Haka, men det är i lilla Ljungskile som David Wilson har hittat rätt. Allra först som spelare under den berömda Åshöjden-resan på 90-talet, nu ska han mot alla experters tips för första gången rädda Ljungskile kvar i Allsvenskan – som tränare. Hittills har han gjort ett fantastiskt arbete. Men sin engelska, rakryggade och ärliga tränarstil har han med minsta möjliga resurser lyckats få spelarna att lägga ner ett enormt arbete och dra åt samma håll. Tempramentsfull under matcher men ödmjuk vid sidan av.

3. Tony Gustavsson, Hammarby
Har med ett brinnande engagemang, stor seriositet och framför allt resultat på planen tystat kritikerna och lyckats övertyga såväl fans som spelare att han är rätt man att träna Hammarby. Ställer stora krav på sig själv och sina spelare, något som tyvärr fick honom att nästan gå in i väggen i fjol. Enda elittränaren som har akademisk utbildning som fotbollstränare. Dessutom bäst mediatränad av samtliga.

4. Magnus Haglund, Elfsborg
Har aldrig fått det riktiga erkännandet, trots att han gjort mittenlaget Elfsborg till ett av Allsvenskans mest framgångsrika på senare år. Framgångarna kom förvisso hand i hand med klubbens ökande satsning; hemvändarna Anders Svensson och Fredrik Berglund samt en handfull andra tunga nyförvärv. Nu försvinner flera namn efter säsongen och Haglund kommer sättas rejält på prov. Använder sig gärna av en 4-5-1-uppställning och har i år verkligen täppt till defensiven. Endast en europeisk cup-framgång saknas.

5. Magnus Pehrsson, GAIS
Allsvenskans senaste stjärnskott. Landslagsmässig mittfältare som spelare, men knäskadorna satte stopp. Blott 32 år gammal har han tränat Åtvidaberg, tagit upp Sirius till Superettan och ser nu ut att rädda GAIS kvar i Allsvenskan, trots ett flertal tunga spelarförluster. Har på en knapp säsong omvandlat GAIS från ett tjonga bollen-gäng till ett tämligen offensivt spelande lag. Ett tungt framtidsnamn inom svensk tränarelit.

Bubblare: Bo Nilsson, Helsingborg och Jan Andersson, Halmstad.

SvenskaFans.com // LSlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-08-29 11:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans