Presentation nr 13

om Dennis Lund.

 
  Han är Halm-stadkillen och ärkehal- mianen med 17 säsonger och 580 matcher i klubben som nu blir ”svikaren” som ska locka talangerna i stan att i stället välja den kungliga huvudstaden och – Hammarby.
  – Det sticker många i ögonen, skrattar Dennis Lundh. 
   Även efter den aktiva karriären har han stöttat sitt ISH och var i två olika omgångar ansvarig för klubbens ungdomsverksamhet.
  – Men av de två lagen som för fyra år sedan dels kvalade till juniorallsvenskan, dels spelade i P17 finns i dag bara en enda spelare kvar i klubben. Och av det utvecklingslaget som krossade allt motstånd 2006 finns ingen.
  – I stället plockar man in spelare utifrån och det är i alla fall inte mitt sätt att ta hand om egna ta anger på, säger Dennis, 54, som efter meningsskiljaktigheter lämnade föreningen i april i fjol.
  Därför var han inte sen att nappa när erbjudandet kom att ingå i Hammarbys nystartade scoutingstab.
  – Jag gillade konceptet, där har många klubbar mycket att lära eftersom det inte enbart handlar om fotbollen utan även utbildningen upptill, anser Lundh som alltid haft ett gott öga till Bajen.
  Speciellt efter 1–0-segern på Söderstadion i Halmias första bortamatch i allsvenskan 1979.
  – Ja, jag kommer ihåg att vi hade fått storstryk av Norrköping i hemmapremiären och åkte upp till Stockholm, där jag fick Mats Werner på min lott. Men det gick otroligt bra, vi vann med 1–0, Lasse Carlsson gjorde målet och jag kom med i veckans lag.
  Men att Dennis överhuvudtaget hamnade i Hammarbys talangnätverk kan han tacka sin massör på jobbet för...!
  – Min flickvän. Jag frågade helt enkelt om hon som är från Halmstad kände någon som hade bra koll på fotbollen där uppe och då blev svaret Dennis, förtydligar Håkan Norén
  Själv ingår Håkan, med förflutet i Mjällby, i den södra regionen där Jonas Andersson, en annan gammal Mjällbyspelare med tre säsonger bakom sig i Hammarby, är samordnare.   
- Vi är åtta talangscouter i nuläget som ska bli tolv och målet är att se 300 matcher om året, förklarar Håkan.
  Södra Sverige är också störst, men så har man också 68 000 licensierade spelare över 15 år att ha koll på.
  Enligt norska Rosenborgs modell håller Hammarby nu på att bygga upp en för Sverige unik scoutingverksamhet i hela Sverige, där även ett fotbollsgymnasium med en heltidsanställd juniortränare ingår.
  Landet är indelat i fyra delar, södra, mellersta och norra Sverige samt Stockholm med förutom Andersson Tommy Wisell (jodå, IFK Norrköpings gamle ordförande!), Roger Sandberg och Mikael Hellström som ansvariga, där sedan besluten om vilka som ska studeras närmare och eventuellt testas tas från Hammarbys högsta ledning.
  För Dennis del handlar det om att täcka in området från Göteborg i norr, Ljungby i öster och Helsingborg i söder.
  – Hittills har det väl blivit 20-talet matcher. Men sedan har ju jag också tipsare under mig för tanken är att vi inte ska gå omkring och smyga utan synas, påpekar Lundh.
  – Fast visst kan det vara tufft att komma i Hammarby-jacka till arenorna. Jag har också blivit utskälld av vissa personer som nog ser mig som en svikare, medger Dennis som var delaktig i Halmia-anfallaren Robert Carlssons provträning med Hammarby.
  Men Halmstads BK kan åtminstone känna sig lugnt vad gäller de egna spelare.
  – Ja, jag har klargjort för Hammarby att jag inte kommer att störa HBK och gå på deras talanger. För vi ska ha ett allsvenskt lag i Halmstad. Men utanför själva klubben i själva regionen är en annan sak – det är ju en fri marknad.
Kopierat från Hallandsposten 1/4 2008, text:Jan-Owe Wikström.


Lars-Gunnar Blom2008-09-08 23:45:00
Author

Fler artiklar om IS Halmia