Topplagens omgång

Här nedan kan ni läsa om hur det gick till i alla matcher som spelades i den 23:a omgången.

Den 23:e omgången bjöd på få överraskningar. Alla topplagen utom ÖIS vann sina matcher.
Här kan ni läsa om hur det gick i dem andra matcherna i den här omgången.

Redan förra veckan inleddes den 23:e omgången av Superettan. Ängel,holm tog emot Brommapojkarna på hemmaplan. Båda lagen var i behov av poäng. Det var dock hemmalaget som var hetast i den här viktiga matchen. Ängelholm skapade under hela matchen chanser, och frågan var bara när ett mål skulle komma. Det dröjde ända fram till stopptid. Klockan visade 92-minuter när nollan spräcktes. Det var efter en frispark som David Bennhage lyckades få bollen i mål. BP tappade där med viktiga poäng i toppstriden, men hemmalaget skapade sig rejält med utrymme ned till bottenlagen.

Sirius jagade revansch mot Qvidnig efter stor förlusten mot Häcken i omgången innan. Det var ett nervöst Sirius som inledde matchen, och laget har till en början svårt att få igång sitt spel. I den 31:a minuten tog man dock ledningen i matchen. Andreas Eriksson svarade för fint förarbete när han spelade fram Petter Österberg som satte iskallt 1-0 för Sirius. Bara två minuter senare så ökade hemmalaget på sin ledning. Återigen var det Eriksson som spelade fram. Den här gången hittade han Johan Petersson på kanten. Petersson fick sedan på ett kanon skott. Bollen gick i båge och upp i krysset. Svårspelade Qviding jagade sedan en reducering, men utan större lycka. Med nio minuter kvar av matchen så gjorde hemmalaget 3-0, och det genom Fredrik Olsson. Love Lindström fastställde slutresultatet i den 90:e minuten. Sirius tog där med tre viktiga poäng i bottenstriden. Laget tampas i första hand med LB07 och J-södra om att undvika ett kvalspel. Nu har laget sex poäng mer än LB, och åtta fler än Södra.

LB07 föll på hemmaplan mot Assyriska. Assyriska var klart det bättre laget i den här matchen. Man dominerade matchen, och LB 07 hade det svårt i det offensiva spelet. Assyriska tog välförtjänt ledningen i den 37:e minuten. Dennis Östlund skruvade elegant in ettan på en frispark. I den andra halvleken kunde och borde Assyriska avgjort den här matchen, men skärpan i avsluten saknades. LB 07 var aldrig riktigt nära att kvittera, och på fyra minuters stopptid kom bortalagets andra mål. Alessandro Silva Perreira slog ett perfekt inlägg, som Mattias Genc nickade in. I och med seger behåller Assyriska sin andra plats i tabellen. Laget har fyra poäng mer än Åtvidaberg som ligger trea. LB 07 missade chansen att kliva över sträcket.

Åtvidaberg var ett annat topplag som imponerade i den här omgången. Laget tog emot Falkenberg i en mycket viktig match. Åtvidaberg som förlorade med hela 1-5 mot MAIF i omgången innan trampade gasen i botten redan från avspark. Båda lagen saknade sina bästa målskyttar, och det var bortalaget som led mest av det. Åtvidaberg skapade massor av målchanser, men bollen ville inte in. Närmast mål i den första halvleken var Kristian Bergström som träffade ribban, med ett skott från 30-meter. I den andra halvleken fortsatte Åtvidaberg att dominera matchen. I den 68:e minuten tog man även ledningen. Jesper Arvidsson sköt från distans och bollen gick via målvakten in i mål. Knappa tio munter senare klev en annan försvarsspelare fram och gjorde 2-0. Johan Niklasson smekte in tvåan från 25-meter. Ett mycket snyggt mål. Det blev även slutresultatet. I och med seger gick Åtvidaberg upp på en tredje plats, medan Falkenberg tappade i toppstriden.

Även Häcken visade att de vill vara med och konkurera om platserna till Allsvenskan. Laget besegrade på bortaplan J-Södra. Häcken hade stort spelövertag i den första halvleken. Laget var vid ett par tillfällen mycket nära att ledningen. I den 31:a minuten så kom ledningsmålet. Jonas Henriksson slog ett fint inlägg, och på bortre stolpen dök Daniel Larsson upp och nickade in 1-0 för Häcken. Strax där efter var Paulinho mycket nära att öka på till 2-0, men hans skott gick i ribban och studsade nära mållinjen innan den rensades bort. I den andra halvleken så spelade Häcken på resultat. J-Södra tog över matchen, men trots bollinnehavet så hade man svårt att komma till avslut. I den 92:a minuten gjorde Daniel Larsson sitt andra mål för dagen, och punkterade matchen. Häcken ligger nu mera bara två poäng efter Åtvidaberg i tabellen, och J-Södra får det allt tuffare i bottenstriden.

Väsby tog emot Enköping på hemmaplan. Matchen spelades på ett genomdränkt plan, och spelet i den här matchen blev där med lidande. Det skapades få klara målchanser under den första halvleken. ESK hade litet spelövertag mot ett försiktigt Väsby. Hemmalaget tog dock över matchen i den andra halvleken. Väsby skapade en del heta målchanser, men ESK-s målvakt Djordje Pantic höll länge laget kvar i matchen. Med två minuter kvar av matchen kom första målet. Det blev rörigt framför EKS-s mål, och Daniel Johansson forcerade in bollen i mål. 31-en sekunder senare så kom även 2-0, och det genom Alieu Jagne. Jagne fick tag på bollen, och svarade för en mycket fin soloprestation innan han rullade in 2-0. I och med segern så klev Väsby upp på 32-poäng, medan ESK behåller sin sista plats i tabellen.

Örgryte tog emot BoIS på hemmaplan. ÖIS hade chansen att dra ifrån Assyriska och Åtvidaberg, medan BoIS jagade en seger för att ta det sista tåget som åkte mot toppstriden. Den första halvleken bjöd inte på något skönlir, utan det var mycket kamp, och chansfattigt halvlek. Även den andra halvleken inleddes avvaktande från båda lagen. I den 66:e minuten kom dock matchens första mål. Fredrik Olsson utnyttjade slarv av hemmalaget och dundrade in 1-0 för BoIS. ÖIS hade senast svårt att skapa chanser, och bästa kvitteringschans kom efter en bra slagen frispak. BoIS målvakt gjorde dock en fin räddning. Med sekunder kvar av matchen kom gästernas Mirza Jelecak fri, och iskallt satte slutresultatet. Det var ÖIS första förlust sedan den 30:e Juni. BoIS är nu sex poäng efter Åtvidaberg som ligger på en tredjeplats. Trots förlusten så behåller ÖIS sin första plats i tabellen. Laget har två poäng mer än Assyriska och sex mer än Åtvidaberg.
Matchen mellan Degerfors och Mjällby blev inställd.

Den 23:a omgången bjöd på fyra hemma och tre bortasegrar. Hemmalagen gjorde 9- mål, och det gjordes sammanlagt 15-mål. 23:e omgången sågs av 8034 personer. Matchen mellan ÖIS och Landskrona drog mest publik. Där var det 1918 personer på plats. Minst publik var på matchen mellan Väsby och Enköping. Där var det 351 personer på plats. Tre matcher hade mindre än 700 personer på läktarna. Fyra matcher hade över 1000 personer på plats.