Fans i Fokus: Djurgården siktar på att bli bäst i stan

Fans i Fokus: Djurgården siktar på att bli bäst i stan

Fans i Fokus reser norrut till Stockholm och möter Djurgårdssupportern och Forum 1891-skribenten Björn Johnson för en kort intervju. En dyster säsong som denna minns Björn tillbaka till guldåren i början på 2000-talet och hoppas på att en placering före AIK räddar lite av säsongen.
- Annars är den här säsongen bara att låsa in i en källare och låtsas som att den aldrig existerat.

1) Hur kom det sig att började hålla på Djurgården?
- Jag får svara med tidernas klyscha, jag är född djurgårdare. Sen växte jag upp i ett område där nästan bara Djurgården gällde och spelade såväl ishockey som innebandy i Djurgården. Min storebror var också ganska snabb med att lära mig vad AIK var för något.

2) Vilket är ditt bästa respektive sämsta DIF-minne?
- Av de tre SM-guld Djurgården tagit under 2000-talet måste jag svara 2003 Halmstad borta. Då var jag på plats, sprang in på planen, kramade Andreas Johansson, ryckte till mig gräs och målnät. Värsta är egentligen alla förluster mot AIK. Senaste förlusten 2006 (1-3) var riktigt jobbig. Jag kom hem med tårar i ögonen den kvällen.

3) Hur ser en typisk matchdag ut för dig? Hur laddar du upp för matchen?
- Det blir inte mycket gjort den dagen. Någon timme före avspark går jag till Londoner, möter upp vännerna, skakar hand och nickar med folk man känner igen. Så sitter man och snackar allt från vardagssnack till hur mycket Djurgården kommer torska med.

4) Vilken är den bästa respektive sämsta bortamatchen?
- Bästa måste ändå vara Norrköping och Parken. Det finns historia och rivalitet mellan lagen, resan till "Peking" är kort och arenan är helt okej. Sämsta finns det många kandidater till men jag får nog svara Trelleborg och "Tjongavallen". Minns bortaresan som var premiärmatchen 2004. Det blev 2-2 och kurvan vid stod på var som en mardröm. Kändes som man var en halv mil från planen samtidigt som man stod på en läktare som vara en centimeter över marken. Usch. 


Djurgården firar cupsegern 2005

5) Var brukar du sitta/stå på hemmamatcher?
- Nu skäms jag ju bort och får sitta på bekväma pressläktaren. Annars blir det ofta Sofia Stå. Men jag börjar tröttna lite på den. Jag vill sitta ner.

6) Järnkaminerna har ju länge ansetts vara bland de ledande i Sverige, men på sistone har både AIKs och Hammarbys fans rankats före (trots att det är dem som har stått för mest bråk och oreda på läktarna). Hur ser du på detta?
- Jag vet inte om de rankas så mycket högre egentligen? Men jag är väldigt missnöjd på hur stämningen varit i Djurgårdslägret på sistone. Alla kanske känner som jag att de hellre vill sitta ner? Haha. Skämt åsido går även klacken igenom en generationsväxling tror jag. Vi får ge det lite tid kanske?

7) Har ni någon "Fansens favorit" i Djurgården? Någon legendar eller någon i dagens trupp?
- Legendarer finns det många av. Gösta "Knivsta" Sandberg som tyvärr gick bort för två år sedan är kanske den största. Fansens favorit i dagens trupp är kanske Jan Tauer. Dock inte min favorit.

8) Till sist; ni har ju haft en riktigt dålig säsong hittills. Vad är målet för en slutplacering?
- Kommer vi före AIK eller bara vinner mot dom nästa vecka är jag mer än nöjd. Det kommer betyda allt. Annars är den här säsongen bara att låsa in i en källare och låtsas som att den aldrig existerat.

SvenskaFans.comlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-09-17 14:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans