ÖIS vann seriefinalen, Häcken och Åtvidaberg på samma poäng

Så gick det i den 24:e omgången

Den 24:e omgången av Superettan bjöd på en stor överraskning. Ängelholm svarade för den när man på bortaplan besegrade Mjällby. ÖIS vann seriefinalen med uddamålet, och i bottenstriden tog J-Södra, Degerförs och Enköping viktiga poäng. Häcken och Åtvidaberg ligger nu på samma poäng, och flertal andra lag ligger och skuggar. Både topp och bottenstriden är långt ifrån avgjord. Här kan ni läsa hur det gick i alla matcher som spelades i den 24:e omgången.

Den 24:e omgången öppnades med matchen Qviding och J-Södra. Qviding jagade en efterlängtad seger, medan Södra jagade i sin tur viktiga poäng i bottenstriden. Det var bortalaget som öppnade bäst, och redan i inledningen skapade man ett par halvchanser. Qviding svarade för en usel första halvlek, och tränaren Zoran Lukic sade efter matchen att det var lagets sämsta halvlek i år. J-Södra tog helt rättvist ledningen i 18:e minuten och det genom Kristian Viikmäe. Efter målet så var det J-Södra som förde spelet, och i den 38:e minuten spelade Tommy Thelin fram till Viikmäe som satte dit tvåan. J-Södra var sedan nära att utöka sin ledning, men trävirket var inte på Södras sidan. Södra missade även en straff i den första halvleken. I den 67:e minuten tändes nytt hopp för Qviding när man genom Tomas Eriksson reducerade. Det var dock inte Qvidings dag eller Qvidings match. Kristian Viikmäe gjorde sitt och Södras tredje mål när det återstod en minut av matchen. Det var Qvidings fjärde raka förlust. I och med seger så gick Södra förbi Enköping i tabellen.

Ängelholm svarade för en liten skräll när man på bortaplan besegrade Mjällby. Mjällby som jagade viktiga poäng i toppstriden gjorde en riktigt platt match. Ängelholm tog ledningen redan i den 3:e minuten och det genom Mattias Adelstam. Efter det så försökte hemmalaget lyfta upp spelet, men man var aldrig nära att hota. Istället så ökade Ängelholm på till 2-0 i den 31:a minuten. Adelstam spelade fram David Bennhage som inte gjorde några misstag. Resten av matchen kontrollerades av bortalaget, som var närmare 3-0, än MAIF 1-2. I och med förlusten så är Mjäälby nu sex poäng efter Häcken och Åtvidaberg i tabellen. Samma läget gäller Ängelholm som har lika mycket poäng som MAIF.

Brommapojkarna hade chansen att haka på Häcken och Åtvidaberg vid en seger på hemmaplan mot Väsby. BP öppnade matchen bra, och skapade en del farliga lägen. Det var dock gästerna som tog ledningen i matchen, och det i den 15:e minuten genom Admir Catovic. Efter det så backade Väsby hem, och spelade mer defensivt. Det skulle visa sig vara en bra taktik i denna match. I den 24:e minuten ställde man om, och Mikael Thorstensson ökade på till 2-0. Samme Thorstensson träffade stolpen fem minuter in i den andra halvleken. BP hade svårt att komma igenom Väsbys försvar. Väsby kunde ganska enkelt hålla undan, och laget tog tre viktiga poäng. Laget ligger nu sex poäng efter Häcken och Åtvidaberg som slåss om den tredje platsen.

Enköping tog en mycket viktigt seger i bottenstriden mot Sirius. Matchen bjöd inte på något skönspel, utan mycket kamp och kämpavilja. Matchens ända mål kom med sju minuter kvar, och det var Jesper Blomqvist som blev stor matchvinnaren. ESK är nu två poäng bakom LB 07, och en poäng bakom J-Södra. Sirius missade chansen att dra ifrån i bottenstriden.

Landskrona och Åtvidaberg spelade oavgjort i en mållös match. Åtvidaberg var det bättre laget i den första halvleken. Närmast mål var Ricardo Santos som i den 7:e minuten fick ett friläge, men Sebastian Karlsson i BoIS målet gjorde en bra räddning. I den andra halvleken var det hemmalaget som hade spelet. Närmast mål var Marin Ingelsson som på övertid kom fri med Hanrik Gustavsson, men Gustavsson gjorde en bra räddning. Åtvidaberg hade en bra chans i den andra halvleken. Oscar Möller hade ett jätte läge, men missade målet från nära håll. Åtvidaberg behåller avståndet till BoIS som är sex poäng, och laget har lika många poäng som Häcken som ligger på tredje platsen. Assyriska som ligger tvåa har tre poäng mer än Åtvidaberg. Dessa två lag möts i den kommande omgången.

I seriefinalen möttes Assyriska och Örgryte. Man behöver inte påminna om hur viktigt den här matchen var för båda lagen. Assyriska kunde gå om ÖIS vid en seger. Det var stor underhållning och spänning som publiken bjöds på. Assyriska startade matchen bra, ÖIS med Boyd Mwila i spets visade att man var ute efter en seger. I den 27:e minuten var det nära mål. Först träffade Boyd Mwila stolpen, och i anfallet efter så var det Göran Marklund som gjorde detsamma. I den 34:e minuten kom matchens första mål. Assyriska fick inte undan bollen efter ett inkast, och bollen gick fram till Alexander Mellqvist som gav bortalaget ledningen i matchen. I den andra halvleken spelade ÖIS mer försiktigt, men hemmalaget hade svårt att skapa några heta chanser. Bästa kvitteringschansen kom i den 62:a minuten, då Göran Marklund sköt i stolpen. I och med seger så drog ÖIS ifrån i tabellen, och ligger nu fem poäng före Assyriska. I nästa omgång möter ÖIS-Häcken, medan Assyriska har borta match mot Åtvidaberg.

Häcken tog en säker seger i sin match på hemmaplan mot LB 07. LB 07 höll 0-0 i halvtid, men det var Häcken som var det bättre laget. I den 54:e minuten så gav Tom Söderberg Häcken ledningen. Jonas Henriksson ökade på till 2-0 i den 69:e minuten. Richard Henriksson reducerade för bortalaget i den 93:e minuten, och minuten efter det så fastställde Daniel Larsson slutresultatet 3-1 för Häcken. I och med seger gick Häcken upp på en tredje plats. Laget har samma poäng som Åtvidaberg, men bättre målskillnad.

Falkenberg tog emot Degerfors på hemmaplan. Båda lagen var tvungna att vinna. Falkenberg behövde en seger för att haka på striden om tredjeplatsen, medan Degerfors jagade poäng i bottenstriden. Degerfors var det bättre laget i den första halvleken. Man tog även ledningen i matchen. I den 25:e minuten gjorde Johan Bertilsson det första målet i matchen. Joel Johansson var tillbaka i hemmalaget. Två minuter in i den andra halvleken så slog han till. Johansson sköt ett skott, som tog på en Degerfors spelare och gick i mål. Efter det så pressade Falkenberg för att åstadkomma ett ledningsmål. Det öppnade för DIF, som satsade på kontringar. Båda lagen hade en del chanser att avgöra matchen, men det hela slutade 1-1. Falkenberg är nu sex poäng efter Häcken och Åtvidaberg. Degerfors i sin tur tog en viktigt poäng i bottenstriden.

Den 24:a omgången bjöd på bara två hemmasegrar. Fyra matcher vanns av bortalaget och två matcher slutade utan någon vinnare. Hemmalagen gjorde 6- mål, och det gjordes sammanlagt 16-mål. 24:e omgången sågs av 14242 personer. Matchen mellan Assyriska och Örgryte drog mest publik. Där var det 6125 personer på plats. Minst publik var på matchen mellan Qviding och J-Södra. Där var det 425 personer på plats. Fyra matcher hade mindre än 1000 personer på läktarna.