”Utbud och efterfrågan styr”
49 000 personer masade sig till Nya Ullevi 1975 för att se IFK Göteborg spela match mot Kalmar FF. Kommer vi någonsin att få se lika många människor på en svensk fotbollsarena igen?

”Utbud och efterfrågan styr”

Den i Hammarby-kretsar välkände bloggaren "Osynliga handen" ger sina svar på vad han tror kan och bör göras för att rädda allsvenskan.

Vilka faktorer, tror du, just nu är avgörande för att intresset för allsvenskan sviktar?
- Nummer 1; Allt handlar i grund och botten om utbud och efterfrågan. Total sett fler matcher och under våren väldigt packat schema som drastiskt ökade utbudet. Under hösten kan vi se faktorer som bör ha påverkat efterfrågan negativt.

En av de viktigaste efterfrågedrivande faktorerna är osäkerhet kring mästerskapet. Eller mer konkret, förväntningar och spänning. 2007 års allsvenska var extremt spännande. 2007 skiljde det, under omgångarna 20-22, 3 poäng mellan första och sjätteplatsen. Det fanns betydligt fler "nyckelmatcher" förra hösten.

I år är situationen helt annorlunda och säkert något ovant för vissa klubbar och dess publik. Tävlingsbalansen ser ut att ha förändrats något under 2008. Sedan om det beror på utökningen av antalet lag eller bara en tillfällighet är kanske för tidigt att börja analysera.

2. Fler "semi-free-to-air" tv-matcher. En undersökning i England baserad på 2884, varav 158 TV sända matcher i de tre ligorna under Premier League visar att "Pay-per-view" matcher har en negativ inverkan på publiksiffor motsvarande 5%. För "free-to-air"
matcher är motsvarande effekt - 20%. TV4 har iår ett mycket större utbud allsvenska matcher och det är troligt att det kan ha haft en negativ inverkan på efterfrågan.

3. På klubbnivå kan vi isolera ett antal klubbar med signifikant sämre siffror
a) AIK vars sportsliga prestation, framför allt under hösten, inte nått upptill förväntningarna - lägre efterfrågan vilket slår ganska kraftigt då klubben har en relativt hög historisk varians på sina publiksiffror.
b) Djurgården lider av samma fenomen - lägre efterfrågan kombinerat med någorlunda hög varians.
c) Malmö FF, dito. Flera år i rad av sportslig misär driver inte efterfrågan.
d) IFK Göteborg som hade 40k i sin guldmatch mot TFF och 30k i en nyckelmatch.
mot IFE i omg 21 förra säsongen. Denna match-dynamik finns inte denna höst - lägre efterfrågan.
e) Hammarby som i år har en minskad arenakapacitet.
f) Elfsborg som bör ha haft en "nyhetens behag effekt" tack vare Borås Arena de första åren som nu kan ha börjat att avta. Man har mätt liknande effekter både i USA och Bundesliga. Klubbens publiksiffror har nog anpassats till dess norm helt enkelt.

Så mycket av tappet tror jag kan härledas till sportsliga resultat och "förändrad" tävlingsbalans. Det blir framför allt märkbart hos klubbar som upplever sportslig kräftgång och har en relativt hög historisk publikvarians.

4. Bortabojkotten

5. De eviga svarta rubrikerna som aldrig tar slut.

Vilka ekonomiska förändringar anser du vara nödvändiga att de görs i Sverige för att den trend vi nu ser, med minskat intresse för allsvenskan, ska vända?
- Kanske inte direkt ekonomiska, snarare mer "psyko-ekonomiska". Istället för att varje år beklaga sig så tycker jag att man ska:
1. Acceptera faktumet att allsvenskan är en plantskola till andra ligor.
2. Försök att hitta en styrka och nytta i ovanstående vad gäller profileringen av ligan och utarbeta strategier därefter.

Jag tror inte att det hjälper att putta in pengar, i slutändan handlar allt om "management skills".

Vad anser du att SvFF och andra aktörer kan och ska göra åt dessa aspekter?
- A och O, lyssna på "kunderna". Titta i backspegeln på vad det var som bidrog till publikboomen post 1997 och utveckla det, men var lyhörd. Det känns som att man idag vill göra något av allsvenskan som den aldrig kan bli samtidigt som man, sakta men säkert, medvetet eller omedvetet, tar bort det som gjort ligan till det den är.

På klubbninvå och på kortare sikt, lära sig vad det är som verkligen driver efterfrågan. Dessutom tror jag att man måste vara mer observant på kortsiktiga trenderna och det momentum respektive klubb befinner sig i. Jag tror t.ex inte man på förhand kan kategorisera matchtyperna efter motståndarna. "Produkten" är inte homogen! Varje match är unik, Bajen-Gefle drog 7 600 pers 2007 men 11 200 iår! Sälj när du vinner.

Försöka hitta större "add value" till säsongskortsköparna och var mer flexibel i prissättningen och marknadsföringen löpande under säsongen beroende på trend.

Om du fick helt fria händer inom svensk politik och svensk fotboll, vad skulle du ändra på då?
- Försöka att tänka utanför boxen. Fast det kanske lika mycket handlar om att våga göra det.

Anser du att SvFF har rätt ekonomiskt fokus och tar rätt beslut just nu för att vända spiralen? Vad anser du att SvFF borde göra?
- Jag har, förutom kollektiva bestraffningar av oskyldiga "fotbollskonsumenter", ännu inte sett några som helst beslut eller åtgärder. SvFF och SEF bör nog vara mer självkritiska och försöka svara på jobbiga och obekväma frågor såsom, besitter man som organisation relevant kompetens för att föra allsvenskan framåt? - Hur var egentligen den sanna historien bakom den nya allsvenska logo-typen?

Man ska inte ta publiktillströmningen för givet och tro att allt tillväxten åter tar fart när nya arenor poppar upp. Gör man det tror jag att man skjuter sig själv i foten. Allt snack om "underhållningsbranschen" tycker jag tar fokus från vad fotboll egentligen handlar om, känslor och passion! Glöm inte bort det, och vad som gjort sporten till det den är idag, world-wide! Samtidigt får man inte glömma att ansvaret ligget hos alla parter, politiker, förbund, klubbar och supportrar. 

Stort tack till Chriz för din tid. Kika gärna, oavsett lagfärg, på hans blogg. Du hittar den här


Pernilla Olsson2008-10-02 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans