Allsvenskans fem fulaste spelare

Allsvenskans fem fulaste spelare

Är vi bra på något i Allsvenskan är det att spela tufft och kompromisslöst. Men var går gränsen? SvenskaFans har listat Allsvenskans fem fulaste spelare som inte håller sig på rätt sida om domarens nivå. Armbågar, efterslängar och andra tjuvknep är nyckelkriterier i denna mindre prestigefyllda utmärkelse.

1. Andreas Augustsson, Elfsborg
Allsvenskans okrönte armbågskung var i farten igen i tisdags när han sänkte Charlie Davids. Augustsson är en närkampsspelare som lever mycket på sin fysik och hårda tag. Många klarar av att ligga på gränsen men Elfsborgs mittbacksterrier skrider ofta över denna gräns genom att komma för sent in i närkamper, stå för vårdslösa satsningar och använda små, ibland fullständigt idiotiska, tjuvknep såsom armbågar och händer i ansiktet. Vi har bildbevis... Utsågs i en stor undersökning av Sportmagasinet inför säsongen till Allsvenskans oschystaste spelare, men klarar sig förvånansvärt ofta från domarens kort.

2. Ola Toivonen, Malmö
Ola Toivonen är ömsom bollgeni ömsom bråkstake. I ljusa stunder visar han upp ett briljant passningsspel och spelsinne för att när det blåser lite snålare gå över till att bli ett tjurigt barn som helt plötsligt kapar någon bakifrån när det faller in. Efterslängar och onödiga, fula tilltag bakom domarens rygg har blivit något av Toivonens mindre fina adelsmärke. Vi placerar Toivonen i raden feg-fula spelare.

3. Tomas Zvirgzdauskas, Halmstad
Litauern "Zvirre" har gjorde sig snabbt ett (ö)känt namn hos såväl domare som motståndare när han kom till Halmstad 2002. Spelar kanske Allsvenskans hårdaste och mest kompromisslösa närkampsspel, och pendlar mellan att ligga över och under den tillåtna gränsen. Problemen brukar uppstå när Zvirgzdauskas får svårt att hinna med eller möter en överman. Då kommer tröjdragningar, armbågar och andra tjuvknep fram. Domarna håller alltid ett vakande öga på den reslige mittbacken, som har varnats i var tredje match i år.

4. Cedomir Zarkovic, Ljungskile 
Ljungskile är föga överraskande det lag som dragit på sig flest varningar i år och även om högermittfältaren/-försvararen Cedomir Zarkovic inte är lagets största syndare har vi sett honom stå för några rejäla rävsaxar i år. Fem varningar på 11 matcher från start, nämre besämt. Vi har ingen utförlig kartläggning på den 26-årige serben men kan slå fast att han är av snarare feg-fult än tuff-fult virke. När snabbheten inte räcker till har Zarkovic hellre valt att ta en kapning från sidan än försökt jaga ikapp. Går onödigt hårt in i närkamperna och verkar stundtals ha svårt med det allsvenska tempot.

5. Pontus Wernbloom, IFK Göteborg
Namnet Pontus Wernbloom tycks reta gallfeber på hela Allsvenskan. Den frispråkige ungtuppen anklagas för att vara filmare och spela fult på samma gång. Framför allt är det hans duellspel som många gånger renderar i frisparkar, både för och emot. Wernbloom lever på sin inställning men är ganska oslipad och blir lätt övereggad, vilket ofta leder till onödigt hårda satsningar i ryggen och armar i ansiktet på motståndare. Tuff-ful.

Bubblare: Mats Rubarth, AIK; Hannes Sigurdsson, GIF Sundsvall; Lance Davids, Djurgården; Felix Magro, IFK Norrköping

Bildbevisen som styrker Andreas Augustssons dom:

   



Bildbevisen som styrker Ola Toivonens dom:





SvenskaFans.com // LSlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-09-26 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans