Gästkrönika: Publikkris?

Gästkrönika: Publikkris?

Svenskafans.com väljer att under en tid framöver fokusera på Allsvenskan och dess framtid. Här publiceras en gästkrönika av en Hammarby-supporter med nicket Inferno.

Det är rätt pinsamt hur den s.k. publikkrisen hanteras av media och SvFF. För det första kan man väl konstatera att det inte kanske var så smart att börja spela med sexton lag en säsong som innehåller både ett drygt månadslångt EM-uppehåll och ett OS. EM gjorde att spelschemat blev väldigt komprimerat, med flera matcher i veckan. Det skall till att man är extremt engagerad för att gå på allt då. Många är ju det, men för marginalarna blir det mastigt. OS var en svår konkurrent. Det blir helt enkelt väldigt mycket sport ett sådant här år.

För det andra så har media och SvFF gjort sitt bästa att skrämma bort folk genom att tala om hur hemskt det är att gå på fotbollsderbyn. SvFF har också genom sitt agerande snarare hetsat upp stämningen än kommit med några åtgärdsförslag som kan bidra till en bättre läktarkultur. Jag väntar med spänning på att SvFF skall presentera exakt hur alla böter man dragit in bidragit till att få bort pyroteknik mm. från läktarna. Jag tror nämligen inte att det har speciellt stor effekt. Börja samarbeta med klubbarna istället för att bara utdöma knasiga straff!

För det tredje har storstadslagen gått sämre än förra året, och en "publikmagnet" som KFF leder allsvenskan. Tre av de fyra lag som traditionellt sett är kända för sina medgångssupportrar*) har presterat betydligt sämre än förra året, nämligen Djurgården, MFF och Blåvitt. Det fjärde laget är Elfsborg, men där är det kanske nyhetens behag med arenan som börjar klinga av. Vi har publiklag som Ljungskile och Trelle. Tjoho!

För det fjärde har man inte vågat ta i bortabojkotten. Det är sant att det inte gör så mycket till publiktappet om man ser till de uteblivna supportrarna från Bajen och AIK, men det är till stor del publiken som är festen i allsvenskan. Vi får acceptera att ”produkten” man erbjuder inte håller världsklass fotbollsmässigt, men publiken är - på vissa håll – faktiskt en attraktion som håller betydligt högre kvalitet än motsvarande prestationer på planen. Dessutom är det framför allt Bajens och AIKs bortaföljen som färgar. Där har man missat en positiv kraft. Från SEF och SvFF blundar man så hårt man kan.

Hammarbys hemmamatcher har i år varit lugnare än på länge. Bajengruppen har gjort ett jättejobb för att sopa framför vår egen dörr. Det år tyvärr ett bräckligt bygge, och de inkastade fyrverkeripjäserna på Råsunda förstörde mer än vad man lyckats bygga upp under året. Vi måste alla bidra till att det positiva återtar greppet om läktarna. Inga fler inkastade föremål, snälla! Det spelar ingen roll vad det är och i vilken situation. Det får helt enkelt inte inträffa igen.

Hammarby som klubb har också jobbat hårt för att förbättra situationen. Man får också bra betyg för sina insatser från polis och matchdelegater. Sedan straffas man för något enskilda individer gör!

SvFF och SEF måste komma ner från sina höga hästar och tala med klubbarna och supportrarna istället för till dem. Svensk fotboll förtjänar någon bättre i ledningen. Någon som är entusiastisk och insatt. Någon som vill utveckla fotbollen i Sverige, och inte bara bekämpa huliganer med "hårdare tag". Bort med Lallar-Lagrell och Bosse Lunkan! In med någon som sätter ett värde på supportrarna. Kunden har alltid rätt. 

*) Se signaturen Mobius utmärkta redogörelse för sambandet mellan poäng och publik på bloggen GoBajenGo!


Inferno2008-10-01 22:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans