Stor dramatik i Superettans 26:e omgång
Straffen som gav Häcken seger i toppmötet

Sammafattning från alla matcher i den 26:e omgången.

Den 26:e omgången bjöd på stor dramatik. Enköping lyckades vända underläge 1-2 till seger 3-2 med en man mindre. Häcken vände 1-3 till seger 4-3 mot Åtvidaberg med en man mindre. Häcken gick om Åtvidaberg i toppen, och i botten tog Enköping tre viktiga poäng.

Så gick det i alla matcher som spelades i den 26:e omgången.

Assyriska tog tre mycket viktiga poäng i toppstriden, när man på hemmaplan besegrade Degerfors. Assyriska var klart det bättre laget under hela matchen. AFF skapade en hel del framåt, men laget hade svårt att sätta dit chanserna. Segermålet kom i den 89:e minuten, när Filip Bergman slog ett inlägg, och backen Marin Lorentzson nickade in bollen i mål.

Falkenberg tog emot Ängelholm på hemmaplan. Ängelholm var det bättre laget i den första halvleken. Laget tog även ledningen genom Hjalmar Öhagen i den 18:e minuten. Patrik Larsson ökade på till 2-0 i den 24:e minuten. Hemmalaget tog över spelet i den andra halvleken, och reducerade genom Mikael Boman i den 59:e minuten. Samme Boman kvitterade för Falkenberg med elva minuter kvar av matchen. Falkenberg hade sedan två jätte lägen att avgöra matchen. Tobias Nilsson hade ett skott i stolpen, och Mikael Boman bommade ett friläge. Matchen slutade 2-2.

Landskrona besegrade Mjällby på hemmaplan. Match inledningen var mycket händelserik. BoIS tog ledningen i den 10:e minuten genom Charles Anderson. Fyra minuter senare ökade Anderson på till 2-0. I den 19:e minuten fick Joakim Persson sitt andra gula kort, och BoIS tvingades spela med tio man. I den 33:e minuten reducerade Niklas Skoog för Mjällby. I den 54:e minuten ökade BoIS på sin ledning genom Fredrik Olsson. Marcus Ekenberg reducerade sedan på straff, fyra minuter senare. Jörgen Petersson fastställde slutresultatet med en kvart kvar av matchen.

Qviding svarade för en stark insats när man på hemmaplan besegrade serieledande Örgryte. I slutskedet av den första halvleken tog Qviding ledningen genom Josef Karlsson. ÖIS pressade på för en kvittering i inledningen av den andra halvleken. Julio Mosale blev utvisad i den 55:e minuten och hemmalaget fick klara sig med tio spelare. Tre minuter efter utvisningen stack Qviding upp i anfall, och Hennes Stiller gjorde 2-0. Efter det så spelade Qviding på resultat, och laget klarade av att hålla undan.

Enköping fick en mardrömsstart på hemmaplan mot LB 07. I den 8:e minuten blev lagets målvakt utvisad, och LB 07 tog ledningen i matchen. Erol Bekir gjorde 1-0 på straff. I den 32:a minuten blev Andreas Eriksson neddragen, och ESK fick straff. Niklas Klingberg satte säker straffen i mål. Marcelo Sarvas gav bortalaget ledningen i den 52:a minuten. Elva minuter senare kvitterade Enköping på nytt. Den här gången var det Anders Lindberg som gjorde målet. Innan kvitteringen så brände Erol Bekir en straff. Efter det så jagade ESK ett segermål. I den 90:e minuten kom den. Ett bra inlägg från Anders Lindberg hittade fram till Mats Lundin som nickade in segermålet för ESK.

Väsby tog emot Sirius på hemmaplan. Väsby var det bättre laget första kvarten, men tappade spelet. Sirius tog lednigen i den 26:e minuten och det genom Andreas Eriksson. Eriksson sköt från långt håll, och bollen gick mitt på mål, men hemmamålvakten stod och sov när bollen passerade honom. I den andra halvleken är det Väsby som tar tag i matchen. Fyra minuter in så kom även kvitteringen. Mikael Wentzel passade fram Mikael Thorstensson som med en yttersida satte kvitteringen. Med nio minuter kvar gick hemmaförsvaret bort sig, och det gav inhopparen Daniel Hoch friläge. Han gjorde inga misstag utan gjorde målet, som även blev ett segermål. I och med segern så utökade Sirius sin försprång i tabellen till J-Södra med fyra poäng.

BP hade lekstuga i sin match mot J-Södra på hemmaplan. Miiko Albornoz gjorde första halvlekens ända mål, och den kom i den 13:e minuten. I den andra halvleken gjorde hemmalaget fyra mål, och Albornoz gjorde tre av BP-s fem mål. BP är nu efter segern mot Södra återigen inblandade i toppstriden. Laget ligger två poäng efter Åtvidaberg och tre efter Häcken.

Häcken svarade för en osannolik vändning mot Åtvidaberg på hemmaplan. ÅFF tog ledningen i matchen genom Ricardo Santos i den 8:e minuten. Jonas Henriksson hittade Mattias Östberg som kvitterade i den 17:e minuten. Efter det så gjorde ÅFF två mål, och båda målet kom genom Johan Niklasson. Den första efter en hörna, och den andra på en bra slagen frispark. Åtvidaberg såg ut att ha kontroll på matchen, men med tio minuter kvar hände det här. Mattias Östberg i Häcken rev ned Santos. ÅFF fick straff och Östberg rött kort. Santos slog straffen över. Det tände hemmalaget som satsade allt framåt. Daniel Larsson reducerade med ett fint distansskott. Reduceringen kom i den 83:e minuten. Sex minuter senare kom även kvitteringen. Peter Nilsson passade fram Jonas Henriksson som rann igenom och satte bollen bakom Henrik Gustavsson i målet. Inte nog med det. På stopptid var Jonas Henriksson på väg igenom, men fälldes. Domaren blåste för straff. Henriksson placerade iskallt straffen och vändnigen var fullbordad. Häcken var en otrolig match, och gick där med om Åtvidaberg i tabellen.

Den 26:a omgången bjöd på hela sex hemmasegrar. Det blev bara en bortaseger och en oavgjord match. Hemmalagen gjorde 22- mål, och det gjordes sammanlagt 33-mål. 26:e omgången sågs av 10910 personer. Matchen mellan Assyriska och Degerfors hade mest publik. Där var det 2432 personer på plats. Minst publik var på matchen mellan Väsby och Sirius. Där var det 435 personer på plats.