Fokus: Vår älskade Allsvenska

Fokus: Vår älskade Allsvenska

Publiksiffrorna i Allsvenskan sjunker. Huliganismen vinner ny mark. Talangerna flyr landet så fort de får en chans. Kvaliteten på spelet sjunker... Hur man än vänder och vrider på det så befinner sig Allsvenskan i en kris just nu. SvenskaFans vill därför ta tempen på Allsvenskan, och - än viktigare - försöka hitta konstruktiva förslag som kanke kan bidra till att vända på den här trenden. Följ med i vår temaserie Rädda Allsvenskan nu! och bidra gärna med dina synpunkter.

Publiksiffrorna i Allsvenskan har dippat rejält under 2008. Vi har just nu en utveckling av Sveriges högsta fotbollsserie som slår hårt mot oss som älskar vår inhemska fotboll. Färre besökare på de allsvenska arenorna genererar mindre intäkter på kort sikt till klubbarnas kassor, och på längre sikt leder det till mindre sponsorpengar. Det i sin tur leder till lägre budget för spelartruppen och som en följd av det försvinner ännu fler bra spelare utomlands.

Varför har det blivit såhär just nu? Anledningarna som har förts fram den senaste tiden är många:

– Dåligt EM av Sverige
– För många lag och matcher i Allsvenskan
– De bästa spelarna försvinner till Danmark/Norge
– Bortaresebojkott
– Hårdare läktarkultur och avbrutna matcher
– Låg standard generellt på arenorna
– Storlagen har misslyckats
– Enkelt att se Allsvenskan i riks-TV (TV4) varje vecka
– Stort utbud av annan fotboll hemma i TV-soffan

Mitt i all den uppmärksamhet som den allsvenska krisen nu får så kommer också förslag på förändringar. Det handlar om allt från derbyn mitt på dagtid, högre biljettpriser, avveckla ståplats, titta på England, folkligare arrangemang med Kicki Danielsson i halvtid etc.

Centralredaktionen här på SvenskaFans har ventilerat detta ämne intensivt den senaste veckan och bestämt oss för att lyfta upp problemet till ytan. Vi vill få in förslag som kan ändra på den negativa trenden. Därför inleder vi i dag en serie av artiklar som vi döpt till ”Rädda Allsvenskan Nu!” där vi låter olika insatta personer från Fotbolls-Sverige komma till tals.

Vi inbjuder också alla er besökare att komma till tals via vårt debattforum som vi från och med idag viger för denna debatt. Vill ni skriva en gästkrönika i ämnet så är ni också varmt välkomna att mejla in till oss på mickael.moller@svenskafans.com.

Vi hoppas på många kloka röster och artiklar så att vi tillsammans kan lämna över ett paket med förslag till våra pampar på förbundet och SEF som bestämmer.

Tillsammans kan vår röst inte nonchaleras.

Anders Nettelbladtinfo@svenskafans.com2008-10-01 21:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans